86
  • Gregorius
    Az biztos, ráadásul nem is értettem a dolgot, mert elvileg pont ellent mond a céljaiknak. Ez a per, és a szoftverszabadalom pont ellent mond egymásnak. A kettő együtt nem megy.
  • FTeR
    linuxra minek legyen? senki nem használná rajta, akkor meg minek fejlessze?
  • Gregorius
    Igen, pont erre a kettőre. Mac és Windows. Ez volt a "szinte".
  • asysoft
    Mac OS X-re is van pl MSN Messenger, IE, meg WMP...
  • FTeR
    jujj. te szted az a cd meg doboz amiben van mennyibe kerűl?
    az akinek nem kell a wmp nélküli verzsön mert a teljeset akarja az megveszi a teljeset és m$nek az az érdeke h azt vegye. szarik N-esre...
    de látom nem érted, evvan.
  • FTeR
    "és miért ne lenne ingyenes, ha egyszer úgyis minden példány tartalmazza."
    ááá, tudtam, h vki benyögi ezt. ezért is írtam, h az új változatuk ingyenesen letölthető, tehát megvan a v6.0 alapból és te letöltheted ingyé a v7.0 vagy v8.0 stb stb.
    mindent annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik. ezen nincs mit lovagolni. ha ezen múlna a mérce, akkor a linux semmit nem ér, mivel nem kerűl pénzbe (nem mintha nem kéne fizetni rakat dologér, ha olyan támogatást akarsz ami win mögött van.). plusz pl ingyen van nekem mégse kell. tehát még azt se kell mondanom, h ha ingyen adnák akkor sem kéne :) ha fizetnének érte, akkor már meggondolnám.
  • Gregorius
    Manapság semmi nem azért kerül valamennyiben, mert annyi az értéke, hanem mert annyiért lehet eladni. A DVD lejátszók árát a filmeken hozzák be. Ehhez nem kell nagy tudomány. És a Windows ára sem annyi, amennyit ér, és a hozzá tartozó komponensek sem azért tölthetők le ingyen, mert ingyen fejlesztették, hanem mert szinte csak a Windows rendszerhez lehet őket letölteni, azon működnek, és miért ne lenne ingyenes, ha egyszer úgyis minden példány tartalmazza.

De rájöttem, hogy te ezt élvezed, úgyhogy részemről lezártam a vitát, de szerintem előbb fogok komponens alapú szoftvervásárlói kulturát kialakulni látni, mint ahogy hinnéd. És a Windows a Longhorn-nal egy újabb nagy lépést tesz az ellenkező irányba. Lehúzhatja magát szerintem, hacsak nem ad ki belőle vagy 20 verziót.
  • comet
    Ilyet diktatúrákban szoktak tenni, tehát a szoftverpiacra lefordítva ez a legdiktatórikusabb rendszert illeti, tehát MS vagy Sun...
  • comet
    Az, hogy ingyenes...hm lehet. Free as in beer.

Az, hogy nincs benne az árban: baromság.
  • comet
    Egyébként most pont úgy néz ki, hogy nem fogják...de egyébként ez tényleg egy húzós intézkedés lehetett volna.
  • comet
    Tegyük hozzá a teljes német vasutat, Párizst, Bécset...

Nem teszt üzem :)
  • comet
    Az hogy egy darab nem kel el belőle az szerinted kinek rossz? Az eunak biztos nem :DDD
  • FTeR
    ezt nem nagyon fogod, főleg hogy ha figyelembe vesszük azt, h az általad felsorolt alkalmazások mind ingyenesek, letölthetők m$ oldaláról (és nincs benne az árban, mert ha kijön 1 új verzsön, akkor ingyenes az upgrade/date).
    a másdik részben felsoroltakat meg most is letöltheted rá.
  • Gregorius
    Igen, sokan így vannak vele, én viszont nem ellenezném azt sem, ha lenne egy Windows XP a polcokon mondjuk 2000 Ft-ért, és nem lenne benne IE, nem lenne benne WMP, nem lenne benne WMM, hanem letölthetném én ingyen hozzá a FireFox-ot, a Winamp-ot, AVIEdit-et.

