SG.hu

Ugrásszerű forgalomnövekedés a digitális EU kiadványoknál

Már a csatlakozás előtt számtalan szakkönyv állt rendelkezésre Magyarországon az európai uniós ismeretek átadására, ám a jogszabályi források, alapvető dokumentumok iránti érdeklődés csak május óta fokozódott erőteljesebben. A kiadói szakma szerint a szakkönyveknél egyenletes, a digitális kiadványok esetében ugrásszerű forgalomnövekedés várható.

A csatlakozás óta megsokszorozódott az érdeklődés az európai előírásokkal, ismeretekkel foglalkozó kiadványok iránt. Ez nem csak a munkavállalásról, a vállalatok környezetvédelmi, vagy pénzügyi eljárásairól szóló, avagy az uniós jog alkalmazását leíró szakirodalmat érinti, hanem a konkrét jogszabályokat tartalmazó gyűjteményekre és jogtárakra is igaz - mondta el dr. Báldy Péter, a KJK-KERSZÖV kiadói igazgatója. Természetesen a csatlakozás előtt is érezhető volt e kiadványok iránti érdeklődés, azonban a várakozásoknak megfelelő kereslet csak május 1-je után realizálódott, és arra lehet számítani, hogy ez a tendencia a vállalati és jogi szférában tovább növekszik.

A fogyasztók digitális termékek felé nyitását jól szemlélteti, hogy a júniusban megjelent, a magyar és az európai jogot együttesen tartalmazó CompLex DVD Jogtárra úgy érkezett nagy számú megrendelés, hogy magát a programot a felhasználóknak csak töredéke ismerhette a nyilvánossá tett teszt verziók alapján. Úgy tűnik, hogy a jogi szakma - talán egy kicsit jellegénél fogva is - az elsők között igyekszik egyenrangú, méltó félnek mutatkozni az uniós piacon.

Bár 2004. május elseje óta több mint ezer oldal új európai jogszabály és közel ezer oldalnyi egyéb közlemény jelent meg az igazi problémát a jogalkalmazóknak a csatlakozás előtt megjelent uniós normák megismerése okozza. Az elmúlt évtizedek jogszabályait várhatóan egy több, mint 200 kötetes, mintegy nyolcvanezer oldalas különszám-folyamból lehet majd megismerni, amelyből eleddig tíz kötet, közel 6000 oldal látott napvilágot. Sajnálatos módon a megjelent kötetek majd mindegyike egy-egy "marginális" területet feldolgozó jogszabályt és annak többszáz oldalra rúgó mellékleteit tartalmazzák, ugyanakkor sok jogalkalmazót örömmel tölthet el, hogy hivatalosan is megjelent már magyar nyelven a Közös Közbeszerzési Szószedet, valamint a Közös Vámtarifa rendelet első melléklete.

Természetesen nem csak a közvetlen jogalkalmazók kívánnak az Unióban érvényesülni. Számos, zömmel papír alapú munka lát napvilágot a környezetvédelem, az adó, a társadalombiztosítás, a közigazgatás, a menedzsment, a bankszektor, vagy akár a marketing területéről. Így azután az érdeklődők közt megtalálhatók vállalatok HR és pénzügyi osztályai, ingatlannal, kereskedelemmel foglalkozó cégek, és az állami szektor is igen élénk ebben a tekintetben. Összességében tehát úgy tűnik, azok, akiknek a csatlakozás új piacokat, vagy új, beépítendő információhalmazt jelent, rákényszerülnek megtenni a szükséges lépéseket azok megszerzésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!