JohnnyCage

Éveket kell várni az elektromos hálózaton keresztüli netezésre

A villamos vezetékeken keresztüli nagysebességű internethozzáférés megvalósítható, a technológia elterjedése azonban még akár egy évtizedbe is beletelhet.

A Consolidated Edison Inc. (ConEd) és Ambient Corp. cégek egy kutatási projekt keretében nagysebességű internethozzáférést valósítottak meg a több évtizedes villamos hálózatokon keresztül. A társaságok azt remélik, a technológia elhozza a felhasználóknak az olcsó, és villámgyors internetelérés lehetőségét.

"Az áramszolgáltatók már régóta küldenek különféle jeleket az villamos hálózatokon" - mondta George Jee, a ConEd villanyvezetékeken keresztül folyó kommunikációval foglalkozó menedzsere. "A szolgáltatók különféle audió jeleket küldenek a hálózatra, hogy ellenőrizzék a rendszerek működését."

A ConEd több, mint egy éve folyó programja során a kutatók internetes jeleket küldtek tovább a villamos hálózatokon. Mivel az internetes adatforgalomhoz a kutatók magas frekvenciát használtak, a jelek nem okoztak interferenciát az elektromos hálózatok működésében. A számítógépes jeleket közvetlenül a villanyvezetékre köthető speciális eszközök választják le a nagyfeszültségű hálózatról.

"Célunk, hogy úgy használjuk ki az elektromos hálózatokat, hogy a két funkció egyáltalán ne zavarja egymást" - mondta Jee.

Bár a '90-es évek óta mind az Egyesült Államokban, mind Európában számos áramszolgáltató foglalkozik a villanyvezetékeken keresztüli internethozzáférés lehetőségével, a szakértők szerint messze van még az az idő, amikor az interneteléréshez csak egy fali konnektorba kell majd bedugni a készülékeket.

Bár a villamos hálózatok készen állnak, az adattovábbításhoz olyan módosításokra lenne szükség, amelyek jelentősen megdrágítanák az elérést, és versenyképtelenné tennék a megoldást az olyan alternatívákkal szemben, mint a drótnélküli hálózatok.

"A kérdés az, hogy valóban ez-e a módja az olcsó, és gyors internetelérés biztosításának" - mondta Dylan Brooks, az Independence Research piackutató cég elemzője. "Közel egy évtizedre lesz szükség ezen megoldások elterjedésére."
A ConEd azonban bízik abban, hogy a villamos hálózatokon keresztüli szélessávú internetelérés alacsony költségek mellett is megvalósítható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xboxman #9
    Még ma is nagyot lehetne vele durrantani ,ha hasonlóan mükődik az RF hálózatokhoz(nincs az ADSl-nél megszokott x km-es max távolgság)
  • Xboxman #8
    ADSl-nél az elvi maximum 8,Kábelnél 30mbit körűl mozog az elvi maximum.
  • zippofcy #7
    Tul sokaig vartak vele. Ma mar majdnem mindenhol ott a kabel meg az ADSL. Azon keves hely ahol meg nincs es igeny is van ra nem hoz eleg hasznot egy uj infrastruktura kiepitesehez. 5 eve meg nagy durranas lett volna.
  • [HUN]Stanlee #5
    Csak gyorsan a doboz ami valaszt, itt van egy link, igaz e-bay-es, de meg attol jo kis leiras, mast keresni lusta voltam:

    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3028974710&category=26809

  • Bucser #4
    A Hálózatban nem kell változast eszközölni (kabelek cseréje mert azok alacsony ellenallasu kabelek pont a gazdasagos aramtovabbitas végett) IGazából azzal kisérleteznek még, hogy egyetlen csatlakozoval (tehat egy 220 vagy 110-es dugaljal), hogyan tudjak szétválasztani a 2 frekvenciatulajdonsagu jelet. tehat egy kabelen azonos dobozba jutva áram legyen vagy internetes jel. ÉS ehhez kell még a dobozt kitalalni. 2 jelet juttatni a halora nem nehéz egyszerre és a kabel is tovabb tudja routolni egyszerűen ehhez 2 eszköz kell. Viszont ha csak egy csatlakozasi pont van akkor vagy egy valtot kell késziteni amivel szétvalasztjak a 2 különböző jelet, és ez a nehezebb. LEgalabb is én igy latom. ÉS itt nem az IT szolgalatatokrol van szo.. annyiban lenne olcsobb, hogy nem kell draga erősitő és kabel halozatokat épiteni mert azok adottak elég régóta:))
  • [HUN]Stanlee #3
    Amit en eddig lattam, az hazon belul mukodik. Konnektor-dugaljba bedugom a kb 100€-os eszkozt, a masik szobaban meg egy masikat, es mar kesz is a halozatom, extra kabelezes nelkul. USB-s is lehet az eszkoz. Meg meg ajanlott valami biztositekot is a villamosszekrenybe az otthoni elektromos halozat es a szolgaltato(aram) halozata koze beszerelni. Ez a nagy varazslat.

    Szerintem nagy penzt kaptak a letezo szolgaltatoktol, mert ez igy tul egyszeru lenne, hogy rosszul allnak az elektro-halozatok.

    Hozzank ez min. 20 ev mulva fog elerni, mint minden :-))))))
  • Pheel #2
    Másszóval vagy tényleg szarul állnak, vagy sok pénzt kaptak a már működő szolgáltatóktól :)
  • CAD #1
    Ha a villamos halozatok keszen alnak akkor milyen modositasok kellenek --- illetve, ha meg modositasok kellenek, akkor vegulis ki all mire keszen?