Én sajnos ezt szeretném látni, mint alternatíva a jövőben. És megértem, hogy ez a lépés egyelőre egy szálka sokak szemében, és nem is tökéletes sok szempontból, de egy lépés a jó úton.
  • Hegyikecske
    Az EU kérte... Szerintem akkor is hülyeség volt nem tom kit zavar pont a media player... Mindenesetre jó h van választék csak nem tom mi lesz a kereslettel nekem nemkéne :D /bár cégeknek lehet külön jó h a munkára figyelnek az alkalmazottak és nem játszanak/ de ugy tudom h. a meglévőről is eltávolítható sőtt ha nincsen rajta akkor is felrakható!
  • Hegyikecske
    " A vásárlók többsége ugyanis elvárja, hogy a megvásárolt operációs rendszer le tudja játszani a különböző médiafájlokat" ezt papolom már mióta én is... a mikrofost megtette amit lehetett még a neve sem előnytelenebb a rendesnél de kell a ahalálnak mikor lehet rendes is!
  • Gregorius
    Sőt olyan is van köztük, aki csak tervezi, fontolja, és olyan is van, akit ide sem írtam, de már átállt. Kösz a bíztatást! A baseball-sapkát igazítsd meg a fejeden!
  • FTeR
    mintha ezekből több csak teszt jelleggel üzemelt be gépeket, nem az egész állt át.
    egyébként engem nem zavar, hajrá.
  • Gregorius
    München közigazgatási rendszerét nem nevezném kis falunak sem, mint ahogy a Magyar Belügyminisztériumét sem, pláne, ha hozzájuk csapjuk még; a Motorola-t, az Egyesült Királyság és Franciaország teljes kormányzati rendszerét, Ford európai leányvállalatát, a Burger King-et, a Credit Suiss-t, az EMEA-t (European Agency for the Evaluation of Medicinal Products), az Európai Tanácsot, az AIB-ot (egy ír bank)...
    Remélem nem kell folytatnom! Csak ezek a szervek több munkaállomsát jelentenek szerintem, mint ahány jogtiszta Windows van Kelet-Európában.
  • FTeR
    végülis, ha már 2 falu átvált, akkor lehet a többesszámot használni. az meg senkit nem hat meg h m$-elleni erkölcsös fellépése közben eu szépen bevezeti a sw szabadalmat.
    de nem baj pheel úgyis megmondja a frankót.
  • Gregorius
    "akkor talán a kormányzatnak a linuxot kéne támogatni és nem m$sel szívózni tök esélytelenűl"
    Egyébként azt hiszem nem véletlenül váltanak a kormányzatok az elmúlt pár évben.
    És abszolút nem esélytelenek, csak szerintem nem akarták túl nagy fába vágni a fejszéjüket, ennél tökösebben kell csinálni, de megértem az óvatosságot, jobb lassan megszületni, mint halva születni.
    De abban igazad van, hogy ennek egyelőre így nem sok értelme volt, legalábbis a mi szemszögünkből nézve. Azért a két fél érzi a kialakulóban lévő dolgot.
  • FTeR
    végn oda jut a srác, h kiderűl sose találkozott linussal, sőt ki is volt ő egyáltalán :D
    neve kezd szépen kitörlődni a linux törikönyvekből.
    fényképekről le retusálják stb. stb. láttunk már ilyet :P
  • Gregorius
    Nem kell ilyen messzire menni, a nálunk kialakulóban lévő kétpólusú kormányzás is pont erre épít, és elég gyorsan fejlődik.
  • Gregorius
    Megjegyzem neked szépen csendben, hogy a kék halál alapból ki van kapcsolva a Windows XP-ben, tehát nagyon ügyes vagy, ha előidézed.
    Alapból arra a beállításra van állítva a Windows XP, hogy induljon újra kékhalál esetén.
  • FTeR
    "Egyrészt ad egy figyelmeztetést az MS-nek, hogy mostantól fogva ha itt akar játszani ezen a piacon akkor tartani fogja magát pár elvhez"
    aham, mint látjuk gyakorlatilag semmit nem ért az egész és m$ a markában röhög, mivel 1 db nem fog elkellni az N-ből.

"az MS meg be van ***rva mert fél a linux főként kormányzati elterjedtségétől/elterjedésétől."
    akkor talán a kormányzatnak a linuxot kéne támogatni és nem m$sel szívózni tök esélytelenűl. egyébként pl ennek az egész pernek semmi, de semmi köze nem volt sem a nylít forráshoz sem a linuxhoz. de tök jó, h ennyire átérzed.

"Erkölcsileg meg helyes a döntés, azok akik azt álítják, hogy az EU ok nélkül szivatja az MS-t azok nem ismerik az ügy részleteit."
    haha :)
  • Gregorius
    Ez egy érdekes felvetés egyébként. Tényleg van benne valami, még jogi alapjai is vannak, én támogatom!
  • Gregorius
    Egyébként lekopogom, nekem van, hogy annyi ideig fut a Windows egyfolytában, mint amennyi idő után más újratelepíti. Csak ésszel kell használni. Most már féléves telepítésű a Windows-om, és nem kisstílűen használom, tehát megy rajta orrba-szájba a telepítés eltávolítás, programfejlesztés és tesztelés, videorenderelés, szóval rendesen meg van fingatva a konfoguráció. Ebből a szempontból például meg vagyok elégedve az XP-val. Van, hogy újraindítás nélkül megy 5 napig folyamatosan, és stabil.
  • FTeR
    emmost nem éééteem, hogyé is jön ez ahhoz, amit mondtam/kérdeztem?
    ja és nem maga a rendszer használja titokban gonosz érdekektől vezérelve a wmp-t, hanem egyes programok hívják meg a háttérben, h pl saját magukon belűl videjót játszhassanak le különösebb fejlesztési erőfeszítés nélkűl. pl exel fugvénytáblázatás is meg lehet hívni egy homemade számvitel progihoz.
  • Gregorius
    Ne izgulj, nem fogok megsértődni, hogy láthatóan azok után, hogy abszolút nem ismersz, rögtön fikázónak titulálsz. Azt hiszem te sem fogsz megsértődni, ha ezek után rögtön előítéletesnek és meggondolatlannak titulállak.

