Berta Sándor

EU - túl sok funkció hiányzik a butított Windowsokból

Az Európai Unió (EU) kontra Microsoft vita újabb felvonásához érkezett. Előbbi szerint a módosított operációs rendszer továbbra sem képes maradéktalanul és zökkenőmentesen együttműködni más médialejátszó alkalmazásokkal.

Az európai szervezet és az amerikai szoftveróriás kapcsolatában az elmúlt napokban ismét egyre nagyobb a feszültség. Az EU többek között azt vetette az amerikai vállalat szemére, hogy az nem igyekszik eléggé, hogy teljesítse az Európai Bizottság tavaly márciusban hozott döntésében leírt követeléseket. A helyzet odáig fajult, hogy az Európai Versenyhivatal kilátásba helyezte: amennyiben a Microsoft belátható időn belül nem tesz eleget a követeléseknek, illetve nem teljesíti azok egy részét, napi 5 millió dolláros pénzbírság megfizetésére kötelezi a céget.

Alig telt el azonban egy nap, az EU ismét talált kifogásnolni valót a tengerentúli konszern üzletpolitikájában. A szervezet szerint a redmondi vállalat ugyan valóban elkészítette és piacra dobta a Media Player nélküli Windows XP operációs rendszert, ám az új változat a multimédiás képességek területén túlzott mértékben lebutították, és számos funkció eltűnt belőle. Az még hagyján, hogy még egy sima audió-CD-t sem tud lejátszani, de állítólag más médialejátszó alkalmazásokkal sem működik együtt zökkenőmentesen.

Az európai hatóságok szerint a Microsoft ezt azért teszi, hogy egyetlen felhasználó se akarja megvásárolni a módosított operációs rendszert. Ez pedig arra ösztönzi az Európai Versenyhivatalt, hogy kiszabja a napi 5 millió dolláros pénzbírságot. Mint azt Jonathan Todd, az európai versenypiaci biztos szóvivője, Neelie Kroes elmondta, jelenleg még vizsgálják, hogy a szoftveróriás szándékosan butította-e le túlzott mértékben a Media Player nélküli Windows XP-verziót. Egyes információk szerint ugyanis például az amerikai vállalat úgy változtatta meg a Registry-t, hogy egy videó beszúrása egy Word dokumentumba az új verzióban már nem működik.

Dirk Delmartino, a Microsoft szóvivője ezzel szemben azt mondta, hogy jelenleg is azon dolgoznak, hogy eleget tegyenek az Európai Unió tavaly márciusi döntésében leírt követeléseknek. A szakember elismerte a Registry-hibát azonban ezt azzal indokolta, hogy ilyen következményekkel járt a Media Player rendszerből való eltávolítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ceb #61
    Nemazért, de bármelyik distróból kiszedheted az openoffice-t v bármilyen más csomagot amit nem akarsz feltenni, te döntessz mit szeretnél.
    Ezt kéne megvalósítani windowsban is, csakhát bizonyos részeket úgy beleépítettek, ld. IE h anélkül win már nem is működik.
  • BlackRose #60
    "Vajon" miért van az, hogy most mindenki IT-ben akar hirtelen nagyon jó lenni :)) (India, Pakisztán, Putyin.)...

    mert hiányzik az innováció, mert mindenki szalad Alaskába aranyat bányászni... pedig az IT csak egy kis része az iparnak és sajnálatos dolog, hogy most mindenki csak az IT-től várja a mozdulást...
  • pemga #59
    Az EU a létéért küzd, pont a fent említett okok miatt. Nem piacvezető akar lenni, vagy bármi, hanem nem akar eltűnni a süllyesztőben. Szerintem ez protekcionista próbálkozás, kerestek valamit, amiben tudnak (szerintük) alkotni, és most próbálják körülbástyázni. "Vajon" miért van az, hogy most mindenki IT-ben akar hirtelen nagyon jó lenni :)) (India, Pakisztán, Putyin.)
  • eke #58
    Hát bennem is egyre jobban érlelődik a Linuxra való áttérés gondolata...
  • BlackRose #57
    Mit mondjak, a C, D, E... dolog annyira inferior a UNIX file systemhez képest, hogy maga a Microsoft is megszabadul tőlle hamarossan, úgyanis a Longhornban nem lesz C, D, E, F... tehát lassan ideje leszokni rólla. Ami pedig a hda1, hda2... illeti, ezzel egyáltalán nincs szükséged foglalkozni, egyszerüen bemountolod a fajl rendszerbe mint egy directory-t és semmi gond. Vagyis a fajl rendszer a UNIX-oknál tényleg fajl rendszer és nem kötelező foglalkozni a particiókkal meg HD-kel csak éppen a mount-olás pillanatáig, de ezt elég egyszer megtenni és utánna már semmi gond...

