Gyurkity Péter

Ellenőrizné a Windowsok licencét a Microsoft

A redmondi cég új kísérleti programot indított, amelynek keretein belül felkérik a vállalat weboldalának egyes látogatóit, hogy engedélyezzék a telepített operációs rendszer licencének ellenőrzését.

A weboldal letöltései között keresgélő felhasználók nem kötelesek részt venni a programban, és a szoftveróriás szóvivője hangsúlyozta, hogy abban az esetben is letölthetjük a kiválasztott szoftvereket, ha visszautasítjuk a felkérést. A szóvivő állítása szerint a program elsődleges célja, hogy kiterjedtebb és hatékonyabb támogatást nyújtson a legális operációs rendszerrel rendelkező felhasználóknak. Hozzátette, hogy mivel a program jelenleg opcionális, a vállalat várakozása szerint a látogatók nagy többsége elutasítja majd a kérést, és nem vesz részt a programban.

"A kalóz Windowst futtató felhasználók minden bizonnyal nagyon szeretnék tudni, hogy miért indítottuk el a programot, de minden lehetőségük megvan rá, hogy kimaradjanak belőle" - jelentette ki David Lazar, a Windows kliens részleg igazgatója. Amennyiben az ellenőrzés során kiderül, hogy az operációs rendszer kalózmásolat, a felhasználót felkérik arra, hogy keresse fel a helyi kereskedőjét, és további információt kap arról, hogy milyen úton szerezhet be legális példányokat.

A program jelenlegi állapotában nem kínál semmiféle előnyt azoknak, akik jogtiszta operációs rendszert használnak. Elemzők figyelmeztetnek arra, hogy a Microsoft végül mégis kötelezővé teheti a programban való részvételt, és az ellenőrzést rövid időn belül kiterjesztheti a Windows Update szolgáltatásra is.

Lazar elmondása szerint a cég mintegy 20 ezer felhasználó részvétele után dönt majd arról, hogy milyen irányba fejlesszék tovább a programot - véleménye szerint erre leghamarabb hat héttől három hónapig terjedő időszakban kerülhet sor. Kiemelte, hogy a kalózmásolatok használóit nem korlátozzák a javítások és frissítések letöltésében, és a Windows XP második javítócsomagját is bárki letöltheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tajfun #88
    Keves hogy rajojjel hogy mast akarsz, ha nincs alternativa.
  • tajfun #87
    Az opengl szerencsere "open" jellege miatt futhat linuxon is, a D3D viszont az MS cuccosa (sajnos). Az is teny hogy a jatekok fele D3D, es hiaba vannak ugyanolyan nagy nevek az opengl gamek kozt is, az ember olyan oprencert szerez maganak - ha mar valaszthat - amin mindegyik mukodik, nemcsak az 1ik fele. Ez pedig jelenleg a windows, akarmennyire is szar (az xp ota azert eleg korrekt, megha sok teruleten jelentosen el is marad a unix/linuxtol).

    Tok jo lenne ha lenne olyan linux ami ugyanazt tudja mint a win (belso halozati szolgaltatasok), az osszes jatek is fut rajta, es meg hasznalni is ugyanolyan 1szeru, de ez csak alom. Linuxbol is van x+1 fele, az 1iken ez megy, a masikon meg az, kinek van kedve 28 fele linuxot hasznalni? Igy hat marad a windows, ami szar, de legalabb hasznalni is lehet valamire. Sokat kell meg fejlodnie a linuxnak, az edeskves hogy jo, ha max az ures oprencert nezegetheti az ember.
  • Pheel #86
    Értem én. Ha már szakmailag nincs érved, akkor megpróbálsz lejáratni emberileg. Szép szokás. Mindegy. Élj vele boldogan!
  • NEXUS6 #85
    Pheel!

    Ezt a kitartást! Bevallom én már kezdem elveszteni az érdeklődésemet, a cikk amúgy is átcsúszott már múltidőbe.

    Most komolyan mondom, te valamikor azért tökösebb érveket is fel tudtál hozni. Látom rossz paszban vagy, inkább nem is cikizlek tovább.

    Na csá szí jú létör!

  • dez #84
    "Azért azt elmagyarázhatnád, hogy egy fájl hogyan legyen működésében kompatibilis bármivel is, mikor az csak egy halom adat..."

    ??? Ez most komoly, vagy tetteted?
  • dez #83
    "Talán mert megfelel nekik úgy, ahogy van."

    Igen, konformizus rulez!... A Gates féle "egyenruha" is terjedőben van... Autókaszniból is minek annyi fajta???

    "Hát rég szar, ha elszáll, meg ha pár havonta telepíteni kell nekik. Valamit nagyon benézhet az a sok ember, mert nekem nem kell. Mellesleg ezek a beállítások tárolódnak valahol, amit egy reinstall után simán vissza lehet másolni oda.
    Ja, hogy ehhez már ész kell? Én kérek elnézést."

