Gyurkity Péter

Kémszoftver-ellenes alkalmazás a Microsofttól

A szoftveróriás közleménye szerint 30 napon belül saját kémszoftver-ellenes alkalmazást dobnak piacra, amely sikerrel veszi fel a küzdelmet a napjainkban oly sok fejfájást okozó kémprogramok ellen.

A szoftver eleinte ingyenes lesz, de a vállalat szóvivője nyilatkozatában valószínűsítette, hogy ez csak a megjelenést követő néhány hétre lesz érvényes, és a következő változatok már kizárólag egy fizetős szolgáltatás keretein belül állnak majd a felhasználók rendelkezésére. A kémszoftver-ellenes eszköz nem a Microsoft saját fejlesztése: a programot a hasonló eszközökre szakosodott Giant Company Software fejlesztette ki, de a Microsoft nemrég felvásárolta a céget, átvéve annak összes fejlesztését.

Mike Nash, a Microsoft biztonságért felelős üzletágának alelnöke elmondta, hogy a szoftver - amelynek neve egyelőre nem ismeretes - Windows XP és Windows 2000 operációs rendszerekre jelenik meg, és egyszerű, mégis hatékony megoldást nyújt a bizalmas információk megszerzésére törekvő kémprogramokkal szemben. Hozzátette, hogy a 30 napon belül megjelenő szoftver eleinte ingyenes lesz, de fontolgatják egy fizetős szolgáltatás beindítását. "Még nem született végleges döntés az árat, illetve a licenszelést illetően. Hamarosan elkészül a végleges tervezet, de addig korai lenne találgatásokba bocsátkozni" - jelentette ki Nash.

Szakértők szerint az új szoftver révén a Microsoft szeretné helyreállítani a támadhatónak bizonyult operációs rendszerekbe vetett hitet, és a felhasználók bizalmát, amely a folytonos támadások láttán némileg megrendült. "A Microsoft szinte abszolút monopolhelyzetben van, így nem meglepő, hogy ingyenes szoftverként jelentetik meg az új eszközt. Valódi konkurencia hiányában pedig kedvük szerint dönthetnek" - jelentette ki Daniel E. Geer biztonsági szakértő, aki a vállalat egyik fő kritikusa. Véleménye szerint a vállalat végül a fizetős szolgáltatás mellett dönt majd azon egyszerű felismerés alapján, hogy a felhasználók védelméért cserébe újabb jelentős haszonra tehetnek szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • entreri #31
    Nem tetszik, hogy pénzt akarnak kérni érte. Én megértem, hogy nagy meló egy normális progit írni, de én már egyszer fizettem az op. rendszerért szóval az ilyen biztonsági cumókat ingyen szeretném.
  • Laci #30
    Hehh:) Már többször is olvastam ezt a topikot, de most hirtelen ránézve mielőtt beléptem véletleneül "Kellemes alkalmazás a Microsofttól"-nak néztem a címet:)
  • Sil78 #29
    Leginkább mert alapból nem támogatja az ActiveX-et meg a hasonló nem biztonságos technikákat. (Meg persze ismert sebezhetősége is jóval kevesebb van.)
  • Cormoran #28
    a Firefox miért is nem engedi?

    mert nem a fos explorer motort használja...
  • szivar #27
    Nem tom... Szerintem a linux nem bonyolult, csak szokatlan (fáljrendszer kezelése, beállítások módja, stb). Netre viszont ideális. Csak lenne minden vashoz normális, egszerűen telepíthető linuxos drájver... Ez a része szerintem az átlagfelhasználó számára szívás. Legalábbis nagy kihívás.
  • Alfa Of NS #26
    "Ami bonyolult, azt a normal felhasznalo csak nezni szereti, mert "szep szines". De hasznalni mar nem meri. :-)"

    Es ez igy normalis.
  • Piscator #25
    Re, de amúgy erről az oldalról közelítem meg, a legtöbb grafikus, userbarát linux tényleg sokszínűbb, mint a win a témáival, még a plusos kiegészítőkkel sem éri el egy suse/mandrake választékát, aranyos képernyőkimélők, jópofa, intelligens megoldások. És ez még csak a látszat szint.
  • Piscator #24
    A felhasználók is néha tök idióták. annyira bevannak programozva, hogy közeli példám csak outlookot akar/tud használni, mert munkahelyén is az van.
    Jó, nagy nehezen ezt megérteném, nem mindenki ruganyos, főleg középkor után.
    De hogy böngésző ügyben, egy internetszobában? Hány évesek járnak oda? Nekem, kivéve a flashes csilivili oldalaknál az alap Mozzi/Firemadár is bejön, ami flashes, meg ritkán nézem meg.

    De berakok ide is egy windowsos véleményt, ki mit szól hozzá.
    A Windows filozófiája mindíg a nyitás az új volt, ezer és ezer új megoldással, és ehez persze a határtalan naivitás, hogy ez mind szép és jó. Nem gondoltak bele, hogy bármi amit csinálnak, azt valaki meg fogja próbálni rossz célra használni. Pont ezért van biztonsági előnye a nyílt forráskódnak, mert azok írják, akik tudják, hogy mit lehet ártó céllal felhasználni, mert akár köztük is sokan szabadidőben windózt hekkelnek-krekkelnek! Így kell ezt! :-(
    Eredeti hely
  • entreri #23
    Neptun alapból sux. Nem egy paraszt win32 alkalmazást kellett volna írniuk, hanem egy webeset(php,asp,aspx). Nem tetszik az a megoldás, hogy terminál klienssel jelentkezgetek be. Ha webesre készítik, akkor nincs gond mert bármelyik böngészővel elérhető lenne. Itt is megfigyelhető az MS seggnyalás...
  • h4x0r #22
    Jellemzo az emberek hozzaallasara Linux-szal szemben a kovetkezo sztori:

    Haverom irt egy szkriptet a regi munkahelyen, es vim-et hasznalt syntax highlighting-gal. A titkarno nezte egy darabig, majd megszolalt:
    - Je, de szep szines.

    Ami bonyolult, azt a normal felhasznalo csak nezni szereti, mert "szep szines". De hasznalni mar nem meri. :-)