JohnnyCage

Nem az IT ipar felelős Kalifornia energiaproblémáiért

[ComputerWorld] A kaliforniai áramszolgáltatók egyik magasrangú vezetője a napokban azt nyilatkozta, hogy az állam áramellátási problémái nem a rohamosan növekvő IT iparnak tudhatók be.

Az elégtelen áramellátás, amely több alkalommal gördülő áramkimaradásokhoz vezetett Kaliforniában, "nem a számítástechnikai ipar, vagy a szerverfarmok bűne" - mondta Claudia Chandler, a California Energy Commission ügyvezető igazgatóhelyettese. "A számítógépek valószínűleg több áramot takarítottak meg számunkra, mint amennyit felhasználtak" - mondta Chandler.

Chandler véleménye szöges ellentétben van azzal a szakértői véleménnyel, amelyet a kaliforniai áramszolgáltatók egyik kutatási osztálya hozott nyilvánosságra idén januárban. A kutatási osztály szakemberei akkor arról számoltak be, hogy Kalifornia áramfogyasztása az utóbbi időben nagymértékben emelkedett, különösen azokon a területeken, ahol különféle internetes- és adatközpontok épültek. A szakértői vélemény szerint ezek a központok gyakran több áramot fogyasztanak, mint a nagy gyáregységek.

A Silicon Valley Power csak egy a kaliforniai áramszolgáltatók közül. A szolgáltató elmondása szerint tavaly 12%-kal nőtt a térség áramfogyasztása, de ez az érték 200%-ra is emelkedhet az elkövetkezendő 2-3 évben. Ennek mintegy 80%-a a társaság szerint az internetes adatközpontok létesítésének következménye.


Kalifornia kormányzója, Gray Davis egy általa múlthéten bekapcsolt 320 megawattos erőmű mellett. Az állam 3 erőművet fog üzembe helyezni július közepéig.

Chandler elmondása szerint azonban a kormány megvizsgálta az áramszolgáltatás kérdéseit, és kiderült, hogy a térség áramfogyasztásának növekedése mindössze 1%-kal volt az átlagos fölött. Chandler szerint az a magyarázat, hogy az áramellátás problémáit az IT ipar okozza, távol áll a valóságtól.

Chandler elmondása szerint már hosszú ideje azon fáradozik, hogy ezt a tévhitet eloszlassa. Szerinte az egésznek inkább a széniparhoz lehet köze, mivel könnyen elképzelhető, hogy az ipar képviselői így próbálják rávenni az államot új hőerőművek építésére. Chandler azokat a híreszteléseket is alaptalannak nevezte, miszerint a nyarat hosszas, gördülő áramkimaradások fogják megkeseríteni Kaliforniában. A vezető azt is hozzátette, hogy májusban mindössze két ilyen eset volt, azóta pedig egy sem. A felhívások hatására a kaliforniai lakosok takarékoskodni kezdtek az árammal, amelynek eredménye 11 és 14%-os fogyasztáscsökkenés volt májusban és júniusban az előző év ugyanazon hónapjaihoz képest.

Az IT iparban dolgozók mindazonáltal jelentősen megkönnyíthetik az áramszolgáltatók helyzetét, ha kikapcsolják számítógépeiket, amikor azokra hosszabb ideig nincsen szükség - mondta Chandler. Egy közelmúltbeli tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a számítógéppel dolgozók 89%-a bekapcsolva hagyja gépét éjszakára, holott a számítógép ezidőalatt érdemi munkát nem végez. A kaliforniai áramszolgáltatók remélik, hogy ezen a rossz szokáson sikerül változtatniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • StarFist #6
    Hogy hogyan? Hát gondolj bele: minden átlag családban legalább 2 számítógép (1 a szülőknek + 1 a csemetének), aztán az automatizált konyhai gépek (mosógép, mosogatógép stb.), a házimozi rendszer, min. 2 televízió stb. És a monitorok mennyit is fogyasztanak? Nem éppen az energia takarékos üzemükről híresek, főleg 19" és fölötte.
  • ByP #5
    CSak 1 kérdés:
    a lakosok a fogyasztásukkal hogy rúghatnak labdába a gyárak és a netes központok mellett?
  • ixyon #4
    valahol kimarad. erre kernek a szomszedtol, a szomszed eromu ad nekik,m mert adni kell, es akkor meg nala lesz keves. es ez igy megy vegig, amig el nem ernek 1 tultermeleses eromuhoz. bar ez arrrafele ritka eset.
  • radical #2
    Mi az a gördülő áramkimaradás?