Gyurkity Péter

Lassulhat a Linux kernel fejlesztése

A Linux kernel fejlesztéséhez használt Bitkeeper készítője bejelentette, hogy megszünteti a program nyílt forráskódú változatát, és teljesen az üzleti alapú szoftverre áll át - Linus Torvalds egyelőre nem döntött a szoftver további alkalmazásáról.

Larry McVoy, a Bitkeeper tulajdonosa bejelentette, hogy fokozatosan leépíti a program nyílt forráskódú változatának fejlesztését, és tervei szerint júliusra teljesen az üzleti alapú szoftverre áll át. McVoy azzal indokolta döntését, hogy az üzleti alapú változat iránt jóval többen érdeklődnek, és csak úgy maradhat talpon a versenyben, ha minden erőforrást erre a vonalra irányít át.

A szakemberek szerint döntés nagyban befolyásolja a Linux kernel fejlesztésén dolgozó programozók és különböző csoportok munkáját, akik nagyrészt a program nyílt forráskódú változatát használták. A végső döntést azonban Linus Torvalds hozza majd meg, aki egyelőre kitért ez elől, és bejelentette, hogy egy hétig távol tartja magát az internettől. A Linux atyja elárulta, hogy aktívan tanulmányozza az esetleges alternatívákat, de a Bitkeeper nélküli világ jelenleg szürkének és borúsnak tűnik számára.


Torvalds közel három évvel ezelőtt döntött a program alkalmazása mellett, amely az elmúlt években nagy segítségére volt a fejlesztőknek, és jelentős mértékben felgyorsította a Linux kernel fejlesztését. A diákként híressé vált programozó azonban most fontos válaszút elé került: vagy ragaszkodik a program használatához - és ezzel belenyugszik abba, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszer kernelének kibővítését üzleti alapú szoftveren végezzék - vagy egyéb fejlesztői eszközök után néz, és megpróbálja a lehető leggyorsabban végrehajtani a váltást.

Amennyiben az első változat mellett dönt, Torvalds valószínűleg kiváltja majd a fejlesztők ellenérzését, és megingathatja saját posztját is, míg a második esetben a kernel fejlesztésének lelassulásával kell számolnia, ami viszont a felhasználók körében válthat ki felzúdulást. A döntés azonban nem várathat magára, és Torvaldsnak az elkövetkezendő hetekben választ kell adnia arra kérdésre, hogy melyik úton haladjanak tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #43
    Ez a hír még mindig nem igaz, akármilyen jó is a C. Szánalmas, hogy egyesek úgy fordítanak, hogy közük sincs a nyelvhez. Nekem ilyen tanáraim vannak..... és azt merik állítani, hogy tudnak angolul. :(
  • BlackRose #42
    OK, most nem értem mi a gond? Mert én is kb. ugyanezt mondtam, kivéve, hogy a C teljesítményelőnye nem nyelvi, hanem programozási szokásokból ered, de tény, hogy C-ben álltalában gyorsabb kódot írnak.
  • Hierogli #41
    Elirtam, "nem irjak C++ -ban"
  • Hierogli #40
    Hanyszor mondjam meg, hogy DE, ELVI PERFORMANCE okok miatt nem irjak a lowlevel eszkozkeloket, drivereket, kernel modulokat C-ben. Ez teljesen egyseges unix es win alatt. Nem is varhato a jovoben, es magam is szakmailag hibas dontesnek tartanek magasabb szintu eszkozokkel operalo nyelvben kernelszintu kodok irasat.
  • CAD #39
    Egyetertek.

    "szerintem a Linux és a többi UNIX-ok (AIX, Solaris...) és a Windows annyira uralják és uralni fogják a közeljövőben is az OS piacot, hogy nem igen hiszem, hogy hamarossan látni fogunk valami komolyabb kernelt ami nem C-ben van. Persze sokszor már gondolkodtam rajta, hogy nem lenne rossz ha valaki leülne és a mai tudást alkalmazva alapossan átvizsgálná a meglévő OS-eket és ezek alapján egy új modern de magassan kompatibilis kernelt írna... de hát ez csupán egy ostoba utópia..." - igen sajna ez utopia, egyszeruen vagy bele sem kezdenenek, vagy ki sem derulne, azaz nem tudna teret nyerni maganak a sok nagy mellett.
  • BlackRose #38
    "milyen Brian?"
    bocs, elgépeltem... Bjarne

    továbbá, azt hiszem, hogy egyetértünk abban, hogy nem a C++-ban van a hiba, hanem abban, hogy általában a forítóban és abban, hogy a programozók C++-ban hajlandóbbak a fordítóra támaszkodni, míg C-ben inkább maguk optimizálnak...

