SG.hu

Európában is terjednek a számítóhálózatos technológiák

Az Oracle bemutatta a Grid Indexet, amely a grid computing terjedését jelzi Európában. A technológia ismertsége a stratégiaformálók körében sokat segít elterjedésben.

Az Oracle a "The Oracle Grid Index" néven elindított kezdeményezése keretében rendszeresen értékeli a számítóhálózatos technológiák terjedését, illetve a bevezetésük iránti hajlandóságot Európában. A Grid Index olyan nulla és tíz közti mutatószám, amely a számítóhálós megoldásokkal kapcsolatos, az európai vállalatok körében végzett felméréseken alapul. A nulla a legalacsonyabb, a tíz a legmagasabb elérhető pontszám. A 2004 őszére vonatkozó európai Grid Index értéke 3,1.

A felmérést a Quocirca nevű vezető európai üzleti és informatikai piacelemző cég készítette: 603 nagyvállalati informatikai vezetőt kérdeztek meg a Benelux-államokból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, a skandináv államokból, Spanyolországból és Nagy-Britanniából. Az első ilyen felmérésre adott válaszok azt sugallják, hogy a grid computing elterjedésének folyamata hasonlít az internetéhez.

Ahogy az internet esetében történt, a technológia terén leginkább előretekintő, "stratégiaformáló" szervezetek jól ismerik és világosan értik az új koncepciót, és egyértelmű korreláció tapasztalható esetükben a technológia megértése, előnyeinek átlátása és a vállalatuknál való bevezetése iránti elkötelezettségük között. A felmérés azt mutatja, hogy már létrejött a stratégiaformálók élcsapata, amely a grid computing technológia elterjesztésével és előnyeinek kiaknázásával Európa-szerte lendületet ad a számítóhálózatok fejlődésének.

A felmérések néhány fontosabb eredménye:
  • A stratégiaformálók ötször gyakrabban válaszoltak úgy, hogy ismerik és értékelik a számítóhálózatos technológiák előnyeit, mint a technológiát kevéssé ismerők (az előnyök értékelési pontszáma 6,5 volt 1,2-vel szemben).
  • Az évi egymilliárd eurós forgalmat vagy tízezres létszámot elérő nagyvállalatoknál magasabb az összesített mutató, mint a százmillió eurós vagy ezer alkalmazottas nagyságrendű cégeknél (3,2, ill. 2,9). A nagyobb vállalatok szorosabb elkötelezettséget tanúsítanak a számítóhálózatos technológiák mellett (a támogatottsági mutató 2,0 volt 1,4-gyel szemben).
  • A tényleges tevékenységek, a tervezett beruházások és a számítóháló koncepciójának az átfogó informatikai stratégiában való megjelenítése alapján a stratégiaformálók esetében az elkötelezettség szintje közel nyolcszor magasabb (a támogatottsági mutató 5,4 volt 0,7-tel szemben).
  • A technológia bevezetésének támogatottsága szintén kiemelkedően magas a kiskereskedelmi hálózatoknál, a pénzügyi szolgáltatóknál és a közműveknél, ami nem meglepő, hiszen ezekben az ágazatokban nehezedik a legnagyobb nyomás a szervezet informatikai infrastruktúrájára.
  • A Benelux-országokban, Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában az európai átlaghoz képest nagyobb volt a számítóhálózatos technológia támogatottsága.

    A kutatások emellett rávilágítottak a grid computing jellegű technológiák bevezetésére irányuló egyes döntések hátterére. A számítóhálózatokat nagymértékben támogató válaszadók több mint negyven százaléka úgy nyilatkozott, hogy informatikai infrastruktúrájuk átfogó terhelése és kihasználtsága meghaladja az átlagot, ami azt sugallja, hogy a grid computing korai bevezetését ösztönzi az informatikai kapacitások kiegyensúlyozására irányuló törekvés. A válaszadók többsége (51 százalék) emellett kijelentette, hogy a számítóhálózatok fő előnye az informatikai beruházások és üzemeltetési költségek szintjének átfogó csökkentése.

