Berta Sándor

Ezúttal a BitTorrentet és az eDonkeyt támadja a filmipar

A hollywoodi filmstúdiók szövetsége ezúttal a BitTorrent és az eDonkey fájlcserélő hálózatokat üzemeltető cégek ellen indít támadást. Ezúttal nem a felhasználókat veszik célba, hanem az üzemeltetőket.

Az elmúlt hetek viszonylagos nyugalma akár vihar előtti csendnek is felfogható volt. Mint ismeretes, korábban a zeneipar főleg a felhasználók ellen indított támadásokat, ugyanakkor ezzel párhuzamosan támadták a fájlcserélő hálózatokat is, így például a KazaA-t és a Morpheust. Előbbi ellen most is zajlik egy per. Az MPAA a mostani támadás során a BitTorrent és az eDonkey úgynevezett tracker-szervereit veszi célpontba. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a két fájlcserélő hálózat felépítéséből adódóan, közvetlen kapcsolat csak az egyes felhasználók között van, így a zenéket és a filmeket letöltésre kínáló személyek nyomon követése meglehetősen nehéz feladat.

A KazaA vagy a Morpheus esetében elég volt csak az IP-címek kiderítése, ám ez a módszer most nem elég hatásos. A szövetség éppen ezért a szerverek üzemeltetőit igyekszik nyomon követni, az általuk kibocsátott tracker-adatok segítségével. Mint ismeretes, a BitTorrent esetében ezek szükségesek ahhoz, hogy egy felhasználó bármilyen tartalomhoz hozzáférhessen és letölthesse azt.

Amint azonban az MPAA egyik szóvivője kijelentette, az eDonkey nevű P2P-hálózat szervereit üzemeltető cégek és magánszemélyek ellen is fel akarnak lépni. A szóvivő szerint ugyanis ezek az emberek olyanok, mint a közlekedési rendőrök, akik a filmlopásokban érdekelt felhasználókat odavezetik azokhoz az emberekhez, akik az illegálisan másolt tartalmakat birtokolják.

Az egyelőre még kérdéses, hogy mely országokra terjed majd ki az MPAA akciója. A News.com amerikai hírportál információi szerint Európában is lehet számítani akciókra. A francia rendőrök például nemrég hét szervert foglaltak le és az eDonkey szerverei ellen is voltak rendőri akciók Németországban.

Az eDonkey szülőatyja, Jed McCaleb azt nyilatkozta a News.com-nak, hogy hiábavalóak a rendőrök ilyen akciói, ugyanis a rendszer felépítése miatt az egyes szerverek lekapcsolásával nem lehet megbénítani a fájlcserélő hálózatot. Az alkalmazott szoftver aktuális verziója ugyanis már nem számol a lekapcsolt vagy kieső szerverekkel. Ezzel szemben az olyan népszerű BitTorrent-es oldalak, mint amilyen a Supranova is, már most fennakadásokkal kénytelenek szembenézni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordvico #77
    Jellemző, hogy az első filmipar moccanásra bezárt a jelentősebb torrent lapok zöme. Lassan már mindenki retteg. Lehet hogy ilyen rekordsebességgel egy rendszert sem tudnak hatástalanítani mint ezt. Pedig a netforgalom 30%át adja...
    Másrészt itt kötnék vissza a jogi részhez: azért nem jutnak el a legtöbb esetben bíróságig az ügyek, mert mindenki azonnal töröl mindent és rendkívül bűnbánó, örökre megjavul inkább.

    Hát ez most egy ilyen világ....


    Volt még itt egy kis félreértés a mű foglama körül is: a mű nem a dvd hanem a film rajta, ezért lehetséges nem eredeti forrásból is másolni, mivel pl. a Terminator 3 másolt verziója ugyanúgy "mű", mint az eredeti díszdobozos verzió. Ráadásul itt nem biztonsági másolatról van szó, hanem a szabad felhasználás köréről, ami jóval erősebb fogalom,mivel a szerzői jog törvényi korlátját jelenti.
  • rorr #76
    sajnos a supernova is elhullott!!!
  • grebber #75
    Good-bye
    Thanks to all users, uploaders, mods and donors for helping create the best torrent site on the net, but this is where the road ends for us.