    szerintem a Linux és a többi UNIX-ok (AIX, Solaris...) és a Windows annyira uralják és uralni fogják a közeljövőben is az OS piacot, hogy nem igen hiszem, hogy hamarossan látni fogunk valami komolyabb kernelt ami nem C-ben van. Persze sokszor már gondolkodtam rajta, hogy nem lenne rossz ha valaki leülne és a mai tudást alkalmazva alapossan átvizsgálná a meglévő OS-eket és ezek alapján egy új modern de magassan kompatibilis kernelt írna... de hát ez csupán egy ostoba utópia...
  • CAD #37
    "de akkor kérlek magyarázd el nekem, hogy miért van a UNIX történelmi kernelén "

    Nos ebbe nem latok bele, nem sok ember fejleszt kernelt ugy hiszem - szoval ezt amolyan koltoi kerdesnek ertekelem. Mindenesetre ket okot konnyeden tudnek mondani: 98 ig a C++ nem rendelkezett ISO szabvannyal es szamos dolog modosult az eltelt ido alatt – ergo kozel sem volt stabil, tovabba a forditok is csak igen nagy kesessel tudtak kovetni a valtozasokat. Masik pedig az, hogy gyakorlatilag minden eddigi kod C-ben volt irva, igy elkepzelheto, hogy nem lett volna tul koltseghatekony atalni C++-ra…


    "hogy egy kernelnek nincs szüksége az OO dolgokra"

    Azt hiszem ezen nem veszunk ossze, de mint leirtam a C++ csak egy resze az oo tamogatas... kicsit tobb ettol az a stuff.

    "nem Brian az aki az elhangzottakat elmondta" - milyen Brian?



    "nagyon sok igazságot is lehet benne találni... ha nem hiszed el, akkor vagy nem dolgoztál C-ben, vagy nem dolgoztál C++-ban " - elnezest, de nem emlexem hogy a tartalmaval kapcsolatba mondtam volna valamit... igy teljesen felesleges ilyen nagy arcal lenni.

    “sokszor nem implementálják tökéletessen a C++-“ legjobb tudomasom szerint egyedul a Commo fordito olyan, amely magat szabvanyosnak mondja.



    “Termeszetesen hatkonysagi, optimalizacios okokbol irnak ma minden kernel modult win es lin alatt egyarant C-ben. Es ez igy is fog maradni meg legalabb ot evig.” – en erre nem vennek merget, C++ is lehet olyan hatekonyan kezelni mint egy C-t… altalanossagba nem hinnem, hogy igaz lenne.


    Ha viszont a hatekonysag a minden, akkor irjunk Fortranba mert az meg a C-nel is hatekonyabb kodot general talan, vagy ASM… vagy gepi kod :). Szoval mas szempontok is vannak, es elkepzelheto, hogy az aranykozep utnak jo ideig a C szamitott… de nem hiszem, hogy ez egy betonstabil torveny lenne.
  • BlackRose #36
    Nem! A C-ben álltalában gyorsabb kódot irnak, mert a programozók kicsit gépközelebbről figyelik a dolgokat, C++-ban viszont már objekt orientált szemmel figyelik a dolgokat és ezért lasabb kódot írnak (persze ez nem mindég van így), viszont a C++ fordítók álltalában sokkal kevésbé optimizálnak és sokszor nem implementálják tökéletessen a C++-t. Ez valószínűleg maga a C++ összetettsége miatt van (a C-hez képest), de azért nem mondható a C-re, hogy gyorsabb, csak az mondható, hogy C-ben a programozótól függ, míg C++-ban sokszor a fordítótól.
  • irkab1rka #35
    A C sokkal gyorsabb mint a C++, bár az utóbbiban gyorsabb és átláthatóbb a fejlesztés.
  • Hierogli #34
    Es persze a drivereket is.