Berta Sándor

Magánszemélyeknek ingyenes lesz a Microsoft kémprogram-ellenes szoftvere

A redmondi konszern tájékoztatása szerint a program végső változata ingyenes lesz - legalább is az otthoni felhasználóknak, míg a cégeknek fizetniük kell a használatáért.

A cég további részleteket árult el a jelenleg bétaváltozatban elérhető, de már letölthető szoftverről. A Microsoft a fizetést azzal indokolja, hogy a vállalatoknál nem egy számítógépből álló rendszerekről van szó, emiatt a kémprogramok elleni szoftvernek sokkal nagyobb követelményeknek kell megfelelnie. Ez persze nagyobb terhet ró a fejlesztőkre is. Azt ugyanakkor a társaság még nem közölte, hogy a cégek számára igénybe vehető változat mennyibe fog kerülni.

Mint ismeretes, a Microsoft tavaly decemberben megvásárolta a kémprogramok elleni szoftverek fejlesztésére specializálódott Giant céget. A tervek szerint az eddig Giant Anti-Spyware nevű terméket a jövőben Windows Anti-Spyware néven fogja piacra dobni a redmondi vállalat, amely a végleges változat megjelenési dátumáról azonban még szintén nem közölt konkrét információkat.

Az alkalmazás felismeri a Windows operációs rendszerek alatt a különböző kém- és más kártékony programokat és képes arra, hogy eltávolítsa őket a megtámadott, megfertőzött számítógép(ek)ről. A szoftver a kártevők felkutatásához a SpyNet internetes közösség folyamatosan frissített adatbázisára támaszkodik.

Annak ellenére, hogy ingyenesen használható, illetve kipróbálható kémprogramok elleni szoftverekből elég sok van, a felhasználók részéről mégis nagy az érdeklődés a Windows Anti-Spyware iránt. Ezt támasztja alá az is, hogy az amerikai konszern tájékoztatása szerint idén január elejétől napjainkig az új alkalmazás bétaváltozatát több, mint hatmilliószor töltötték le a világhálóról. A szoftvert egyébként utoljára január végén frissítették és egyelőre csak angol nyelven érhető el. A Windows Anti-Spyware csak Windows 2000, Windows XP Home és Professional, illetve Windows Server 2003 operációs rendszer alatt futtatható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #22
    Ez félig igaz (minnél terjedtebb vmi, annál közismertebb célpont), de úgy tudom, az UNIXoknak eléggé más a felépítése....
  • Piscator #21
    Paranoia: http://www.hardwareoc.hu/print.php?hir=7233 Xp-antispy, bár szerintem se csuknak le a fekete öltönyös smith ügynökök. :-)
  • Piscator #20
    Az MS ilyen termékekkel (pl messenger)fogja tisztára mosni a nevét, melyeket felvásárolt csapatok írnak, találnak ki, már ha valamivel el nem rontja.
  • ollie #19
    Sokkal többet tud, mint a többi, és csak akkor küld jelentést, ha engeded.
  • ollie #18
    Ja, és szerinted a Windows NT (NT, 2000, XP) technológia az MS-t dícséri? Elárulom, hogy az MS felvásárolt egy céget, és annak a kerneljéből lett a windows NT. Az MS csak a win95/98-at csinálta önállóan.
  • ollie #17
    LoL, a linux csak azért megbízhatóbb, mert nem annyira elterjed. Terjedjen csak el, legyen csak 20-30% a piaci részesedése, és máris ugyanannyi féreg meg trójai támadná azt is, ugyanis abban is vanna hibák, csak senki sem foglalkozik velük.
  • ollie #16
    Ha nem tetszik a windwows, ne használd. Pont.
  • Hegyikecske #15
    Meg még egy valamelyik előző sg cikkből: Miután a keresés lefutott, a program elküldi az információkat a micsrosoftnak attól függetlenül h. a keresés eredményes volt, vagy eredménytelen..." Na több közt ezért kerülöm én alapból az olyan programokat ahol megtehetem, a program amugy önmagába lehet h. tényleg jó (Még nem probáltam) de kb annyit tudhat mint a többi... akkor meg ?:D
  • joschy #14
    Ah... és ingyenes lesz... remek, lehet, hogy pénzért nem lehetne eladni? :P
  • joschy #13
    Érdekes... Szerintem inkább a biztonsági lukakat kellene befoltozni olyan szoftverek gyártása helyett, amik megkeresik a rajtuk beáramlott szemetet. Mintha ez minimum 2 lépéssel hátrébb lenne. Érdekes, Mozilla alatt egyetlen rohadt spyware-t nem szedtem be az elmult 1 évben.

    Azzal sem értek egyet, hogy az MS vigyáz majd az adataimra, ez kb olyan dolog, mint az Apehre bízni a pénzedet :>

    Az a baj még mindig, és ezt szívja az MS - bár nem nagyon látnám, hogy belátná -, hogy: "Szabvány? Az jó dolog, csináljunk egyet!" A baj csak az, hogy ez nem egészen így műxik. Az IE olyan szinten van integrálva mindenhová (akár IE akár sima explorer néven), hogy az IE hibái globálisan veszélyeztetik az egész OS-t.

    A longhorn lehet a megváltás, de ebben sem nagyon bízom látva a bétát. A windowsnak igazából az kéne, hogy le kéne ülni és 0-ról újra írni az egészet. Sok mindent megoldana. A sok tó'dozás fó'dozás olyan mértéket ölt, hogy ledokumentálni is már lehetetlen, nem hogy átlátni.