Berta Sándor

Féreg támadja a Microsoft kémprogramok elleni szoftverét

A Microsoft alig néhány napja tette csak letölthetővé az új kémprogramok elleni szoftverének bétaváltozatát, a vállalat szakembereinek máris egy komoly, igaz nem orvosolhatatlan problémával kell szembesülniük.

A vírus az első olyan kártevő, amelynek a célja az új alkalmazás kikapcsolása. Érdekesség, hogy a problémáról a Sophos biztonsági cég tájékoztatta a felhasználókat és nem a redmondi szoftveróriás. A vállalat információi szerint a trójai féreg miután megfertőzte a számítógépet, megpróbálja deaktiválni a Microsoft kémprogramok elleni szoftverét. Ez az első olyan kártevő, ami az új alkalmazás által nyújtott védelem leküzdésére készült.

A szoftvert olyan kémprogramok ellen fejlesztette ki az amerikai vállalat, amelyek megfigyelik és kielemzik a felhasználók internetezési szokásait és felugró reklámablakokat alkalmaznak. A program tehát ugyan még nem bizonyította be képességeit, ám máris támadás célpontjává vált. A Sophos szerint világszerte az új féregnek eddig még csak néhány példányát észlelték. Ennek ellenére a cég óva intett mindenkit attól, hogy lebecsülje a BankAsh-A névre keresztelt kártevőt.

A trójai féreg kifigyeli a különböző bankok (például a Barclays, a Cahoot, a Halifax, a HSBC, a Lloyds TSB, a Nationwide, a NatWest és a Smile) ügyfeleinek internetes szokásait, hamis felbukkanó reklámablakokat generál vagy rögzíti a billentyű-leütéseket, így hozzájut a felhasználói nevekhez és a jelszavakhoz. Ezenkívül a BankAsh-A képes arra is, hogy a számítógépen lévő akár védett jelszavakhoz is hozzájusson. Az így kinyert adatokat ezután a féreg elküldi egy FTP szervernek, majd újabb kártékony programokat tölt le a felhasználó tudta nélkül az internetről és fel is telepíti őket a PC-re. Ezek az alkalmazások minden bizonnyal spam-alprogramok és egyéb vírusok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sityi #56
    Nem publikálják az ISO-kat, de a 9.1-ből létezik egy Personal Edition, ami 1 CD, és utána a többit le lehet töltögetni. Viszont az sem illegális, ha valaki a neten elérhetővé teszi a CD/DVD image-eket pl. torrentként.
  • DOT #55
    "Ha ugyanis erröl lenne szó, akkor a unix/linux szerverek eléggé tele lennének ismert hibákakl támadhatósággal."

    Hát eléggé tele is vannak... Ha *nix rencergazda lennék, az egész napom a különféle hacker listák olvasgatására menne el, meg a patchek telepítésére. Így azért aránylag nyugodt vagyok :) Tudom, akit még nem hackeltek meg azt majd később fogják, de mindezidáig minden gépemen sikerült ezt elkerülni valahogy. Biztos csak szerencsém van :)
  • DOT #54
    "a suse 9.2 prof. is ingyé letölthető"

    Tényleg ? Hol ? Rosszul emlékszem, vagy a SuSE volt az, aki azt nyilatkozta, hogy nem adja közre az ISO-kat, mert az már kereskedelmi termék ? Persze, le lehetett tölteni a disztribet, úgy egyesével, fájlocskákat. Ez már nem így van ? Most a suselinux.com átdob a Novellhez, és ott inkább az Eval feliratok villognak, mint a "Free download".. Jó, van más disztrib is...
  • DOT #53
    "Ha ugyanis erröl lenne szó, akkor a unix/linux szerverek eléggé tele lennének ismert hibákakl támadhatósággal."

