Berta Sándor

Áramvezetékes internetet támogat a Google

A konnektorokon, vagyis a házak áramvezetékein keresztül használható internetért lobbizó cégek és szervezetek újabb támogatókat tudhatnak maguk mögött.

A három új támogató nem más, mint a Google, a Goldmann Sachs és a Hearst. A három cég összesen nem kevesebb, mint 100 millió dollárral támogatja "konnektoros internetet" népszerűsítő, kifejlesztő és ilyen szélessávú eléréseket kínáló Current Communications vállalatot. A Current Communications támogatói közé tartozik a Liberty Media-Group is. A Powerline-technikának is nevezett megoldással ugyanolyan fel- és letöltési adatátviteli sebességek érhetők el, mint a hagyományos szélessávú módszerekkel.

A Current Communications jelenleg csak Cincinatti körzetében kínál ilyen internethozzáféréseket, ám a tőkeinjekció miatt hamarosan bővíteni tudja majd a szolgáltatási területét. A Google közleménye szerint a vállalat azért támogatja a kapcsolódási módszert, mert célja az univerzális internethozzáférések fejlesztése. A Wall Street Journal szerint azonban más oka is lehet a 100 millió dolláros nagylelkű támogatásnak és ez pedig nem más, mint hogy a Google nemrég kifejlesztette a keresőprogramja mellett alkalmazható új videókeresési funkcióját.

A "konnektoros internet"-program elnyerte az FCC vagyis az Amerikai Szövetségi Hírközlési Felügyelet tetszését is, mivel így azok az emberek is szélessávú internethozzáférésékhez juthatnak, akik drágállják a DSL- vagy a kábeltévés ajánlatokat. Az FCC azt reméli, hogy a cégnek köszönhetően felgyorsul a szélessávú elérések elterjedése, ezzel párhuzamosan pedig fokozatosan csökkenhet a szélessáv ára is. A Jupiter Research piackutató cég információi szerint a következő hat esztendőben 50-ről 78 százalékra nőhet a szélessávú internethozzáférésekkel rendelkező háztartások száma. Az Egyesült Államokban a DSL-, kábeltévés vagy más szélessávú internettel rendelkező háztartások száma 2010-re 75 millióról 88 millióra nőhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #37
    Amugy a nagy trafoallomasokat mar regota igy vezerlik. Nagyfeszkabeleken meg az adat es a trafok elott veszik le. Miert volna erzekenyebb zavarra mint a radios megoldasok ? Pl a kaputelefonoknal is hasznaljak ezt, a videojel a betapkabelen megy vissza. Sztem a mikrohullam nagyon jo alternativaja lehetne.(kis tavolsagokon)
  • ttbela #36
    baromság

    a dollár egyébként 206Ft
  • cSuwwi #35
    250MB(?) az nagyonkevés. semmire sem elég :|

    23$ amúgy kevesebb mint 5000 forint (~210 ft most a dollár)
  • pemga #34
    A net már alapközmű kategóriába van sorolva: egyetemes szolgáltatás. Magyarul az állam megfinanszírozza, v. finanszíroztatja a használatát, hogy mindenkinek legyen nethozzáférése (ált. valami minimális) és ne maradjanak el a többiektől. A telefon is ebbe a kategóriába tartozik (nem a mobil :)).
  • pemga #33
    És már jön a WiMax is :). Igaz a sávszél nem ekkora, viszont tud minden mást (bárhol használható, konnektor se kell hozzá; és nem kell hozzá őrült pénzekért átépíteni a meglevő központokat, meg madzagokat huzgálni a végfelhasználókhoz)
  • smv #32
    A tökéletes megoldás: üvegszálas netet alapból köténk be a lakások építésénél, felújításnál, stb stb. Minden előfizető kap user / pass. aki fizet az kap user / pass aki meg nem, az nem használja. Csak ami kétségtelen, hogy így nagyon sok pénz feleslegesen menne el. De a netet már olyan alap közmű kategóriába kellene sorolni, mint az áramot, vagy a vizet. (De pl a telefont is)
  • FTeR #31
    egy hálózat telepítésében a kábel fektetés a drága, a trafók lecserélése sehol sincs egy teljes hálózat kiépítéséhez képest.
  • grebber #30
    A sebességgel tuti nincs gond már van pár helyen csak a kurva drága árral azzal lenne :(
  • Caro #29
    A villanykábel nem telekommunikációs célokra lett kitalálva.
    Azt nem hinném, hogy 2-10 MBps-t el tudnak érni, legfeljebb az egész lehet annyi.
    Akkor meg nagyon belassul, ha már néhányan rajta vannak.
    Az szerintem is baromság, hogy egy házba megy kábeltv(jobb helyeken, nálunk nincs) meg telefon is.
    A legjobb az lenne, ha mindenki optikait kapna. Csak drága. Bár ha ilyen nagyok lennének a megrendelések, akkor valószínű olcsóbb lenne.
  • grebber #28
    A fejlesztők szerint az elektromos hálózaton keresztüli internetelérések sávszélessége 2-10 Mbps lehet, így a sebességgel várhatóan nem lesznek gondok. A speciális modem 160 dollárba (~48e Ft) kerül, míg a 250 MB-os adatforgalmat magába foglaló havidíj 23 dollár (~7e Ft) lesz, ezen felül pedig 6 cent/MB-os (18 Ft/MB) díjat számít majd fel a szolgáltató.

    Ez kibaszottul nem olcsó :((((