Ha gondolod, elmagyarázom, hogy abszolút nem kell elindítani a WMP ahhoz, hogy windows betöltse, és például a WMP plug-in-jeit használva kifagyassza az explorert a videók thumb-nail-jeinek a betöltésénél, és/vagy összeomlasszon más videolejátszó programokat dekóderek telepítésekor.
  • FTeR
    nem fikáztam, csak kérdeztem, h mitől fagy ki vagy honnan tudja, h attól fagy ki ha nem használja.
    jómagam minden szempontból letíltom a wmp-t és idestova már vagy 4 éve nem is láttam működés közben, pár hónapos csúszással szoktam az esedékes új verziót letölteni, puszta kiváncsiságból.
    a lefagyáshoz, meg annyit fűznék hozzá, hogy az ég világon semien erőfeszítést nem teszek, h karban tartsam az xp-t és eddig még sw-hibából 1x nem fagyott ki. kb 2 év használat után meglepetten konstatáltam, h át van alakítva kékhalál, és erre is csak azért kerűlt sor, mert elszállt a videókártya hűtési problémák végett.
    tehát ha valakinek naponta többszőr fagy a gépe (xp), akkor magam és környezetem tapasztalatából kiindúlva (+egyéb forrásokból), arra következtetésre jutok, h a hiba nem a készülékben van. És éppen ezért csodálkozásomat fejezem ki, az irányba, h valaki fennhangon hírdet, hovatovább büszke rá, h nem képes rendesen használni vmit.
  • comet
    H4x0r szerintem pl a letargiára gondolt. Római birodalom, Odoaker, hanyatlás, ilyesmi...
  • comet
    Vakon és gondolkodás nélkül nem szoktam cselekedni. Sőt, genetikailag képtelen vagyok rá.
  • comet
    Nem utálom, hanem megvetem a céget. Méghozzá az üzleti stílusuk miatt. Termékeik meg biztonsági kockázatot jelentenek, ilyen szinten csak félek tőlük, mert kárt okoznak.
  • Pheel
    Nácizmus? Volt belőle egy kisebb probléma a múlt század első felének vége felé. Ott mit is fogadtak el? Hogy gyűlölni kell a zsidókat meg még néhány hasonlóan nagy populációval rendelkező népcsoportot. Na de ez már erősen OFF, és úgyis azt fogja belőle Comet kihozni, hogy szűklátókörű és tájékozatlan vagyok...
  • h4x0r
    A történelem pont azt mutatja, hogy valaminek az elfogadtatásával lehet a legjobban félrevezetni az embert. Nem a konkrét példára.
  • Pheel
    "Hallgass inkább a kedvenc cégedre"
    Csúsztatás. Közel sem a kedvenc cégem, bár az jól látszik, hogy általad vakon és gondolkodás nélkül utált cégről van szó. A történelem azt mutatja, hogy legkönnyebben az ilyen érzelmeket lehet kihasználni az emberek félrevezetésére. Ezen elgondolkodnék a helyedben.
  • comet
    Egyébként csak pár részlet a gitről. Igazából már több tucat programból áll.

Van a Linus által fenntartott low-level git-core c-ben.
    Van a Petr Baudis által fenntartott Cogito, ez a medium-high level kezelőfelület, nagyrészt bash script, és c kód.
    Van egy csomó webes patch-viewer stb, mod_perl és php kód.
    Van X-es difftree meg minden egyéb.

Annyira jó a GIT, hogy egy másik SCM, a Darch bejelentette, hogy a git low-level struktúrát veszik át mint verziókövető adatbázis struktúrát és már portolták is a kódot.
  • comet
    Greg hasznára válik majd mind2 közösségnek...
  • comet
    Őszintén szólva nem érdekel, hogy melyik "szakértő" hívja a linux évének. Ez nem népszerűségi verseny. Én azért használom mert megfelel, az hogy mennyien használják csak azért tud érdekelni, hogy mennyi support van hozzá, de ennyi.
  • comet
    Jobbat írt, design szinten két hét alatt, és megvalósítás szinten is kb 2 hónap alatt.