    "Jó dolog azt látni, hogy számos európai informatikai vezető már ebben a korai stádiumban is ismeri a grid technológia előnyeit, és egyes esetekben beruházásaik már komoly megtérülést mutatnak fel" - nyilatkozta Sergio Giacoletto, az Oracle Corporation európai, közel-keleti és afrikai térségért felelős vezérigazgató-helyettese és alelnöke. "Az Oracle Grid Index felmérés alapján leszűrt tanulságok más informatikai döntéshozókat is arra ösztönözhetnek, hogy használják ki ezeket a lehetőségeket. Az Oracle elkötelezetten támogatja a grid computing technológiát, mert meggyőződtünk arról, hogy komoly előnyöket kínál ügyfeleink számára - és a stratégiaformálók körébe tartozó vállalatok szemmel láthatóan egyetértenek ezzel. Napjaink globális piacán az informatika alapvető szerepet játszik a vállalatok üzleti sikerében, ezért az innovatívabb cégek lekörözik versenytársaikat. Meggyőződésünk, hogy most a grid az a fontos lehetőség (ahogy előtte az internet), amely ügyfeleinknek esélyt ad vetélytársaik leelőzésére" - hangsúlyozta Giacoletto.

    Sokan már ebbe az irányba haladnak rendszereik egységesítésével és összevonásával Meglepő módon még olyan vállalatok felől is érkeztek bátorító jelzések, amelyek nem foglalkoznak közvetlenül a grid computing bevezetésével. A Grid Index felmérés szerint számos szervezet a grid technológia útját kikövező fejlesztéseket végez. A válaszadók több mint fele már elvégezte vagy most végzi a szervezet informatikai infrastruktúrájának egységesítését és konszolidálását (összevonását), beleértve adatbázisos rendszereiket is.

    Talán kevésbé meglepő, hogy a felmérés szerint a számítóhálót bevezető cégek előbbre tartanak informatikai rendszereik egységesítésével és konszolidálásával. 65 százalékuk szabványosította adatbázisos környezeteit, további 62 százalék pedig már ezeknek a környezeteknek központi rendszerekbe való összevonását is elvégezte.

    "Nyomós és egyértelmű bizonyítékok igazolják, hogy azok, akik aktívan vizsgálták a számítóhálós és a kapcsolódó virtualizációs technológiákat, az üzemeltetés hatékonysága és a szolgáltatások színvonalának javulása terén tapasztalható előnyöket összességükben kellően ösztönzőnek ítélik ahhoz, hogy a grid computing bevezetése mellett tegyék le voksukat" - mutatott rá Clive Longbottom, a Quocirca Ltd. szolgáltatásokért felelős igazgatója. "Ez nem meglepő, tekintettel arra, mekkora küszködéssel és pazarlással jár a széttöredezett, nem összehangolt, »szerves evolúció« útján kialakult infrastruktúrák működtetése. Amint az informatikai szakemberek megértik, hogy a grid ez összes ilyen problémára közvetlen megoldást nyújt, rögtön az egyik legfontosabb feladattá válik számukra a számítóháló bevezetése" - tette hozzá.

    A fő gát az ismertség hiánya

    A visszajelzések szerint a grid technológia elterjedését leginkább ismeretének hiánya akadályozza; így a vállalatok nincsenek tudatában az általa kínált előnyöknek sem. Az európai informatikai vezetők körében - a stratégiaformálókat is beszámítva - nem ismeretlen az alkalmazásszerverek és háttértárolók virtualizációja és kapacitásainak egyesítése (35, illetve 33 százalékban ismerik ezeket a fogalmakat), de a grid computing ismertsége alacsonyabb (22 százalék), ami egyértelműen azt mutatja, hogy a korai felhasználóktól eltekintve még komoly szükség lenne egy felvilágosító programra. Emellett a megkérdezettek ezt a kérdéskört elsősorban a szállítók marketinganyagaiból, illetve a szaksajtó és az ágazati elemzők kommentárjaiból ismerik, ami egyértelműen szükségessé teszi, hogy az Oracle a szélesebb szakmai közönség körében is elősegítse a technológia megismerését és bevezetését.

    Az európai informatikai színtér stratégiaformálói már élére álltak a folyamatnak, és számos más vállalat is megtette az első lépéseket informatikai infrastruktúrájának egységesítésével és központosításával, ami felkészíti őket a számítóhálózatos technológiák könnyebb átvételére és integrálására.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!