Gyurkity Péter

Bepereltek egy a gépekre reklám­programokat telepítő céget

New York állam főügyésze eljárást indított az Intermix Media nevű reklámcég ellen, amely gyanúja szerint kémszoftvereket és adware-t telepített az internetezők gépére, lelassítva azok működését.

A New York Times cikke szerint Eliot Spitzer főügyész különböző típusú zavaró és kényelmetlenségeket okozó programok alkalmazásával vádolja a céget, amelyek felugró ablakokat jelenítenek meg és egyéb oldalakra irányítják át a felhasználókat. "Ezek azok a dolgok, amelyek miatt az internetezők úgy érezhetik, hogy egyre kevésbé tudják irányítani a böngészést, és emiatt jóval nagyobb eséllyel tartózkodnak majd az e-kereskedelem használatától" - jelentette ki a napilapnak adott interjújában Ken Frifach, a főügyészi hivatal internetes részlegének vezetője.

Spitzer már jó ideje folytat vizsgálatot az internetes cég ügyében, amely ellen számos panasz érkezett. Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy a főügyész közel fél éve kísérte folyamatosan figyelemmel a vállalat tevékenységét, és mára megállapította, hogy az általuk alkalmazott szoftverek csak az Egyesült Államok területén számítógépek millióin okoztak kényelmetlenséget. "A spyware és az adware többet jelentenek idegesítő reklámoknál. Ezek a programok megtévesztik a felhasználókat, aláássák a termelékenységet, és számos gondot okoznak azon felhasználóknak, akik megpróbálják eltávolítani őket az operációs rendszerből. Legfőbb bűnük azonban, hogy lelassítják az elektronikus kereskedelem terjedését és népszerűsítését" - jelentette ki Spitzer.


A képen a Yahoo honlapja - a jobb alsó sarokban virít a a KeenValue

A The Register internetes híroldal információi szerint az Intermix által alkalmazott programok között kiemelt szerepet játszik a KeenValue, amely a felugró ablakokban megjelenő reklámokat hivatott kezelni, valamint az IncrediFind, amely a vállalat saját keresőjének oldalára irányítja át a böngészőket. A főügyész saját adatai szerint ezek a programok eddig mintegy 3,7 millió New York állambeli lakosnak okoztak gondot, mivel nem engedték eltávolítani magukat, sőt, a törlést követően sokszor automatikusan újra feltelepedtek. Spitzer célja, hogy a cég közzétegye a reklámokból befolyt összegek kimutatását, és megtérítse az okozott károkat.

A vállalat honlapjára kirakott közlemény szerint tevékenységük a törvényi keretek között maradt, és nem sértettek meg semmilyen jogszabályt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #11
    Vagy pedig normálisan kell használni a gépet (nem ie, nem gyanús oldalak)- ezek az adwarek hogy települnek fel vajjon?
    Ez szóval függ a felhasználótól.
  • Hegyikecske #10
    Egyetértek! :) Annyi kárt okoztak h. nem tudnak érte elegendő büntetést kapni...
  • smv #9
    Az ilyen programokat terjesztők b**ák meg a ret*s ingyenélő csóró bü*s ku*a anyjukat!
  • Robin Hood #8
    Úgy kell nekik! Remélem az összes ilyen köcsögöt lesittelik, és kancigányok tágítják ki az ánuszukat. Megérdemelnék amiért direkt idegesítik az embereket. Remélem hamarosan megy a következő szállítmány is az Alcatrazba...
  • PityBull #7
    "A vállalat honlapjára kirakott közlemény szerint tevékenységük a törvényi keretek között maradt, és nem sértettek meg semmilyen jogszabályt."

    Ne ne má'! Tényleg ilyen jogszabályok vannak odaát?
  • the Godfather #6
    Picit késön mozdultak a témára. Legalább 5 évet késtek....
  • Tetsuo #5
    Végre vmi a másik oldalon is..
  • Mr. Perfect #4
    Az a baj, hogy ez csak egy csepp a tengerben. De talán ha ezt a céget elkaszálják a többiek kétszer is meggondolják, hogy megéri-e ilyen szónélkül feltelepülő, normális eszközökkel el nem távolítható programokat írni.
  • jefferson83 #3
    Nagyon helyes.
  • Cicero #2
    Hát megérdemelnék...