MTI

Fekete dobozt tervez az EU a személyautókba is

Minden személyautóban kötelezővé kívánja tenni 2009-re a repülőgépek fekete dobozához hasonló szerkezet beépítését az Európai Bizottság - értesült pénteki számában a Het Laatste Nieuws című belga lap.

A fő cél az lenne, hogy a segélyszolgálatokat a baleset pillanatában azonnal értesítsék. A szerkezet állítólag évente 2000 életet menthetne meg az Európai Unióban. A fekete doboz az ütközést követően egyebek között rádiójelet adna az uniószerte segélyhívóként alkalmazott 112-es telefonszámra a baleset pontos helyszínével. Ez gyorsíthatná a mentők és tűzoltók riasztását és érkezését. A berendezés költségét mintegy 600 euróra teszik. A technológia néhány drágább autómodellben már ma is rendelkezésre áll.

A tervnek mindazonáltal bírálói is vannak, akik főleg az ellen tiltakoznak, hogy egy ily módon felszerelt kocsi bármikor nyomon követhető, nem csupán szükséghelyzetben, márpedig ez visszaélésekre is lehetőséget ad - derül ki a cikkből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #8
    Vissza lehet élni vele, DE sok életet is menthet ez a cucc
    Persze utolsó 30 perc hangfelvétel kizárva, mert az lehallgatónak is tökéletesen alkalmazható.
    Lényegében elfogadható, akkor: ha baleset van autó tárcsázza a 112-t, bemondja autó a főbb adatokat (azonosító, rendszám), a hívás helyét bemérik a hatóságok (és/vagy kocsi GPS adatokat is bemondja), és már megy is a mentés.
    A hívás persze nem szakad meg, hanem kihangosított üzemmódba megy át, ahol a kocsiban, vagy közelben lévők el tudják mondani mit is látnak, sebesültek ...
  • aaaaa #7
    Nem olyan vicces ez .Lehet hogy pont ez a cél. Ha annyira aggódnának érted, nem reklámoznák a cigit meg a piát mindenfele.
    A legnagyobb aljasságra is lehet megfelelő hazug indokot találni, hogy azt a Te érdekedben teszik.
  • Frenzy #6
    Es lesz vajon "cockpit voice recorder" is, amin visszahallgatjak az utolso fel ora beszelt dolgait?
  • bobey #5
    Nem hinném, hogy kötelezővé lehetne tenni visszamenőleg.Egyébként Admirálnak üzenem: úgy belessz építve az árba, hogy észre sem fogjuk venni.
  • Admiral #4
    600 Euró = ~140 ezer Ft, és mire oda kerülne a sor, és milliós tételben (sorozat)gyártanák, addigra valszeg jóval lejjebb menne az ára...

    És akinek valamelyik rokona vagy épp ő maga balesetben hal meg, és esetleg ez a szerkezet megmenthette volna az életét, szerintem jóval többet is megadna ennél az árnál, hogy visszakaphassa a szeretteit...
  • Frenzy #3
    Engem inkabb az erdekel, hogy ha 2009re kotelezo lesz, akkor a mar meglevo kocsikba is be kell epittetni ezen a baratsagos 600 euros aron? :)
  • bobey #2
    A lényeg nem az, hogy a berendezés meghaladja-e a jármű értékét, hanem az, hogy menyit ér az meg egy balesetnél, hogy azonnal a pontos helyszínre tudnak menni, a megfelelő emberek. Különösen hasznos ez hegyekben, mellékutakon,olyan helyeken, ahol a mobilok nemigazán működnek. Nem beszélve azokról a balesetekről, amikor magatehetetlen a sérült, és senki nem jár arra!!
  • szombi #1
    Én is kérek egy ilyet a Trabantomba!!!