Berta Sándor

Szerdán érkezik az első Media Player nélküli Windows

Az ügy furcsa fintora, hogy "az EU-szabvány", Media Player szoftver nélküli Windows XP Home és Windows XP Professional operációs rendszerek ugyanannyiba fognak kerülni, mint a hagyományos, Media Playert tartalmazó társaik.

Ugyan a vállalat ezzel eleget tesz az Európai Bizottság határozatának, ám az új verzió semmivel sem lesz olcsóbb, mint a társai. A Microsoft Windows operációs rendszerekért felelős termékmenedzsere, Armin Cremerius-Günther Hamburgban, a tavaszi CeBIT-kiállítás beharangozójaként megrendezett rendezvényen kijelentette, hogy pontról-pontra eleget tesznek az Európai Bizottság követeléseinek.

Bár az ügy az Európai Bíróság előtt még - immár másodfokon - tovább fog folytatódni, a redmondi szoftveróriás úgy döntött, ha részben is, de teljesíti az EB kéréseit. Ugyan a korábban kiszabott és az Európai Bíróság elsőfokú tanácsa által jóváhagyott 497,2 millió eurós pénzbüntetést a Microsoft még nem fizette ki, csupán letétbe helyezte, ám az új Windows XP-változat piacra dobásával a vállalat azt akarja jelezni, hogy bármikor készen állna a megállapodásra.

A médialejátszó nélküli operációs rendszer Armin Cremerius-Günther tájékoztatása szerint még audio-CD lejátszására sem lesz képes, így kétséges, hogy egyáltalán hány felhasználó fogja megvásárolni. Mindenesetre a helyzet nem annyira drámai, mint ahogy azt a vállalat termékmenedzserre beállítja. Aki akar, az interneten ezután is talál majd számtalan ingyenes médialejátszó szoftvert.


Szintén a redmondi céghez kapcsolódó hír, hogy az idei CeBIT-en lesz először látható a Microsoft első olcsó Tábla-PC-je. Ugyan az ilyen készülékek már évek óta kaphatóak, ám valamiért mégsem terjedtek el. Az új Tablet-PC-k ára várhatóan 1200 euró lesz és Medion, illetve az Acer fogja gyártani őket. A menedzser elmondta azt is, hogy a kettes csarnokban idén látható lesz a Microsoft digitális, háromszobás próbalakása, amelyben minden korszerű technológiát fel fognak vonultatni. Ezt a lakást bárki megtekintheti majd és a felhasználók testközelből kipróbálhatják, hogy milyen érzés lehet egy ilyen lakásban élni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #60
    ha csak ellennének magukba a winyón ,akkor tőlem 5 giga is lehetne , de win előszeretettel tölti be őket a memóriába ill. szemmel tartja őket , mind mind erőforrást igényel. Erre mondhatod ,hogy a mai 3 gigás memóriák és 4 gigás procik korában , de nem mindenkinek szarik GeIL 1Gbyteos GoldenTuning ramot a jézuska ..
  • webreferens #59
    Szép napot mindenkinek.
    Tudja valaki, hogy kinek jó ez a megoldás at XP-vel kapcsolatban?
    Ez a Mádia Player nélküli dolog valaki szerint is jó, hogy külön van?
    Ennek a cégnek aki ezt nagyon feszegette, valami rendkivülien nagy dolgot kell, hogy alkosson ahhoz, hogy belopja magát a felhasználok szivébe.......
    Az árakról már nem is beszélve. Igy sem olcso egyetlen szoftver sem, az ár marad az XP-nél pluszba meg majd hozzájön a Player....
    Na UNIO, Ide vágytunk????????????
  • FTeR #58
    nem, a lényeg az, hogy az EU meg akarta mutatni, h ki hordja a nadrágot...ennyi

    de llegalább a QT vel ellentétben nem csak a saját formátumát tudja lejátszani.
  • FTeR #57
    az engem nem érdekel mit raknak be helyette csak legyen, a lényeg hogy hozzátartozik az oprendszer alapvető funkcióihoz.
    ha valakinek nem tetszik ami alapból van, használjon helyette mást...
  • FTeR #56
    mplayer classic is lejátsza (az még .swf et is tud, még nem találtam olyat amit nem tud), de ez mind licenszbe ütközik, vagyis illegális...
  • dez #55
    Azért nem igaz, hogy senki sem fogja fel, hogy alapvetően az a baj a WMP-vel, hogy a segítségével a MS egy saját, zárt, jogdíjköteles, stb. videotömörítési szabványt akar elterjeszteni (WMV) - ez többé-kevésbé sikerül is neki -, amivel komoly befolyást szerezhet a piac ezen részére is. Nem lenne túl jó, ha (az OS-ek esetén történtekhez hasonlóan) kiveszne a piacról a többi formátum, és velük azok a cégek, amik nem a MS érdekszférájába tartoznak.
  • Janek81 #54
    Notepad helyett Notepad2 (kicsi, gyors, ehhez képest nagyságrendekkel többet tud).
    Alap defrag helyett O&O Defrag, szvsz jobb, mint az alap.
    Internet pedig valóban kell, ezt jómagam is így gondoltam - de sztem ez nyílván való, ha elolvasod, amiket itt írkáltam...
  • Janek81 #53
    "1. ki van kötve, h a .mov fájlokat csak a QT játszhatja le"

    VLC gond nélkül viszi a *.mov fájlokat.
  • FTeR #52
    ez baromság
    nehogymá 1 szűz osben ne lehessen egyszerű szöveget szerkeszteni, vagy ne legyen benne egy olyan alap file rendszer karbantartó mint a defrag és egy mai os könyökből tudja kezelni az internetet...
    a többivel egyet értek talán egy alap media lejátszó nem ártana...


    ööö, mac osben több minden van alapból nem? jaaa, az más...
  • FTeR #51
    "Amugy a QT-ra nem tudom miert fujnak annyian, az az egyetlen lejatszo, ami oda-vissza tud jatszani, es a csuszka huzogatasaval realtime megy a video is... Nem egy nagy feature, de aki komolyan foglalkozik videozassal, annak szuksege van ilyesmire."

    két pontban foglalnám össze:
    1. ki van kötve, h a .mov fájlokat csak a QT játszhatja le
    2. a QT elképesztően pofátlanúl erőszakos sw.

    btw, a tömörítési technológi az egyik legjobb