Gyurkity Péter

Új fájlcserélő veheti át a BitTorrent helyét

Mindössze néhány héttel a filmstúdiók és zenei kiadók BitTorrent elleni hadjáratának kezdete után máris új fájlcserélő szoftver jelent meg, ami a fejlesztők szerint jóval kevesebb támadási felületet nyújt elődeinél.

Az Exeem névre keresztelt szoftver - amely egy eddig ismeretlen, a nemrég bezárt SuprNova.org oldallal kapcsolatban álló csoport fejlesztése - a BitTorrent alapjaira épül, működésében mégis inkább az olyan decentralizált, beépített keresési funkcióval ellátott hálózatokra hasonlít, mint a Kazaa, vagy az eDonkey. A program egyik fejlesztője, "Sloncek" a NovaStream Webcasting weboldalon adott interjújában kijelentette, hogy tesztelők egy szűk csoportja már jóval korábban kézbe vehette az új szoftvert, de a publikus változatra még várnunk kell. Elmondása szerint a bétatesztelők igen nagy segítséget jelentettek a fejlesztés során, és elsősorban nekik köszönhető, hogy hamarosan mindenki számára elérhető lesz a program.


"Az eddigi tapasztalatok alapján a rendszer jól működik. Mi több, gyorsabbnak tűnik bármelyik másik fájlcserélgető hálózatnál, de tekintve, hogy mindössze 5000 ember vett részt a béta programban, ez egyelőre nem lehet mérvadó" - összegezte benyomásait Simon Bauman, aki a Mitosis.com weboldal szakértőjeként több héten át tesztelte az új programot. Véleménye szerint amennyiben a kiadók tovább folytatják hadjáratukat a BitTorrent oldalak ellen, az új szoftver könnyen átveheti a vezetést, és elődje helyébe lépve felhasználók millióinak nyújthat segítséget a legfrissebb programok beszerzésében.

Szakértők szerint erre minden esély megvan, ugyanis az Exeem fejlesztői igyekeztek kikerülni azon buktatókat, amelyek révén a kiadók azonnal támadást indíthatnának a hálózat ellen. A BitTorrent ilyen szempontból nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a letölthető fájlokra mutató hivatkozásokat weboldalakon tárolják, és amint azt az elmúlt hetek történései megmutatták, a kiadókat tömörítő szövetségek minden különösebb erőfeszítés nélkül bezárathatják a bűnösnek kikiáltott internetes oldalakat. Az Exeem ugyanakkor teljesen decentralizált felépítésű, és a fejlesztők ígérete szerint kevésbé támadható elődeinél. Sloncek elmondása szerint a program végleges változata hamarosan elkészül, és a költségeket a Kazaa-hoz hasonlóan reklámokból fedezik.

Az Exeem béta változatának letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • makero #69
    Sziasztok!

    Hogy a p****ba lehet bittorrentel "gyorsan" letölteni????
    Nekem csak 5mb/s-al jön!Ami azt jelenti,hogy nincs időm várni 4 napot 1 filmre...
    ?????
  • gameplusz #68
    BitComet Magyarosítás 100%
  • Myron #67
    Egy mezei vinyó simán bír 20-30MB/sec et (Megabájt/sec csak félreértés elkerülése végett. szóval nem Mb (Megabit/sec) re gondoltam, és ha arra gondoltam volna, vagy te arra gondoltál volna, akkor még inkább igaz hogy bírja a vinyó mert a bit az 8szor kisebb a bájtnál)
  • toyotakacsa01 #66
    A bithumenes csávókák biztonsági okokból zártkörűvé tették a bulit. Aki időben regisztrált az benn lehet de most már nagyon nehéz bekerülni. Szomorú.
  • Lacee #65
    a bithumen.tx.hu-ra tud valaki jelszót? vagy hogyan lehet regisztrálni? magánba pls :)
  • toyotakacsa01 #64
    Nem tudom mit nevezel főbb hubnak, de az elite meg a matrix szépen beengedett. Persze nem is találtam semmi értelmes cucct, a torrent még mindig sokkal jobb. Vagy csak rossz hubokat választottam.
  • nemcsakfeel #63
    jó, egyetemen énis töltöttem le 4800Kbyte/sec el.. httpről, ftpről.. semmit nem mond.

    a többszálú klienseket már engedélyezik a főbb hubokon?
  • toyotakacsa01 #62
    Ez a strongdc tényleg szuper.
    Ezer thanx. Így már nem is annyira vacak ez a dc++.
  • toyotakacsa01 #61
    Az a 200 ft SMSweb lenne?
    Elég butuskák akik képesek fizetni...
    Bittorrent segítségével ingyen lehet ugyanazokat a cuccokat megszerezni.
    A toplistát viszont azok vezették nálam akik smsweb oldalról ajánlották a torrent fájlokat.

    Ja, és ne sértegessétek egymást mert az csúnya dolog. Ejnye-bejnye.
  • Duddits #60
    200 Ft-ért 2 napig tudsz letölteni! Nálam 65 Kb-s sebességel 15-16 óra egy 4,5 gigás cucc.
    Nem hiszem hogy te ezeket leszede 2 nap alatt!De ha leszede akkor is mit adod itt az észt?! Mint valami kis seggnyaló geci aki a gépe mögött nagynak érzi magát!