MTI

EU szabályozás az áramhálózati internetezésről

Az Európai Bizottság pénteken közzétette a villamoshálózaton át történő internetezés jogi kereteire vonatkozó ajánlását.

A szakértők szerint ezzel lehetővé válik az, hogy az új technológia, amelynek próbaüzeme már 2001 óta folyt mintegy 40 országban, gyors fejlődésnek induljon. A bizottság azt reméli, hogy a szélessávú internetezésnek olcsóbb, egyben még több háztartásba jutó lehetősége jön létre.

A lakások villamosvezetékén keresztül jutnak az internet-jelek a vevőkészülékhez az új fejlesztések eredményeképpen úgy, hogy a jelek nem zavarják a rádió-és a televízió vételi viszonyokat. A felhasználóknál igen egyszerű a szükséges átalakítások elvégzése: az alig egy órányi munkát jelent, és a mai szélessávú szolgáltatásokkal lényegében azonos áron megteremthető az új internetezési lehetőség.

Európában Németországban, Spanyolországban és Ausztriában csatlakoztak a legtöbben az "áramos" kísérleti internethez. Ausztriában 37 ezer háztartást kötött be a Linz AG, amely mellett a Tiwag is terjeszti a rendszert. Az új technológia vonzó lehet azokon a távoleső területeken, ahol a háztartások száz százalékát rákötötték a villamoshálózatra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • noss #11
  az ideális megoldás egy adathordozásra specializált kábel lenne talán, mondjuk optikai

  a teljesítmény bővítése pedig elvileg csak a szolgáltatón múlna, nem pedig a kábelen

  iiiigeeen :)
 • shabba #10
  Ez kétirányú összeköttetés nem olyan mint az egyirányú műhód. Egész más okból nem fog odavágni fatávnak.

  Az a gond ezzel a technológiával hogy nem igazán életképes. Lassan 5 éve tesztelgetik mindenfelé a világban, laboratoriumi körülmények között elérnek 100-200mbps-es meg Gigabites eredményeket amik nagy sajtóvisszhangot kapnak aztán kiviszit terepre ott meg totál süket vagy töredék kapacitásra képes azt is nyögvenyelősen. Anno tavaly ősszel volt egy hasonló fellángolás amcsiban ott is megjátszották ugyanezt mint most az EU, utána rengedeteg államban indultak pilot projectek aminek nagyrésze azóta vagy mostanában számol be a sikertelenségről vagy totális buktáról. Van pár kisebb szolgáltató ahol állítólag vannak eredmények de mivel nagyon kicsi a felhasználói tábor nem igen bukkani felhasználói visszajelzésekre. A 300kbps-es vagy maximum 1-3Mbps-es csomagok árát ráadásul elég drágán mérik amcsi mércével és ott ezek a sebességek már nem igazán versenyképesek az ottani DSL és kábelnettel. Szóval a próbálkozók komolyabb szolgáltatók akik feladták a kísérletezést inkább az ADSL2+ mellett törnek lándzsát.

  Azt hogy mekkora hype van a technológia körül és mennyire nincs mögötte realítás jó példa az hogy a komolyabb hálózati eszköz gyártók ennyi év után sem látnak fantáziát az egészben és totál érdektelenséget mutatnak ezen technológia iránt. Ha üzlet lenne benne már tömegével gyártanák a hozzá szükséges eszközöket és aktívan részvennének a fejlesztésben. Azért ezen nagy hálózati eszközgyártók mögött már van pár évtized tapasztalat, van rálátásuk miben érdemes fektetni és mi veszett fejsze nyele.

  Aki tud angolul az elolvashat egy hosszabb cikket a DSLReportos hírben hírben található linken. Abban kivonatosan össze van szedve a technológia problémás pontjai. Magáról a telefonkábelről és a kábeltv-s infrastruktúráról is ki lehet jelenteni nem igazán adathálózati szolgáltatásra készültek, hanem az idő előrehaladtával kényszer szülten meg lettek "erőszakolva", ami persze kiütköztette a hátrányaikat is. Ha erről a kettő alternatíváról ezt ki lehet jelenteni akkor a BPL-ről még fokozattabban. Márpedig ha a cél az hogy azonos piaci erővel rendelkező szolgáltatással rukkoljanak elő akkor azt egy nagyfokú techikai hátránnyal nehezen lesz kivitelezhető.

  Maga az elgondolás remek lenne hogy a mamut telecom cégekkel szemben hasonló pénzügyi háttérrel rendelkező cégeket kellene szembeállítani a verseny fokozása érdekében, és ilyen szempontból az áramszolgáltató cégek remek választás lenne. De itt kvázi ki is fulladt az elmélet mert más nincs igazán mögötte. Inkább azt kellene szorgalmazni valahogy hogy az áramszolgáltatók a kiépített optikai hálózataikkal keményebben belépjenek a bérelt vonali piacra, és ott legyen valami árcsökkenés az kihatna a lakossági netárakra is. Pl. ott van az hó eleji bejelentés amiben az EU a bérelt vonali ármaximalizálást szeretne. Érdekes arról valahogy egyetlen hírportálon sem láttam semmit, pedig az érdekesebb lenne és ha ez EU keményen odalép még akár kivitelezhető is. A tagországok között igen komoly árbeli eltérések vannak akár 7-8x-os is amit nem igazán néznek jó szemmel.
 • blaze #9
  A fatávnak nem fog odavágni, csak venni tudja az adatot! Valami 56 Kb-es modem kell hozzá, mint az egyirányú műholdas internetnél.
 • [HUN]PAStheLoD #8
  falukban ideális ..
 • gz8 #7
  A gányolást és ótvart milyen észérvvel tudod alátámasztani?
 • ThomasTheKoRner #6
  Hát nem azért...de szerintem a magyar villamos hálózatok olyan szinten gányoltak és ótvarok....hogy csodálkoznék ha ezzel a technológiával komolyabb területeket lehetne itt lefedni....
 • atlagember #5
  Feltalálták a spanyolviaszt. Csak azt nem értem, hogy erre miért kellett eddíg várni?
 • Focew #4
  Remélem az e-on lát benne fantáziát, és hajlandó is itt Magyarba befektetni.
 • Tetsuo #3
  Németországban már 2001 előtt is volt. Ez is egy olyan technológia amit pihentettek..
 • klastrom #2
  Remélem odaqr ez a fatávnak és megfingatja egy kicsit.Bár ide sztem olyan 200-300 év múlva fog érni addigra megmá tökmindegy minden...