    P.S. a Linux az kernel, a distrok tartalmát meg nem igen lehet ellenőrizni, mert legtöbb esetben ingyenessek, de az EU nem is azért piszkálja a Microsoftot, csak ez volt a hülye kifogás.
  • haxy #56
    Szoval itt az van, hogy van egy sz@r lejátszó meg egy jó lejátszó. a jót szüntesük meg a szert meg megvehetjük mert az a rendes xpn sem megy.

    ez kb ojan dolog, hogy én a szomszédomat feljelentem mert ö, a pénzén full extrás mercit vett énekem meg egy trabantra tellet.
    De ennyi erövel mindenkit lehet perelni aki az enyémnél jobbat csinál. nem? jaaa, vagy csak az M$ nek van annyi pénze, hogy érdemes perelni.

    Én megprobálkoztam megbarátkozni a linuxal, de 1 - 2 hete már teljessen lemondtam rolla mert nem vagyok hajlandó azt a tényt elfogadni, hogy nincs C, D, E vagy F meghajtom. A hda1 hda2 ami egy mnt könyvtárbol érhető el márha elérhető, az nekem nem felel meg.

    a dolog másik része mert itt csak linuxosokat látok. mivolna ha az EU a linuxot is arra kényszeritené hogy szegye ki belöle a médialejátszót meg az openoffice.org -ot.

    Azért az mien szemétség, hogy én fejlesztek valamit és aztmondják, hogy ezt meg ezt nem integrálhatom bele mert az jóbb egy más által fejlesztet terméknél. Mitszolna az EU ha a Longhort már office változatban adnák ki.
    Végülis a linuxban is van egy szövegszerkesztö és egy táblázat kezelö ami ugye müködik rendessen.
  • BlackRose #55
    Az egyedüli dolog ami túlszárnyalja a kommunizmust a negatív oldalon az a szociál(demokrácia), meg persze minden más "...izmus".
    Az EU egy különös képződmény amelynek lett volna esélye ha 200 évvel korábban jön létre, a mai globalizációban és a nyitott világban egy olyan zárt dolog mint az EU amely még népességfogyással és elöregedéssel is küzdik a saját maga alatt vágja a fát, mert sem az USA sem Ázsia nem fog várni rá, minden amit az EU ellenőrizni akar az USA meg Ázsia nem a jővőben hátrányt fog jelenteni. Az EU sajátmagát kell, hogy megbüntesse, mert megengedte a Microsoftnak, hogy tisztességtelenül dolgozzon. Na de nem akarok itt sokat dumálni, különben az MS bűntetésével nem oldanak meg semmit, az MS továbbra is azt csinál amit akar, mert túlságossan függ mindenki tőllük, úgyhogy az egész nem más mint parasztvakítás.
  • Praetor #54
    Nem akarásnak nyögés a vége...

  • BlackRose #53
    És minek a Nero Linuxra? a K3b sokkal jobb, ha valamit nem szeretek a Windowsnál az éppen a Nero, minden héten jönnek a patchek, most a legujabbnál már oda rakták az "a"-t is, nem elég nekik a számozás... na persze nem akarok itt flamet indítani, de azt hiszem, hogy a Linuxhoz a legkevésbé kellett a Nero, sőt mivel nem Open Source, nem sokan látják szívessen az igazi Linuxosok közül, és nincs ingyen, csak a regisztrált Windows Nero usereknek van ingyen, de nem is ez a lényeg.
  • rigidus #52
    "és ki az aki butított winXP-t akar venni??

    ki az a hülye??"
    Aki vasarol egy szamitogepet es alapbol ezt az operacios rendszert kapja. (mar talalkoztam ilyennel)

    Egyaltalan nem az itt a kerdes, hogy ki az aki AKAR. Itt nem a felhasznalok erdekei a vitakozpont, hanem egyeb vallalatokat ert karokert. De ez nem jelenti azt, hogy a felhasznalok rosszabbul jarnanak.

    Az EU nem KOZVETLENUL a WMP windowsba valo implementalasaert buntet(ett). A buntetes oka PIACI KAR OKOZASA. Hogyan okozott kart? Implementalt egy szoftvert a termekebe, DE
    mivel a pillanatnyi piaci helyzete globalisan hatassal van a kornyezeteben levo vallalatokra, igy az azonos termekek ELLEHETETLENEDTEK emiatt a dontes miatt. Ezeknek a vallalatoknak tulnyomo resze az EU teruleten van jelen ezert az EU kovetelessel elt. Az igy befolyt osszegbol lettek kartalanitva a cegek.

    Csak egy pelda:
    Szabad-e az utcan kovet dobalni? Persze, hogy szabad. Egy torveny sem tiltja.

    Szabad-e a kovel autokat, vagy ablakokat dobalni. Nem. De nem is a dobalas tilos, hanem a KAROKOZAS.