Gyurkity Péter

Csak jogtiszta Windowsra tölthetjük le az új lokalizációs csomagokat

A Microsoft a fokozatosan kiterjesztendő kalózellenes program keretein belül először az új lokalizációs csomagok letöltéséhez igényli a Windows operációs rendszerek eredetének igazolását.

A vállalat ismertetője szerint a kiegészítő csomagok további lokalizációs opciókat nyújtanak a nyelvjárások támogatásán túl, és hasznos eszköznek bizonyulhatnak a saját nyelvükön kommunikálni kívánó felhasználók számára. "A csomagok jelentős kiegészítései a Windows operációs rendszernek" - jelentette ki David Lazar, aki a Genuine Windows program igazgatója. Elmondása szerint a lépés a kalózellenes program része, és az elkövetkezendő hónapokban megjelenő fontosabb letöltések hasonló ellenőrzést igényelnek majd.

Hozzátette, hogy az új lokalizációs csomagok kettős célt szolgálnak: egyrészt újabb nyelveken lesz elérhető az operációs rendszer, másrészt szigorítják a kalózmásolatokkal szembeni fellépést. Az első ilyen csomag a vietnámi nyelvet adja hozzá a támogatott nyelvek listájához, és a vállalat tervei szerint minden hónapban 4-5 új csomag készül el.


A Windowsok eredetét igazoló eljárás tavalyi beindításakor a programban még önkéntes alapon vehettünk részt, és a vállalat hangsúlyozta, hogy nem terveznek ellenlépéseket azok ellen, akik kalózmásolattal merészkednek fel a Windows Update weboldalra. Az idő múlásával a helyzet azonban némileg megváltozott, a vállalat három országban megkezdte az új rendszer tesztelését: azok, akik megbuknak a teszten, nem tölthetik le a frissítések és a kiegészítő szoftverek egy részét - persze a Microsoft hangsúlyozta, hogy a kritikus fontosságú biztonsági javítások továbbra is mindenki számára elérhetők lesznek.

A vállalat részéről korábban elhangzott nyilatkozatokban arra hivatkoztak, hogy a kalózmásolatok óriási száma jelentős károkat okoz a szoftvercégnek, bár pontos adatokat egyszer sem közöltek. A BSA állítása szerint az egész ágazatra kivetítve évente 29 milliárd dolláros veszteséggel számolnak, de ezt az adatot többen vitatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba #18
    Nem akarlak elkeseríteni, de az előző gépemen a win98Se pont 3 évig ment úgy, hogy nem kellett újratelepíteni. (Pedig elhiheted, összevissza telepítettem minden szart rá, sőt egy ideig tűzfal nélkül neteztem, és a nagy blaster-féreg időszak alatt is mosolyogva neteztem, mert engem nem érintett.)
    3 év után is csak azért lett formázva a winyó, mert hardvert fejlesztettem. Erre már XP került. Ezzel sincs komolyabb gondom, már fél éve megy.
    Párszor persze "rá kell nézni", ilyen alapműveletek, hogy defrag, kémprogi, vírusfigyelés, de nem vészes.:-)
    A véleményem pedig az, hogy legtöbbször nem is a win szaródik el, hanem valami hardverhiba áll a lefagyások, kékhalálok hátterében.
  • device #17
    Majd ha lesz 64bites gepecskem, es meggyozodtem arrol hogy cedega (r) alatt is turhetoen futnak a dolgok, akkor nekem is repul a vinfos a geprol...jo kis debian...
  • raingun #16
    "ezt a windows mikkor fogja tudni"
    Majd amikor a linux azokat, amikre a windowst használom!
    Egy kicsit uncsik már ezek a szövegek...
    Talán itt menne át Flame-be ez a hír is, de NE legyen így!
  • negro #15
    Nalunk a melohejen mindenhol linuxot hasznalnak... igy kenytelen voltam megismerni, ha nem jatszool a szamitogepen es csak netezel es dolgozol akkor a linux 1 szupi 1 rendszer.. 3 eve dolgozom 1 rendszeren ugy , hogy meg nem lett ujra telepitve se... ezt a windows mikkor fogja tudni? 3 Ev alatt nincs semmi kartevo a gepemen. Mar az othoni gepemen is Linux futt a windowst kizartam a hazbol... nem kell ha megkene venem akkor meg inkabb nem is kell.

    Windows
    --- THE END ----
  • BomBa #14
    Milyez az az OEM?
  • GABOR16 #13
    "A jövő a nyitott forráskódé"
    Ebben egyetértek, de sajnos már nem mind ingyenes.
  • Laci73 #12
    Szia Yv@n!

    Huh, feldobtad a labdát a Campussal. Kicsit offolva a témát: a Campus nagyon jó példa a multik raffinériájára. Gyakorlatban az adófizetők pénzén terpeszkedik a MicroSoft a felsőoktatásban: "ránevelve" a leendő értelmiséget saját termékeire. De a témához visszatérve: Az IP-cím azonosítása túl csábító lehetőség ahhoz hogy csak úgy kihagyják. Nemrég történt az az eset, ahol kalózkodás (egy MS keygen felrakása) vádja miatt a szolgáltató letiltotta az érintett előfizetőket, ráadásul a MS megtudta nevüket, címüket is. Bűncselekmény alapos gyanújára hivatkozva meg lehet tenni (?), bármit is mondjon az ombudsman vagy akár maga az alkotmány.
    A jövő a nyitott forráskódé: nem lehet ellopni - hisz ingyenes - ráadásul működik is.
  • Yv@n #11
    1szó: Campus

    Az egyetemek területén a laborokban lévő gépeken pl campus license-es gépek vannak, corporate key-vel telepítve, véletlenszerű nevekkel, X adag, amennyi az adott karnak/tanszéknek/akárkinek van, ugyanígy az irodákban is. Ezeket nem igazán szoktuk regisztrálni, ellenben totál legális, a szolgáltató pedig nem adhat ki semmit rólad, de leginkább egy 3rd party cégnek nem, lévén MS semmiféle hatósági jogkörrel nem rendelkezik.
  • Laci73 #10
    Én fejletteb vizsgálatra tippelek: a regisztrált Win-felhasználói adatbázis összevetését az update oldalon bejelentkező (az előfizető szolgáltatójától kapott) adatokkal. A szolgáltatók nem védik (nem merik védeni) az előfizetőiket: minden adatot kiadnak a MicroSoft féle multiknak (volt is rá példa).
  • Yv@n #9
    Mondjuk az tréfás, hogy itt vergődnek, miközben kiszórtak jópár corporate key-t, és ami azzal lett telepítve, azt nem nagyon kellett aktiválni, ellenben az összes MS termékvizsgálat legálisnak hozza ki...akinek pedig non-free windows figyel a gépen, azoknak a 90%ánál szerintem nem crackelt dll-el van fent a rendszer, így az egész okosság semmit nem ér.