SG.hu

EU tagsáunk olcsóbb szoftvereket is jelenthet

Az új évben jelentős gazdasági tartalék lehet az EU tagságból következő árelőnyök érvényesítése. Az informatikában ez azt jelenti, hogy a magyar disztribútorok kihagyásával, akár közvetlenül az európai központoktól is beszerezhetők a különféle szoftverek.

A folyamatosan szélesedő hardverpiacot dinamikus trendváltozások jellemzik, friss termékek robbannak be és váltják le az öröknek hitt eszköz-struktúrákat. Elég csak az utóbbi évek változásaira gondolni, például a noteszgépek, a PDA-k és az okos telefonok előretörésére, vagy a monitorok lesoványodására, a folyadékkristályos kijelzők mindent elsöprő sikerére. A piaci átalakulásokat követő értékesítési formaváltásokat - részlet, lízing, bérlet - a vásárlók elfogadják.

Ugyanez a mozgalmasság nem jelenik meg a másik oldalon, a szofverellátás területén. Az aktuális disztribúciós ajánlatok és akciók adnak ugyan játékteret a rendszergazdák számára, és az informatikai igazgatók is tallózhatnak a licencelési ajánlatok között, de mindez nem mindig jelenti egyértelműen az árak csökkenését, a megfizethető szoftverfrissítést. Fél évvel a csatlakozás után egyértelműen megállapítható: a jelentős megtakarításokat jelentő eu-beszerzésekkel nem élnek a hazai vállalkozások.

A szofverkereskedelem dinamizálásának egyik útja lehet a nagyobb EU-kedvezmények felkutatása, a jelentős árelőnyöket kínáló konstrukciók hazai bevezetése, hogy a kis és középvállalkozások is hozzájuthassanak a hatszázmilliós európai piac nagyságrendjéből következő árkalkulációs engedményekhez. Ennek egyik útja lehet a kis (50 PC alatti) cégek számára is nyújtott központi licenszelés. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül az európai jogokkal rendelkező európai vezérképviseletnél vásárolnának a magyar vállalkozások is, így - a darabszámtól és a terméktől függően - akár huszonöt százalékos megtakarítás is elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #3
    Keleti régióban magasnak számít a magyar átlagjövedelem. Pl. a minimálbér is embereket vonz az országba. (A nyugat-európai meg oda :)). Helycserés támadás? :) Csakhogy az egyik legdrágább ország is vagyunk az új tagok között (és néha egy-egy régi taghoz képest is...)
  • _Vegeta_ #2
    50ev mulva, amikor mar nem magyarorszag neven futunk.
  • HUmanEmber41st #1
    Mikor jelenik meg cikk ilyen címmel: EU tagságunk magasabb átlagjövedelemmel jár ?