Berta Sándor

Áramzabálók a számítógépek és a játékkonzolok

Egy felmérés szerint a személyi számítógépek és a konzolok az összáramfogyasztás 10 százalékáért felelősek. Az áramfogyasztással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó német szervezet adatai szerint ez az érték körülbelül 13,8 milliárd kWh-nak felel meg.

A német Elektromosság-gazdasági Szövetség (VDEW) legfrissebb felmérése szerint 2002-ben a szórakoztató elektronikai, a telekommunikációs és a számítástechnikai eszközök Németország egész évi áramfogyasztásának mintegy tizedéért tehetők felelőssé. Ez azt jelenti, hogy a német állampolgárok több áramot használnak az ilyen készülékek működtetésére, mint világítási célokra.

Ám a listavezető még mindig a különböző hűtő- és mélyhűtő-szekrények alkotta csoport. Ezek a háztartási berendezések ugyanis az összáramfogyasztás 30 százalékát mondhatják magukénak, ami körülbelül 40,7 milliárd kWh-t jelent.

A világhírű Fraunhofer Rendszertechnikai és Innovációs Kutatóintézet munkatársai már 2003-ban megjósolták, hogy a különböző multimédiás eszközök áramfelvételi igénye egyre nőni fog. Ezeknek a készülékeknek a fogyasztása 45 százalékkal lesz magasabb 2010-ben a 2001-ben mért értékeknél. A kutatók szerint a legnagyobb áramzabálók a televíziók, a különböző audiolejátszó (HiFi-)berendezések, valamint a számítógépek, ezen belül is a szerverek.

Érdemes egy pillanatra elgondolkodni, hogy egy PC mennyi áramot fogyaszt. Hiszen hiába a gyönyörű grafika, a játékok háromdimenziós megjelenítése, mindez általában azonnal szertefoszlik, ha beköszönt egy áramszünet. A legtöbb lakásban ugyanis még nincs szünetmentes tápegység. Könnyen előfordulhat tehát, hogy annyi más, egyre inkább előtérbe kerülő jelző mellett, a felhasználók a jövőben egy idő után már nem csak a szép külsejű számítógépházakat, vagy a halk működésű PC-ket fogják keresni, hanem az energiatakarékos számítógépeket és konzolokat. S ez ismét egy óriási piac lehet annak a gyártónak, amelyik elsőként kapcsol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #26
    Nyugodj meg, ha kell, lesz erre is megoldás. ;)
  • Pheel #24
    "A Szaharát kellene naperőművekkel teleszórni, az lenne a Kánaán"

    Nyugodj meg, hogy amint szükség lesz rá, meg fogja érni telerakni és ezért tele is lesz. Palik meg majd kerülgeti :)

    Szerintem ha nem pazarlunk, azzal csak azt érjük el, hogy később lesz ugyanakkora füst, mert úgyis elégetjük a kőolajat, földgázt, szenet, amíg ki tudjuk termelni. Persze pazarolni nem szép dolog, de ha úgy vesszük, ezzel is segíted az alternatív energiaforrások kiaknázását ;)

    Na jó, ez már durva sarkítás volt :)
  • gz8 #23
    Ríd Máj Lipsz:
    "Tudod léteznek alternatív, megújuló energiaforrások, amiket már most is ki lehet használni elfogadható hatásfokkal, csak amíg van elég fosszilis energia, addig inkább azt használják energiatermelésre, ami persze cseppet sem jó megoldás."

    Pont ez a baj! Már kezdenek kimerülni a fosszilis készletek, és azzal, hogy mindenki pazarol, nem lehet lassítani a folyamatot.
    Ennyi.
    Mottó: Igaz, hogy beledöglünk, de király módon élünk előtte!

    A Szaharát kellene naperőművekkel teleszórni, az lenne a Kánaán!
  • gz8 #22
    Az epithaton ornansot Tőke Pétertől vettem kölcsön, nem bántásképpen.

    Egyébként ha éccaka nem megy a gép, lekapcsolom a kapcsolós elosztómat, mert zavar, ha világít. Igaz, fekete filccel már megküldtem, de nem az igazi.
  • Pheel #21
    Hát biztosan kellene, de valahogy nem tudok a fejedben olvasni, szóval baromira nem tudom, hogy mégis mire gondolsz...
  • gz8 #20
    "Tudod léteznek alternatív, megújuló energiaforrások, amiket már most is ki lehet használni elfogadható hatásfokkal, csak amíg van elég fosszilis energia, addig inkább azt használják energiatermelésre, ami persze cseppet sem jó megoldás."

    Jééééé! Ki hitte volna.
    Apropó: nem érzed az ellentmondást? Hmm...?
  • gz8 #19
    Na ja, de egy acélkohó meg egy PC energiafelhasználása és beüzemelési költségei kissé más szinten vannak.

    Ráadásul az öntöttvas előállításához salakképzőt (mészkövet) és kohókokszot adagolnak. Ezt előmelegített (1000-1150 Celsius-fokos) levegővel elégetik, és az így képződött gáz, valamint a koksz redukálja a nyersvasat.

    Szó sincs tehát ott áramról, annál inkább az alumíniumgyártásnál!
  • Pheel #18
    Mellesleg én kikapcsolom a KAPCSOLÓS elosztómat, ha két hétre eltűnök a házból. Te gondolom minden használat után odasétálsz és kikapcsolod...

    Amúgy nem tudom ki mennyivel számol, de az én villanyszámlámon abszolút nem észrevehető összeg a standby fogyasztás.
  • Pheel #17
    "Mezopotámiai vadszamár vagy, Pheel "
    Hogy ki micsoda, az enyhén szólva is a személyeskedés határát súrolja. A múltkor éppen ezért szóltál be nekem, szóval bagoly mondja verébnek. Köszöntem...

    "Itt a lényeg pont az, hogy a Föld fosszilis energiatartalékai végesek"
    Az már csupán a te rövidlátásodat erősíti, hogy képtelen vagy elvonatkoztatni a fosszilis energiahordozóktól. Tudod léteznek alternatív, megújuló energiaforrások, amiket már most is ki lehet használni elfogadható hatásfokkal, csak amíg van elég fosszilis energia, addig inkább azt használják energiatermelésre, ami persze cseppet sem jó megoldás.
  • gz8 #16
    Mezopotámiai vadszamár vagy, Pheel

    Itt a lényeg pont az, hogy a Föld fosszilis energiatartalékai végesek, az unokáink már nem látnak hagyományos értelemben vett belsőégésű motorral hajtott járművet.
    Az USA-ban és több országban is kezdik kicserélni a piros közlekedési lámpákat izzós kivitelről LED-esre (igaz, hogy tizenév múlva térül csak meg a befektetés). Hogy miért? Mert ők már felfogták, amit nagyon sokan még nem: ott kell takarékoskodni az árammal, vízzel, gázzal, ahol csak lehet.

    Ennek jó ellenpéldája egy lépcsőház, ahol nemrégiban jártam. Az irodákhoz lifttel és lépcsőn is fel lehet menni, a liftből kilépve az érzékelő kapcsol, ENERGIATAKARÉKOS IZZÓ fel, egy-másfél perc után lekapcsol. Ehhez is csak gratulálni tudok...

    Ha van saját tívíd, és elmész nyaralni kábé két hétre, és készenlétben hagyod, számold ki, mennyi megy el a semmire.