    Hát eléggé tele is vannak... Ha *nix rencergazda lennék, az egész napom a különféle hacker listák olvasgatására menne el, meg a patchek telepítésére. Így azért aránylag nyugodt vagyok :) Tudom, akit még nem hackeltek meg azt majd később fogják, de mindezidáig minden gépemen sikerült ezt elkerülni valahogy. Biztos csak szerencsém van :)
  • DOT #52
    Én is Windows rendszergazda vagyok, de mégsem merem azt állítani, hogy értek hozzá... ez ugyanis jelentős önteltséget feltételez.. Azt viszont merem állítani, hogy eddig sikeresen megoldottam a felmerült problémákat, és ez engem elégedetté tesz a pozíciómban.
  • DOT #51
    Igen, és aztán eldönti, hogy hmm, hát ez a progi nekem nem szimpi, nem hajtom végre amit akar?... Szvsz az OS dolga a parancsok végrehajtása, nem véleményezése. Az már a HAL 2001, meg Marvin, a paranoid android dolga. Másrészről, ha egy task mondjuk localsystem jogokkal fut, akkor azt nem is lehet így kilőni. User módú sw-t viszont miért ne ? Az megint nem a MS hibája, ha valaki admin jogokkal usereli a gépet...
  • ironmaiden #50
    Sokan vesznek ott illetve más ilyen helyen Sulinetes gépet.
    Én is Auchan-ban vettem, múlt év nyarán. XP Home volt rajta illetve most is az van. Hazahoztam és jó volt rajta minden. Azóta is jó, nem kell állandóan újratelepíteni, stb. Aki ugyanitt Linuxos gépet vesz... Így persze, hogy sokan hamarosan leszedik vagy leszedetik róla és windows-t raknak rá.
    Sokan életükben akkor hallottak a először linuxról mikor hazavisznek egy ilyen gépet.
    Volt aki visszavitte az ügyfélszolgálatra és azt mondták neki, hogy a Linux nem fehér embernek való, jobban jár ha leszedi ezt a sz@rt és windows-t rak fel helyette.
    Az, hogy ilyen Sulinetes gépek vannak, az nem az Auchan hibája. Azoké, aki így telepítve kiadnak egy gépet a kezükből.

    Ha egy XP-vel telepített gépen mindent be tudnak állítani, akkor csinálják meg linux esetén is.

  • IrkaBirka #49
    Látom, ezt a forumot sem moderálják...

    Csak hogy tudd, ha a linuxot annyi amatőr használná mint a windows, akkor mindenki leszarnáa m$-t és nem lenne rá, csak 1-2 virus.

    Viszont az is igaz, hogy a Föld összes pingvinjét bunkóval vernék agyon a júzerek bosszúból. LOL
  • Tetsuo #48
    "..vettem az Auchanban."
    Nna ennyi elég is. :DD
  • stratoman #47
    Akkor Neked szerencséd volt, hogy az UHU-val nem kellett sz@rakodnod.
    Először nem én raktam fel, hanem új gépet vettem az Auchan-ban. Hazahoztam:
    Nem volt hang, a hozzáadott nyomtató meg sem nyikkant, a benne lévő modem nem volt telepítve és még sorolhatnám tovább.

    Ezután leszedtem felraktam újra. Még 4 napig szívtam vele, majd leszedtem és felraktam a sz@r XP-t illetve 2 hónap múlva mellé egy suse 9.1-t. Azokat nem 15 percig tartott feltenni, hanem kb külön-külön 30 percig, de nem is kellett utána szopni vele, mert minden jó volt, mindent beállított illetve felismert.
    A Linuxok egyik előnye az, hogy sok hw-t felismernek. Az XP esetében viszont sokszor kell telepítés után drivereket felrakni, de ott csak elő kell venni a driver cd-t és telepíteni.
    Egy Linux ha nem ad drivert valamihez akkor sokszor szívás a vége.
    Akkor képzeld el azokat akik életükben először vesznek gépet.
    Sokan akkor hallanak, hallottak először a linuxról mikor egy ilyen gépet hazavisznek. Amin ahhoz képest, hogy elméletileg "hozzáértők" telepítik, szinte semmi sincs beállítva. Ami pedig mégis be van az sem az ő érdemük, inkább a Linux telepítő érdeme.
    Maradna az internet sz@rrá böngészése. Már ha működne a modem. Anélkül pedig nehéz ügy, még Linux alatt is. ADSL pedig nincs mindenütt.
    A vége pedig az ilyen UHU-val szállított gépeknek az, hogy lekerül róluk és a helyére kerül pl. egy XP esetleg mellé egy suse.