Gyurkity Péter

A Windows és a Linux is ugyanolyan költséges

A Yankee Group legújabb felmérése szerint az észak-amerikai vállalatok többsége úgy vélekedik, hogy a fenntartási költségek terén nincs jelentős különbség a rivális operációs rendszerek között.

Laura DiDio, a csoport elemzője elmondta, hogy a két platform közötti legnagyobb különbség az alkalmazások fejlesztéséhez, illetve a hálózatba kötött szerverek védelmének biztosításához szükséges időnél figyelhető meg. "Tanulmányunk alapján könnyen belátható, hogy a költségek nem állnak összefüggésben az egyes operációs rendszerek funkcionalitásával" - jelentette ki DiDio.

A független felmérésben részt vett vállalatok 88 százaléka szerint a minőség, teljesítmény és megbízhatóság terén a Windows egyenlő szinten van a nyílt forráskódú operációs rendszerekkel, sőt, sok esetben jobban teljesít azoknál. A Microsoft szoftverét támogató vállalatok nagy aránya meglepő lehet, hiszen az elmúlt években a Linux látványos előretörésének lehettünk szemtanúi, és nemcsak az üzleti szférában érdekelt csoportok, hanem számos kormány is a nyílt forráskódú platform mellett foglalt állást. Igaz, a Linux terjedésével kapcsolatban nem szabad elfelejtenünk, hogy a növekedés legfőképpen a Sun Unix-alapú szervereinek rovására ment végbe, és kevésbé érintette a Microsoft dominanciáját.

DiDio elmondása szerint a felmérés során az is kiderült, hogy a vállalatok többsége általában nem cseréli le a teljes szerverparkot, hanem a két platform egyfajta egyvelegével igyekszik kibővíteni funkcionalitását. Ez a megoldás nem feltétlenül a legjobb, de eddig nem okozott nagy problémákat.

A vállalatok növekvő bizalmát jelzi az operációs rendszerek biztonsági szintjét felmérő tanulmány: az egytől tízig terjedő skálán a Windows 7,6-os besorolást kapott, ami csaknem a duplája a tavalyi eredménynek, míg a Linux megőrizte tavalyi 8,3-as osztályzatát. A Yankee Group szerint a Microsoft iránti növekvő bizalom a vállalat erőfeszítéseinek és a havi rendszerességgel megjelenő javításoknak köszönhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #26
    Vagy csak hiszik, hogy ertenek hozza. Minden tiszteletem a jo rendszergazdake, de sokan azt hiszik, hogy ha Win alatt egy tuzfalat beallitanak, akkor mar guruk.
  • atlagember #25
    Egyetértek a Billi diszóságaival, de mivel a windows annyira elterjedt, sokkal többen értenek hozzá, és emiatt olcsóbb embereket találni az üzemeltetésre. Legalábbis ez magyarországi tapasztalat.
  • Rena11 #24
    Nincs mit
  • h4x0r #23
    Koszonjuk, hogy megosztottad velunk oriasi bolcsessegedet. Amugy szivesen lennek en is BG "seggnyaloja", hiaba vagyok Linuxos.
    Es a penzet ket tenyezonek koszonheti:
    - Gatlastalan uzletpolitika, lopasok (egy-ketto regebben, de azok voltak a lenyegesebbek)
    - Jo helyen jo idoben, lasd elso Windows szeria, valamint a DOS
  • Rena11 #22
    Itt mindenki linuxos?
    Így a linux úgy a linux meg a windows szar.
    Csak ezt tudjátok hajtogatni ha valami nem teccik akkor szépen befogod a pofád és használod a linuxodat.
    A "BillGeciről" meg annyit hogy nem véletlen amerika leggazdagabb embere és örülnézek ha kinyalhatnátok a seggét.
    Na látjátok én nem szerete, a linuxot még sem szidom használjátok egészséggel.

  • Alien_AM #21
    hat nem is akarok latni tobbe, inkabb ware alatt behozom ms officet linux ala.
  • TeszteloPontHu #20
    Az Office-t sem kötelező megvenni. Ott a Works programcsomag, sokkal olcsóbb, és mindent tud, ami egy átlag titkárnőnek kell. Csak azt az MS nem szereti annyira reklámozni...
  • Yv@n #19
    Nekem spec semmi bajom vele saját céljaimra, de itt olyan tipusú kompatibilitásra gondoltam, mint a spreadsheet és excel között, hogy openoffice alól vígan megnyitom ms office fileokat, módosítom, majd mentem. Erre access esetében nincs mód, más kérdés, hogy nekem semmi szükségem erre, de lehet van akinek igen.
  • pemga #18
    Access-szerűségként mit szólnál az SQL-es cuccokhoz adott webes felülethez, amiben össze lehet dobálni hamar ilyet. Igaz nem dragNdrop (4GL), hanem sorokat kell írkálni. Egyébként Notes van linux alá, abban pedig van access-like cucc is (szerintem azért jóval többet tud nála, de access-t annyira nem ismerem :)). De ez már pénzes (a kliens asszem ingyenes, IBM birtokolja).
  • Yv@n #17
    Te sem láttál még túl gyakran openoffice-t... múltkor ismerősnek openoffice-al javítottam egy sérült excel dokumentumot, mert excel belefagyott a megnyitásba...oo igen is rendben van, amíg nem igényli az ember azokat a durvább dolgokat amik abban nincsenek, ms office családban viszont megvannak. Nekem az egyetlen dolog ami néha hiányozna oo-ból az egy access féleség, de abban megállapodhatunk, hogy egy titkárnő már annak örül ha a wördöt tudja használni, nem hogy access-ben kéne dolgozzon...