Berta Sándor

Kimarad az 1.1-es Firefox verzió

A korábbi tervekkel ellentétben a népszerű szoftvernek nem jelenik meg az 1.1-es verziója, a nyílt forráskódú böngésző következő kiadása az 1.5-ös verziószámot fogja viselni.

A szoftver készítői egy átdolgozott szoftverütemtervet is bejelentettek, amelyből kiderül, hogy várható majd még egy bétaverzió is, illetve ami kitekintést nyújt a Firefox 2.0-s és a Firefox 3.0-s számú változataira. A Firefox 1.5-ös bétaverziója a tervek szerint idén augusztusban jelenik meg és alapvetően a Deer Park kódnevű alfaváltozatokra épül, ám számos programhibát kijavítottak. Az új bétaverzió a Firefox 1.1-es alfaváltozaihoz képest minden új funkciót tartalmazni fog. A Firefox 1.5-ös verzió végleges kiadása várhatóan még az idén megjelenik.

A szoftvert fejlesztő egyik szakember, Ben Goodger által nyilvánosságra hozott szoftverfejlesztési ütemterv az újdonságok között a kedvenc könyvjelzők kezelésének és a programfrissítési funkciónak javítását is tartalmazza. A fejlesztők az új verziókban javítanak majd az egyes weboldalakra vonatkozó beállítási lehetőségeken, az ígéretek szerint még jobb optimalizálási lehetőségek lesznek a bővítőmodulok (plug-inek) esetében és szintén javítanak a keresési funkciókon is.


Az augusztusban megjelenő Milestone vagyis Mérföldkő kódnevű Firefox 1.4 tekinthető az 1.5-ös verzió bétaváltozatának. A Firefox 1.5 kódneve Deer Park lett, a Firefox 2.0-ás verzióé The Ocho, míg a Firefox 3.0-s változatának még nincs külön fejlesztői kódneve. Az ütemtervben megjelent információk szerint a Firefox 2.0 2006 első negyedévében, a Firefox 3.0 pedig 2006 harmadik negyedévében jelenik meg.

A Firefoxot készítő Mozilla Alapítvány szakemberei azonban nem változtattak azon a jól bevált gyakorlaton, hogy az új szoftverek alfaverziói továbbra is csak a szoftverfejlesztők és a programozók számára lesznek elérhetők, míg a bétaverzióik már szinte teljesen megegyeznek a végleges megjelenő programokkal és bárki letöltheti őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3oN #10
    én most letöltöttem a 1.0.6-ot és bevállt! remélem a 1.5 (1.1) még jobb lesz. IE tényleg suxx
  • whitehawk #9
    néha felmerül bennem a kérdés, hogy mi lehet az amivel már találkoztak, mert hihetetlen marhaságokat írnak néha.
  • rgranc #8
    whitehawk: erre figyeltem fel én is, a szerző tutira nem találkozott még semmilyen fejlesztési projekttel életében... :D
  • whitehawk #7
    A mérföldkő nem kódnév. A mérföldkő egy fontos állomást jelent csak a fejlesztésben, ezt így nevezik más helyeken is. Átdolgozott programrészek, új funkciók, stb. A kódnév továbbra is deer park.
  • NuCLEARScoRp #6
    vagy a http://firefox.hu -ról!

  • Sil78 #5
    Látogass el mondjuk a mozilla.org-ra, ott van, magyarul is.
  • PityBull #4
    Én már az 1.06-nak is örülnék...
  • NuCLEARScoRp #3
    Ésszerű döntés szerintem, mármint a verzió "megváltoztatása"...

  • IoIa #2
    Egy biztos, nem azon múlik a dolog, hogy milyen fantázianevet találnak ki az egyes verzióknak. Kicsit emlékeztet engem ez a fajta névcserélgetés a volt kommunista rezsim állandóan megújuló jelszavaira, pedig akkor semmi sem változott.
  • Sil78 #1
    Nem marad ki semmi, annyi az egész, hogy az 1.1-et átnevezték 1.5-re, hogy tükrözze azt, hogy elég jelentős változtatások történtek benne. A frissítések és a kiterjesztések kezelésének javításai mellett pl abban már az új Gecko motor lesz (ez a jelenlegi 1.0.x verziók motorjához képest több mint egy évnyi fejlesztést jelent).

    Mellesleg a cikk állításával ellentétben a Deer Park alfa verziói is tökugyanúgy elérhetők és letölthetők bárki számára, csak épp nem ajánlottak a mezei felhasználóknak.