SG.hu

Európai digitális könyvtárat akar Gyurcsány

Európai államfők francia kezdeményezésre íródott levélben egy európai digitális könyvtár létrehozását kezdeményezik a világhálón.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Jacques Chirac francia és Aleksander Kwasniewski lengyel köztársasági elnökkel, Gerhard Schröder német kancellárral, Silvio Berlusconi olasz és José Luis Rodrigez Zapatero spanyol miniszterelnökkel együtt levelet intézett az Európai Bizottság vezetőjéhez és az Európai Tanács soros elnökéhez. A José Manuel Durao Barrosonak és Jean-Claude Junckernek címzett levélben egy európai digitális könyvtár létrehozását kezdeményezik a világhálón.

"Az európai könyvtárak öröksége páratlanul gazdag és sokszínű. Kifejezi egy olyan kontinens egyetemlegességét, amely történelme során végig fenntartotta a párbeszédet a világ többi részével. Azonban, ha ez a könyvtár nem kerül digitalizálásra az online hozzáférhetőségének kérdése nem oldódik meg, ezen örökség talán nem tudja majd elfoglalni méltó helyét a jövő tudásának tárházában." - áll a hat személyiség levelében.


Az aláírók kifejtik: kezdeményezésükkel a már számos európai könyvtár által ez idáig elindított digitalizálási akciókra szeretnének támaszkodni, amelyeknek célja e könyvtár elhelyezése a világhálón és létrehozása valamiféle európai digitális könyvtárnak, azaz egy olyan összehangolt akció, aminek eredményeképpen kulturális és tudományos örökségünket széles körben és szervezett módon rendelkezésre bocsátjuk.

A hat európai vezető a jelenleg szétszórt kezdeményezések összehangolását és támogatását indítványozza és felveti, hogy az Unió biztosíthatná az érintett intézmények közötti együttműködés kereteit, és hozzájárulhatna a felmerülő problémák megoldásához. Ennek érdekében javasolják, hogy az EU kulturális és kutatási miniszterei vitassák meg a kérdést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #3
    Szerintem is nagy szükség lenne rá, csak legyen is belőle valami, belátható időn belül.
  • jefferson83 #2
    Én is sokmindent akarok és mégis... Egyébként ezt nem tartom rossz ötletnek.
  • jointeer #1
    nevetségesek ezek a komcsik