Gyurkity Péter

Razziák internetszolgáltatók ellen BitTorrent oldalak miatt

Több ausztrál BitTorrent oldal is bejelentette működésének beszüntetését, amit a legtöbb esetben az ausztrál zeneipari cégek agresszív fellépésével, illetve a perektől való félelemmel indokoltak.

A kalóztevékenységet figyelemmel kísérő Music Industry Piracy Investigations (MIPI) - amely a belföldi cégeket képviselte a Kazaa tulajdonosa, a Sharman Networks ellen indított bírósági perben - az elmúlt héten megszállta az egyik perthi internetszolgáltató központját. A People Telecom - korábbi nevén Swiftel - által tárolt információk a szervezet szerint elvezethetnek azon személyekhez, akik a különböző fájlcserélgető hálózatokon nagymennyiségben kínálnak letöltésre védett tartalmakat. A MIPI szóvivője azóta bejelentette, hogy a szervezet több hasonló lépést tervez, és a jövőben az eddiginél szigorúbban lépnek fel a kalózmásolatok terjesztői ellen.

A Whirlpool nevű ausztrál híroldal tudósítása szerint a razzia óta számos BitTorrent hub zárt be az ország nyugati részén, amelyet a keleti parton is több hasonló lépés követett. "A p2p-oldalak elleni egyre agresszívabb fellépés miatt úgy döntöttünk, hogy véget vetünk az oldal működésének. Ez nemcsak a saját, hanem a felhasználók érdekét is szolgálja, hiszen csak így tudjuk megelőzni a perek megindulását" - jelent meg az egyik bezárt oldal búcsúüzenetében.

A People Telecom irodáiban lefolytatott razzia két hub, a Torrent Web Pages, valamint az Archie's Hub ellen irányult. Az utóbbi hub nemhivatalos értesülések szerint egyedül a People Telecom előfizetői számára nyújtott fájlcserélgető szolgáltatást, ami a MIPI szerint arra enged következtetni, hogy maga a szolgáltató is saját üzleti célok, a bevételek növelése érdekében használta fel a BitTorrent technológiáját. A People Telecom azonnal elhatárolta magát az illegális tevékenységet végző felhasználóktól, és biztosította a MIPI képviselőit, hogy a nyomozás minél gyorsabb lefolytatása érdekében teljes mértékben együttműködik a szervezettel. A két fél a jövő héten meginduló tárgyalásokon adhatja elő saját verzióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #15
    Technikailag nem mindíg megoldható, hogy még átmenetileg se tároljanak semmit.. ;)

    (Amit írtál, az végülis a bittorrent esetén is igaz.)
  • fflx #14
    a lenyeg, szerintem, amit irtak, hogy a "egyedül a People Telecom előfizetői számára nyújtott fájlcserélgető szolgáltatást", amitol persze gyorsan elhatarolodtak... majd jol kiadjak a userek adatait, es szepen bekenhagyjak oket. amennyit meg eddig reklambol kaszaltak annyit kaszaltak... persze akik penzt csinaltak belole, azokat most sem baszogatjak.
  • raingun #13
    "de a hub általánosságban olyan pontot jelent, amin nem csak hogy áthaladnak az adatok, hanem átmenetileg tárolódnak is"
    A hub elosztó szerepet tölt be, még átmenetileg sem tárolja az adatokat.
    Ez DC esetén úgy működik, hogy 2 felhasználó között megteremti a kapcsolatot. Az adatáramlás pedig közvetlenül a 2 gép között zajlik (ekkor már nincs szükség a hubra sem.
  • irkab1rka #12
    van még mátrix, csak nem ott.
  • blaze #11
    Megszüntették a Mátrix-hubot is a szemetek.
  • radeer #10
    Ezt szeretem az ilyen hírekben mindenki okos, ez + az nem jó....pedig ebben a hírben nem ez volt a lényeg....
  • lpmorpheus #9
    A BitTorrent oldalak még véletlenül sem HUB-ok. Inkább webszerverek, de tartok tőle, hogy a cikkíró a trackerre gondolt.
  • radeer #8
    Jah elképzelem amint a SWAT ( vagy mittom én mi van arra) egységek behatolnak, szobáról szobára fogalják el az internetszolgáltató irodákat.
    - Senki ne mozduljon, földre !
    -El a kezekkel a vincseszterektől.
    -Még egy lépés, ne nyomja meg az entert meg lőnöm kell!

    satöbbi,satöbbi .....
  • DOT #7
    "(MIPI) [..] az elmúlt héten megszállta az egyik perthi internetszolgáltató központját"

    Megszállta ? Fenemód militárisak arrafelé a jogvédők...
  • grebber #6
    Hát a torrent nem fog megszünni szvsz, de ha mégis ott az exeem de az még nem nagyon terjedt el.