    Ez a torrentbits búcsúszövege. :(
  • grebber #74
    Torrentbits és az Elitetorrent meg ahogy halottam a Suprnova is eltünt.
  • tomo #73
    bucser, nyugi, arra nem gondoltal, hogy ha eled raknanak egy windozt ugy hogy sosem hasznaltad, akkor sem tudnad merre vagy? lehet nem artana egy kis turelem meg onallosag.

    semmi nem hullik az oledbe az eletben. es hogy varhatod el hogy barki megcsinaljon helyetted dolgokat? (azt is el tom kepzelni miert hagyott ott a linuxos ismerosod, lehet vele is ilyen stilusban ertekeztel).

    szal turelem es szorgalom. ez elengedhetetlen.
    es ahogy lenin a pánk is mondta "tanulni , tanulni , tanulni"
  • Bucser #72
    "mert attól még az OS -ük egy hulladék!"

    NEm hulladék csak nem mindenki képes normálisan kezelni... Attól még a Linuxot sem tartom fosnak, hogy nem tudom használni.. csak az én céljaimnak nem megfelelő....
  • Bucser #71
    Nem sajnáltattam semmilyen filmes céget.... Vagy tudsz idézni mert én erre nem emlékszem:D

    Másrészt meg Nemtudom lehet informatikában otthon vagy de gazdaságban nem nagyon:D Mi az hogy erőszakos felvásárlás????? Ezt nem értem... Ilyenről életemben nem hallottam... Ja hogy Megveszik a technológiát pénzért??? Sry de minden vállalat kezében ott a döntés, hogy eladja a technológiát és él utána mint marci hevesen vagy ,megpróbál pénzt kisajtolni belőle... Valószínűleg azok akik eladták a technológiát a M$-nak többet kerestek a licencekből, mintha saját maguk próbálnak széllel szemben vizelni.... HA nem megy nem kell mindig a M$-al szembeállást erőltetni... Igen az tényleg nagy gond hogy mindenhol M$ termékeket oktatnak.... A Baj az, hogy anno nekem egyetlen informatika tanárom sem mutatta meg, hogyan kellene Linuxot kezelnem. sőt az egyetemen sem okítanak linux használatot holott ingyenes az egész és nem kéne a shareware-el szórakozni... Úgyhogy ha majd a kedves linux Guru-k lesznek szívesek azért harcolni, hogy közoktatási intézményben és egyéb helyeken lehessen választani abból, hogy mit akarok tanulni és nam abból áll Linuxosnak lenni, hogy éljen a GNU és éljen, hogy free meg szabadság de kurvára nem tudom, hogyan kéne ezt széleskörben terjeszteni, meg a microfos rendszere fos Nos addig ne beszéljünk összefogásról meg eszméről.... Életemben először tettem fel linuxot (és utoljára) a közelben lévő egyetlen elérhető linuxos embert megkérdeztem, hogy tanítson meg linuxot az első dolga azvolt, hogy megkérdezte mennyit használtam windows-t mennyire értek a géphez és hogy linuxhoz volt e szerencsém. Majd a legelső dolog amit cisnált, hogy szétpartícionálta a viyóimat tönkrevágta az osztott rendszert aztán otthagyott a fosban és ha további segítséget kértem csk annyi válasz jött, hogy nem érek rá... Windowsom amit addig hasznáéltam elbaszódott Linuxom meg nem ment.. erről ennyit.. ezek után én nem fogok egyetlen kedves Linux Usernek sem hajbókolni aztán meg Fórumokon az arrogán "bezzeg a linuxxal ilyen gond nincs és Fújjj M$" beszólások után aztán meg pláne elegem van a magukat görög istennek képzelő Linuxosokból... És sajnos ők nem a többség csakhogy a többség meg nem állítja le az ilyen barmokat...


