JohnnyCage

Az áramszolgáltatók internetet akarnak az otthonokba

Az áramszolgáltatók új értelmet szeretnének adni a Plug&Play kifejezésenk, amely a jövőben akár a fali konnektorból elérhető Világhálóra is utalhat az otthonokban.

A héten rendezték meg az áramszolgáltatók első nemzetközi konferenciáját, amelyen a fő téma az elektromos hálózatokon keresztül biztosított internethozzáférés lehetősége, illetve a megoldás jövője volt.

"A készülék kicsomagolását követően a felhasználó néhány percen belül már az Interneten szörfözhet" - mondta Keith McLean, a skót Scottish and Southern Energy áramszolgáltató internetes kutatási projektjének vezetője. Csak a modemet kell bedugni a fali konnektorba, és az áramszolgáltatók elképzelése szerint máris használható az internetes összeköttetés.

A Power Line Communications konferencián közel negyven európai, amerikai, és japán áramszolgáltató vett részt a napokban. A társaságok a villanyvezetékeken keresztül biztosított internethozzáférés technikai akadályainak ellenére nagy jövőt látnak a megoldásban.

A Scottish and Southern Energy jelenleg mintegy 200 felhasználó bevonásával teszteli a villanyvezetékeken keresztüli internetszolgáltatás lehetőségét, és a társaság a közeljövőben mintegy 15 ezer felhasználó számára kíván nagysebességű, korlátlan internetes elérési lehetőséget biztosítani havi 30 fontos áron.

A társaságok szerint a villanyvezetékeken keresztüli internethozzáférés azt az "utolsó mérföld" problémát oldja meg, amely a ritkábban lakott vidéki felhasználókat gyakorlatilag elzárja a szélessávú és olcsó internetezés lehetőségétől. Egy olyan vezetékes rendszer kiépítése, amely a ritkábban lakott területeken is összeköti a felhasználókat, rendkívül költséges beruházást jelent, a telefontársaságok pedig túl magas díjat szabnak meg saját hálózatuk használatáért. Logikus lépés lenne a villanyvezeték használata, amely szintén minden lakásban jelen van.

"Versenybe tudunk szállni az ADSL-lel" - mondta Marcos Lopez Ruiz, a Public Utilities Alliance elnöke, aki szerint a rendszer már akkor is nyereséges lenne, ha az érintett területeken csak a háztartások 10 százalékában lenne igény a megoldásra.

Jelenleg azonban még számos akadály áll a rendszerek széleskörű elterjedése előtt. A villanyvezetékeken keresztüli internetezéshez egyrészt igen drága berendezéseket kellene vásárolniuk az áramszolgáltatóknak, másrészt a társaságoknak szembe kellene szállniuk a kábel- és DSL szolgáltatókkal. Az új rendszerek ráadásul bürokratikus akadályokba is ütközhetnek, mivel egyes szabályozó bizottságok attól tartanak, hogy a megoldás nem nyújtana kellő adatbiztonságot.

Európában jelenleg Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Skóciában, és Portugáliában folynak tesztprojektek a villanyvezetékeken keresztüli internethozzáférés biztosítására. A 10 Mbps sebességet biztosító, 1,6-30 MHz frekvenciatartományt használó berendezéseket a svájci Ascom, valamint az izraeli Main.Net szállítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #8
    bízom benne, mert ez az egyetlen reális esély valami normális elérésre ott, ahol lakom...
  • PResident Evil #6
    szép álmokat...

    magyaroknál sose lesz ez...
    remélem azért a nyugdíjas otthonomban lesz, ha oda kerülök...
  • Lacc #4
    Hát ez minden csak nem futurisztikus.