Gyurkity Péter

Senkinek nem kell a butított Windows

Többszöri változtatás és elhúzódó egyeztetés után a médialejátszót nélkülöző Windows operációs rendszer továbbra sem népszerű a PC-gyártók körében, és kevés kivétellel egyikük sem tervezi alkalmazását.

A ZDNet híradása beszámol arról, hogy a nagyobb PC-gyártók, mint a Dell, a Lenovo, a Fujitsu Siemens vagy a HP, hallani sem akarnak a nemrég átalakított Windows XP Home Edition N, illetve a Windows XP Professional N alkalmazásáról, és csak nagyon kevés cég tervezi, hogy előre telepíti ezeket a változatokat. A gyártók ezt azzal indokolták, hogy nincs rá igazán vásárlói kereslet, sőt, a Dell szóvivője egyenesen kijelentette, hogy vásárlóik kifejezetten a médialejátszót tartalmazó Windows-példányokra számítanak.

"A Dell továbbra is a médialejtászót magába foglaló Windows operációs rendszert kínálja az európai vásárlóknak, mind a Dimension asztali számítógépek, mind az Inspiron laptopok esetében. A vásárlók többsége ugyanis elvárja, hogy a megvásárolt operációs rendszer le tudja játszani a különböző médiafájlokat, és nekünk kötelességünk, hogy kiszolgáljuk ezeket az igényeket" - jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy figyelemmel kísérik a vásárlói igények alakulását. A gyártók közül egyedül a Fujitsu Siemens jelezte, hogy hajlandó foglalkozni a butított változattal, de a médialejátszót nélkülöző Windowst csakis külön kérésre telepítik fel, míg alapesetben marad a megszokott teljes verzió.

A PC-gyártók körében tehát most sem túl népszerű a butított operációs rendszer, és hiába az elhúzódó egyeztetés és a névváltoztatás, úgy tűnik, hogy ez Európai Bizottság határozata - ezen a téren - nem túl sok gyakorlati eredményt von maga után.

A szoftveróriás természetesen elhárította a felelősséget: "A Microsoft a szokásos terjesztői csatornákon keresztül hozta forgalomba ezen termékeket" - jelentette ki a vállalat egy tisztviselője. "Az, hogy ezen változatok az európai piacon megjelennek-e a kínálatban már az egyes PC-gyártók, vállalati ügyfelek és forgalmazók döntése, amelybe nincs beleszólásunk." Úgy tűnik tehát, hogy a határozat - ahogy azt annak idején sokan megjósolták - halva született ötlet, és dacára az időközben életbe léptetett módosításoknak, nem hagy maradandó nyomot a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gregorius #86
    Az biztos, ráadásul nem is értettem a dolgot, mert elvileg pont ellent mond a céljaiknak. Ez a per, és a szoftverszabadalom pont ellent mond egymásnak. A kettő együtt nem megy.
  • FTeR #85
    linuxra minek legyen? senki nem használná rajta, akkor meg minek fejlessze?
  • Gregorius #84
    Igen, pont erre a kettőre. Mac és Windows. Ez volt a "szinte".
  • asysoft #83
    Mac OS X-re is van pl MSN Messenger, IE, meg WMP...
  • FTeR #82
    jujj. te szted az a cd meg doboz amiben van mennyibe kerűl?
    az akinek nem kell a wmp nélküli verzsön mert a teljeset akarja az megveszi a teljeset és m$nek az az érdeke h azt vegye. szarik N-esre...
    de látom nem érted, evvan.
  • FTeR #81
    "és miért ne lenne ingyenes, ha egyszer úgyis minden példány tartalmazza."
    ááá, tudtam, h vki benyögi ezt. ezért is írtam, h az új változatuk ingyenesen letölthető, tehát megvan a v6.0 alapból és te letöltheted ingyé a v7.0 vagy v8.0 stb stb.
    mindent annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik. ezen nincs mit lovagolni. ha ezen múlna a mérce, akkor a linux semmit nem ér, mivel nem kerűl pénzbe (nem mintha nem kéne fizetni rakat dologér, ha olyan támogatást akarsz ami win mögött van.). plusz pl ingyen van nekem mégse kell. tehát még azt se kell mondanom, h ha ingyen adnák akkor sem kéne :) ha fizetnének érte, akkor már meggondolnám.
  • Gregorius #80
    Manapság semmi nem azért kerül valamennyiben, mert annyi az értéke, hanem mert annyiért lehet eladni. A DVD lejátszók árát a filmeken hozzák be. Ehhez nem kell nagy tudomány. És a Windows ára sem annyi, amennyit ér, és a hozzá tartozó komponensek sem azért tölthetők le ingyen, mert ingyen fejlesztették, hanem mert szinte csak a Windows rendszerhez lehet őket letölteni, azon működnek, és miért ne lenne ingyenes, ha egyszer úgyis minden példány tartalmazza.

    De rájöttem, hogy te ezt élvezed, úgyhogy részemről lezártam a vitát, de szerintem előbb fogok komponens alapú szoftvervásárlói kulturát kialakulni látni, mint ahogy hinnéd. És a Windows a Longhorn-nal egy újabb nagy lépést tesz az ellenkező irányba. Lehúzhatja magát szerintem, hacsak nem ad ki belőle vagy 20 verziót.
  • comet #79
    Ilyet diktatúrákban szoktak tenni, tehát a szoftverpiacra lefordítva ez a legdiktatórikusabb rendszert illeti, tehát MS vagy Sun...
  • comet #78
    Az, hogy ingyenes...hm lehet. Free as in beer.

    Az, hogy nincs benne az árban: baromság.
  • comet #77
    Egyébként most pont úgy néz ki, hogy nem fogják...de egyébként ez tényleg egy húzós intézkedés lehetett volna.