Gyurkity Péter

A Longhornnal együtt jön a következő Windows Media Player

Nemhivatalos információk szerint a Microsoft újragondolta a Windows Media Player következő változatával kapcsolatos korábbi terveit, és a több fontos újítással kibővített lejátszót csak jövőre tenné elérhetővé.

A hír a Wininfo oldalán jelent meg, mégpedig a windowsos körökben jól ismert Paul Thurrott tollából, aki nem is olyan rég súlyos kritikával illette a szoftveróriást a Longhornnal kapcsolatos képek letiltása miatt. Thurrott - pontos forrás megjelölése nélkül - arról ír, hogy a Microsoft az elmúlt hetekben újragondolta a Windows Media Player következő változatának tervezetét, és új irányba terelte a fejlesztést. Korábban ugyanis a vállalat - Aurora kódnéven - azzal indította útjára a projektet, hogy a Windows Media Player 11 elsősorban a korábbi verziókban tapasztalt hibák javításával és több kisebb, nem túl nagy jelentőségű újítással szolgálja majd a felhasználók kényelmét.

Thurrott szerint ezt a tervet végül sutba dobták, és az új elképzelés - immár Polaris kódnéven - az újítások fontosságát tartja szem előtt. Ez természetesen azt jelenti, hogy a lejátszó megjelenése elhúzódhat, és csak jóval később, nagyjából a következő generációs Windows operációs rendszerrel egy időben - és egyben annak szerves részeként - jelenik majd meg. Ezt előzné meg a nyilvános béta változat közzététele, amely az újságíró szerint novemberben a Longhorn második bétájával egy időben várható. Az írás sajnos semmilyen konkrét információt nem nyújt azokról a fontos újításokról, amelyek késleltetnék a megjelenést.

Amennyiben a hír igaz, ez mindenképpen a szoftvercég magabiztosságát mutatja: ha a vállalat valóban a lejátszó erőteljes fejlesztését határozta el, nyilvánvalóan nem tart attól, hogy az Európai Bizottság elmarasztaló ítélete bármilyen komoly fenyegetést jelent a szoftverre nézve. Ettől eleinte nem is kellett tartaniuk, de most, hogy egyre nyilvánvalóbb a Microsoft időhúzó taktikája, könnyen előfordulhat, hogy az Európai Bizottság még szigorúbban ítélkezik a vállalat stratégiája felett. Ennek gyakorlati értéke persze kérdéses, hiszen a két fél közötti vita még korántsem ért véget, és nem tűnik úgy, hogy a szoftveróriás komolyan tartana az esetleges európai szankcióktól.


A Media Player Classic puritán kinézete ellenére nagyon sokat tud

A másik érdekes kérdés a lejátszók piacának helyzetéből adódik: az elmúlt években rohamosan teret nyertek az alternatív médialejátszók, és napjainkban több tucatnyi ügyes, hasznos, és nem utolsósorban ingyenes megoldás hódít a piacon. Frappáns válasz a Microsoft eddigi fejlesztéseire a Media Player Classic néven futó nyílt forráskódú projekt, amely kinézetben a vállalat eredeti lejátszójára hasonlít, de annál jóval több funkcióval és kényelemmel szolgál. Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen helyzetben milyen újdonságokkal, milyen megoldásokkal lehet visszahódítani a felhasználókat, akiknek nagy része már megtalálta kedvenc szoftverét. Választ erre nagy valószínűséggel csak novemberben kapunk - ha kapunk - amikor is közvetlen közelről vehetjük majd szemügyre a Microsoft következő üdvöskéjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirLord #44
    kit izgat?? a media plaer egy rakás fos, én nekem van 3 másik lejátszom a gépen, mind más és másra, ez csak a mozielözetesek mitt maradt életben.DDDDDDD
  • blaze #43
    Én Crystal Player-t meg Ace Mega Codec Pack-ot használok. Ez az MV2Player is jónak tűnik, de nem láttam benne egy hasznos kis funkciót, amit a Crystal tud. Nevezetessen az audiót csúsztatni.
  • Sityi #42
    Erre gondoltál?
  • blackeagle #41
    mplayer a csúcs , igaz nem m$ alatt
  • FreeHome #40
    MPlayer az egyetlen szoftver, ami kékre tudja fagyasztani a windowsom. Ezért már nem használom.
  • asysoft #39
    Én WMP10-et használok mind zenehallgatásra, mind (felirat nélküli) filmnézésre (ami meg feliratos, arra ott BSPlayert; VobSub nem igazán vált be), DVD-re pedig PowerDVD-t.
  • Hegyikecske #38
    Egyetértek! a winfos media player pedig on-line tvhez vagy hasonló dolgokhoz.. Amugy nekem egy faxa kodekem volt a felíratozásra ott is asszem G400? csak mikor leformatáltam a gépet, az is elszállt, aztán meg nemtom honnan kaptam... Ha vkinek lenne egy installja hozzá megköszönném, eddig nagyon bevált, mer nem kellett semmi plusz többszázmegás szart feltennem mellette.
  • mrfrodo #37
    Akkor mar en is elmondom hogy mit hasznalok:
    Lejatszasra, es csakis lejatszasra VLC vagy win media player.Nekem bevalt a media player is:)
    Feliratokhoz vobsub-ot
    Kodek-ek:csomagot soha nem teszek fel, mindig kulon teszek fel egy xvid codeket, egy legujabb divx-et, es egy elecard mpeg decodert(utobbit DVB kartyahoz kell)
    Ha pedig nem megy valami film vagy video akkor eloveszem a virtual dub-ot, es ugy alakitom hogy a VLC vigye.Apropo VLC:
    A tegnap kaptam egy filmet amit a virtual dub is ugy tudott csak BEOLVASNI hogy kijavitott valami indexeket, a VLC meg siman vitte...ki is akadtam mikor meglattam.
  • FTeR #36
    :D úgyvalahogy.
    windows commander is volt valaha...
  • IoIa #35
    Itt több dolog is kevereg.
    Nem kéne talán a codec-eket a lejátszó progikkal keverni.
    Amit én használok: MediaPlayerClassic és MPlayer a videókhoz, WinampPro a zenéhez és internetes adókhoz. A feliratokhoz VobSub-ot használok, amire ugyan sem a MPC, sem az MPlayer-nek nincs szüksége, mert tudnak maguk is feliratot kezelni, de olyan konvertálásoknál, ahol bele akarom égetni a feliratot a filmbe, ott jól jön.