Gyurkity Péter

Minden erejével a Firefoxra koncentrál a Mozilla

A Mozilla Alapítvány bejelentette, hogy a népszerű ingyenes böngésző hatékonyabb támogatása érdekében leállnak a Mozilla Application Suite (Seamonkey) fejlesztésével. -

A nonprofit szervezet internetes oldalán közzétett bejelentés szerint nem egészítik ki újabb funkciókkal a Seamonkey néven ismert szoftvercsomagot, és az alkalmazás következő, 1.8-as verziója sem jelenik meg. A jelenlegi verzió, a Seamonkey 1.7 azonban továbbra is elérhető lesz, és ennél a változatnál a támogatás sem szűnik meg. A bejelentésben azzal indokolták a döntést, hogy minden felszabadítható erőforrást a Firefox böngésző, valamint a Thunderbird email kliens fejlesztésére irányítanak át, mivel e két szoftver népszerűsége töretlenül emelkedik és életképes konkurenciát jelent számos vállalat - így például a Microsoft - számára.

"Amennyiben elkészítenénk a Seamonkey következő, 1.8-as változatát, az ehhez szükséges támogatásról is gondoskodnunk kellene, ezt azonban a Firefox és a Thunderbird mellett egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak" - áll a bejelentésben.

Nem véletlen, hogy a Mozilla Alapítvány vezetése így döntött: az ingyenes Firefox böngésző népszerűsége az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett, és a felmérések szerint egyre nagyobb piaci részesedést ért el az Internet Explorerrel szemben, amely főleg az újabb és újabb biztonsági hibák miatt veszített súlyából. Az összesített adatok szerint a nyílt forráskódú szoftvert novemberi megjelenése óta 27 millió alkalommal töltötték le , míg a szintén ingyenes Thunderbird email klienst esetében eddig összesen 4 millió letöltést regisztráltak. Talán éppen ez az oka annak, hogy a Microsoft megváltoztatta korábbi döntését, és mégis elkészíti saját böngészőjének következő, 7-es verzióját, amely a vállalat ígérete szerint rengeteg újdonságot és minden eddiginél nagyobb biztonságot nyújt majd a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #181
    Ez nálam is így van, nem tudok több cikket egyszerre megjeleníteni külön lapokon FF-szal, csak IEvel (+Avant Browserrel). Egyedül az SGhez használok IEt.
  • BiroAndras #180
    Nekem megint gyengélkedik az SG. FF-el csak a kezdőlap jön be, aztán semmi. Tegnap az IE se vitte. Egyébként minden más oldal tökéletesen müxik FF-el, és egyéb fura tünetei sincsennek a gépnek, szóval vírus 99.99%-ban kizárva. Találkozott valaki hasonló jelenséggel?
  • Felfedező #179
    Ha minden igaz még idén megjelenik a Firefox 2.0

    [IMG] http://pix.dox.hu/pix4/72a6e8f01d48315fa577e3651991e0c5.jpg [/IMG]
  • galocza #178
    szomorú vagyok.
    ahogy én látom, a ffnak három előnye van (mozillával szemben):
    -kb 1 másodperccel gyorsabban indul
    -oldalon való keresés
    -ahhoz fejlesztenek plugineket
    előbbi nem hat meg, középső jó, utóbbinak meg az oka a ff-mánia - ezt viszont nem értem: akik áttértek firefoxra azoknak miért nem volt jó a mozilla? mert a sok plugin a gyorsan jött népszerűség miatt jött, nem ok, okozat.
    jah, sebességről: nagyanyámnak jojatek ultihoz összerakott ősi gépen a moz odaver firefoxnak mind indulásban, mind működésben (nem mintha számítana, de ennyit a kis rszigényről és sebességről - méretben meg nem kisebb, pedig kevesebb cucc van benne).
    félreértés ne essék, jó hogy van ff, de sokkal kézreállóbb a mozilla és nem fogom, eleve miért kellett 2 böngészőproject, miért nem a régit csiszolják (tőlem amúgy csiszolhatják a ffot is, csak tudjam használni úgy mint a mozt).
    levklienst nem használok, de mitől olyan jó a viharmadár, hogy pluszban felpakoljam amikor a seamonkeyben van levkliens?
    értem én, hogy a népszerűség fele (is) kell haladni, de eddig úgy gondoltam, ff csak afféle etetés, szokja a nép, aztán aki komolyan gondolja áttér mozillára. hát ez nem nyert, kedvenckémet megölték, kicsit keserű a szám íze...
  • GulaSoft #177
    Nekem az tetszik, hogy a Microfos gyorsan összedobja a 7-es ie, ami persze sokkal jobb lesz és sokkal biztonságosabb mert megtanultaka fiúk rohamtempóban gyors és megbízható kódot gyártani.
  • pascal #176
    Monda végre valaki egy oldalt ami nem meg operával? Mert én - mint mondottam volt - már rég nem találkoztam ilyesmivel
  • Felfedező #175
    Régebben és is használtam operát, de nagyon sok oldalt nem, vagy csak
    hibásan jelenített meg.. igaz gyors volt.. de jött a Firefox és Opera
    Uninstall.. nemsokára jön a Netscape 8 és az IE7-is lesz miből válogatni...
  • Sil78 #174
    Nem ugyanúgy. A kiterjesztések pl az ActiveX-től eltérően soha nem települnek csendesen, automatikusan, közreműködés nélkül, hanem csak és kizárólag akkor, ha te akarod őket telepíteni (azaz pl rákattintasz a linkre, igent mondasz a telepítésre és előzőleg engedélyezted az adott oldalnak a programtelepítést, stb). A lényeg, hogy csak ismert és megbízható oldalról telepíts kiterjesztéseket (pl a hivatalos oldalról, vagy az ExtensionsMirror-ról, stb), mert bár eddig nem történt visszaélés, előfordulhat még. (Bár a nyílt forráskód miatt szerintem nem túl sok értelme van ilyesmivel próbálkozni.)

    A kiterjesztések telepítőcsomagjai (a .xpi fájlok) egyébként egyszerű zip fájlok, bárki kicsomagolhatja és megnézheti a tartalmát, pl soronként ellenőrizheti az install.js-t is, hogy pontosan mit csinál telepítéskor. Ha a chrome mappán belül a .jar fájlt is kicsomagolod, akkor a kiterjesztés összes fájlját átnézheted (akár egy egyszerű szövegszerkesztővel is).
  • pascal #173
    hehe még egy érv az Opera mellett.
  • HuHa #172
    Na Opera még nem volt, Opera 8 Beta pikk pakk behozza azt az árlistát, és minden fullosan megy, amire szükségem van