    Dehogy ONtopic maradjunk Én a Zene és Filmiparral kapcsolatban mindig azt mondtam, hogyha igényes zenéket és filmeket gyártanak azt majd fogom és megveszem... de amíg az ilyen mérhetetlen Crap jön ki addig nem fogok aggódni értük és szépen letöltöm a filmeket...
  • Jötün #70
    "Zóval.... Ők fordítanak legalább arra is, hogy kiképezzék az embereket a rendszerük használatára... mikor fogsz tudni Linux tanfolyamra eljárni???? SOHA Mert a drága LINUX szagértőknek fontosabb, hogy a kicsi titkaikat megtartsák maguknak és msztifikálják az egészet ahelyett, hogy megosztanák a tudást... Itt bukik meg az egész OPensource hogy akik tudnának segíteni az átlagfelhsználónak, hogy ne legyen a M$-ra utalva basznak az átlag Userre, hanem elküldik a sunyiba, hogy Láma ezt nem tudod????"
    Ezt a hülyeséget honnan szedted?!
    Egy linux tanfolyam negyedébe kerül egy winfos tanfolyamnak (voltam mindkettőn, tudom) a linuxos oldalakon meg nagyon korrekt és segítőkész emberek válaszolnak minden értelmes kérdésedre. A picipuha ügyfélszolgálata, meg még épkézláb választ nem tudott nekem adni, már ha egyáltalán válaszoltak.
    A monopolhelyzet meg nem piaci verseny, hiszen erőszakos felvásárlásokkal teszik tönkre a konkurenciát, miközben lepaktálnak a politikusokkal (nekik van rá pénzük), hogy az ő termékeiket használják az állami szektorokban és az ő vacakjaikat oktassák alapszinten az iskolákban. És az állam a legnagyobb munkaadó, így te is kélnytelen vagy azt használni amit ő mond. Az meg, hogy mekkora üzletemberek nem nyűgöz le engem néhány winfos rajongóval ellentétben, mert attól még az OS -ük egy hulladék!
    A filmes cégeket sajnáltató beszólásodra meg annyit:
    A moziba fizetek a jegyért, de ott szolgáltatást is kapok: 500nm-es vászon k*va jó dolby hangzás...stb. Vagy a koncerten:Fény, hang, feeling..stb.
    Egy 51 cm-es képernyőn álsztereóban, vagy egy kis ezüst korongról fülhallgatóban milyen szolgáltatást is kapok???!

    Üdv Jötün
  • Bucser #69
    Kicsipuhát meg lehet szidni, hogy így meg úgy szemét és nem jó a supportja, de a piacon az marad életben aki nem azt tudja, hogy mit akar a SPéci felhasználó hanem azt, hogy mit akar az átlag USer és tudja, hogy hogyan csábítsa a még számítógépet sem látott embereket a net meg a Szgép elé... ennyi... Mellesleg üzleti zseni a Microsoft vezetősége.. tudta, hogy mikor honnan lopjon. És nem hinném, mind a 46 Milliárd dolláros Vagyont (plussz amit a M$ egyéb külső vállalatai érnek és a részvények mert az nem Gates-é ugye mert a M$ értéke jelenleg majdnem 110 milliárd körül jár Gatesnek a csak részvénycsomagja 40 milliárd...) Ezt mind összelopta a Dos 3.5 től vagy a Grafikus OS-ből... Azért iszonyatos méretű pénzmozgások és pénzügyi befektetések voltak ott és nem abból szedték meg magukat, hogy nem csináltak rendes supportot.... Az csak hanyagság kérdése nem üzleti szempont... Az meg hogy mennyiért adják a programjukat szívük joga.. ŐK írták... Need is szíved joga eldönteni, hogy mennyiért adod el a szolgáltatásaidat... HA megveszik megveszik ha nem nem... M$ is csak kiadja az árat és ha a userek megveszik megveszik...

    SZóval.... Ők fordítanak legalább arra is, hogy kiképezzék az embereket a rendszerük használatára... mikor fogsz tudni Linux tanfolyamra eljárni???? SOHA Mert a drága LINUX szagértőknek fontosabb, hogy a kicsi titkaikat megtartsák maguknak és msztifikálják az egészet ahelyett, hogy megosztanák a tudást... Itt bukik meg az egész OPensource hogy akik tudnának segíteni az átlagfelhsználónak, hogy ne legyen a M$-ra utalva basznak az átlag Userre, hanem elküldik a sunyiba, hogy Láma ezt nem tudod????
  • Bucser #68
    Tudásommal én is segítem a körülöttem élőket amiben tudom nem is ez a kérdés de ez a saját dolgod. De ha nincs pénzed a legújabb dolgokra meg nincs pénzed kifizetni a DVD-t akkor ne háborogj a Filmipar és Zeneipar ellen.. Ott áll előtted a lehetőség, hogy sokkal több pénzt keress.. De számodra fontosabb, hogy kihasználjanak sajnálom...Egy időben én i úgy gondolkodtam int te.. társadalmi jó meg minden... egészen addig amíg a társadalmi jó abban kötött ki, hogy akiknek segítette szó nélkül átbasztakl és lenyomták mindenem... SZóval Én ezekben az eszmékben már jó ideje nem hiszem.,.. drága volt a tanulópénz....