    Az ilyen beállításokat szegmentáltan tárolja a regisztriben. Azaz, 25 különféle helyről kellene kimentegetni. Lehetséges, hogy van erre valami shareware program, én még nem találtam meg.
  • dez #82
    Nanana, ez nem Laci elvakult szemszöge, ez bizony pontosan így van (legalábbis a hw ügyben; azt nem tudom, a szabványokkal mi a helyzet, de könnyen lehet, hogy a MS vagy az Intel levédte a PnP(/Autoconfig) elemeit, mert nem voltak korábban levédve). Keress rá a neten az Autoconfig szóra! Nagyon hasonlít a PnP-re (hw erőforrások elosztása a kártyák között, stb.), de még fejlettebb is volt, csak épp már 10 évvel korábban.
  • Laci #81
    Látom itt is végtelen ciklusok alakultak ki megint a vitákban:)

    "Mégis mi másnak kellene ismernie egy WindowsAPI nevű szabványt, mint a Windowsnak. Tudod, attól szabvány valami, hogy be van jegyezve a szabványhivatalnál..."
    Hát pont ez a baj, hogy az m$ is mindent bejegyeztethet, amit nem is ő talált ki, lásd elébb pnp, stb...

    " Valamit nagyon benézhet az a sok ember"

    Sok ember sok féle programot, drivert használ. És nem mindig a program keze van az összeomlásban, de ha a program ilyet tud elérni akkor az oprendszerrel is (lásd többi topik vitái) súlyosak a gondok. De éljen a mikrokernel, mert az olyan amilyen és ne raklamáljunk! Csak akkor ne reklamáljak ha pl. Trabantot kell használnom valahol szállításra, mert az olyan amilyen?

    "Mellesleg ezek a beállítások tárolódnak valahol..."
    Ezek a beállítások is csak a windóznak kellenek a viszonylagos működéshez.

    "... de ha régibe akarod menteni, akkor szólnak, hogy esetleg előfordulhat, hogy nem fog minden úgy kinézni, ahogy te szeretnéd..."

    Hát kösz szépen sokat segítettek. Akkor adják át a terepet valami olyan cégnek, aki meg is tudja ezeket rendesen csinálni. Na majd hülyék lesznek. Csakhogy ennek mi emberek milliói isszuk megint a levét...

    "hogy egy fájl hogyan legyen működésében kompatibilis bármivel is, mikor az csak egy halom adat..."
    Meg a program is meg a driver is meg az oprendszer is halom adat...:)

    "#76"
    Meg ezt az "elefántot" kétvállra is könnyebb sajnos fektetni...:(

    "Pedig régen az Amiga gyártója is erős cég volt. Arra nem igaz, amit mondasz?"

    Azért ilyen húzásokig még koránt sem jutott el. Valami volt a C=VIC után a C64 megjelenésekor a megtévesztéssel, meg persze bizonyára voltak más dolgok is, de konkrétan ilyeneket, mint amit az m$ csinált még sehol nem soroltak fel, de ha vannak, akkor valaki leírhatná, kívácsi vagyok...

    " MICROSOFT, amit te zsigerből elvetsz és utálsz, de használod."

    A 4kbyteos Basic volt még nagy húzás, de a többi "érdemeik" alapján leginkább elvetni tudom őket, ne legyen ez már olyan érthetetlen!
  • Pheel #80
    "Kérlek ne tetézd, ne tetézd!
    Mert kezdek benned csalódni!"

    Ennek mi értelme van azon kívül, hogy megpróbálsz fölényeskedni?


    "WinAPI: kúl kis szabvány, és a windózokon kívül más is ismeri?"

    Mégis mi másnak kellene ismernie egy WindowsAPI nevű szabványt, mint a Windowsnak. Tudod, attól szabvány valami, hogy be van jegyezve a szabványhivatalnál...


    "IE az egy szép dolog, ha többet nyújt csak éppen az a gáz, hogy egy sima nem túl igényes weblap esetén is használják ezeket."

    Talán azért, mert mégiscsak ad(adott) valami pluszt, ami miatt a fejlesztők szerették használni. Manapság a CSS és az XHTML korában már tök mindegy milyen böngészőt használsz, bár érdekes, hogy a Mozilla azóta kompatibilis az IEvel (kvázi a szabvánnyal), mióta elkezdték fejleszteni ebben az irányban, miközben az IE nem (vagy csak alig) változott.


    "azért a winen is vannak témák, meg úgy csicsásítod az ablakjaidat ahogy te akarod. Miért is nem teszik ezt az emberek?"

    Talán mert megfelel nekik úgy, ahogy van.


    "Azért mert megszokták, hogy egy az ő ízlésüknek megfelelően, órák munkájával bekonfigurált desktop a következő újratelepítéskor úgy is elszáll, általában pár havonta."

    Hát rég szar, ha elszáll, meg ha pár havonta telepíteni kell nekik. Valamit nagyon benézhet az a sok ember, mert nekem nem kell. Mellesleg ezek a beállítások tárolódnak valahol, amit egy reinstall után simán vissza lehet másolni oda. Ja, hogy ehhez már ész kell? Én kérek elnézést.


    "ments el egy táblázatot valami korábbi verzió szerint, aztán töltsd be, lehet hogy csodálatos dolgokat látsz."

    Az újabb verziók szeretik használni az új formátum lehetőségeit, de ha régibe akarod menteni, akkor szólnak, hogy esetleg előfordulhat, hogy nem fog minden úgy kinézni, ahogy te szeretnéd. Mellesleg én sosem találkoztam olyan igazán nagy hibákkal ebből fakadóan. Persze lehet, hogy az a baj, hogy nem napi 8 órában töltök/mentek Officeban.


    "Csak ekkor nem a fájl a szabványos, meg kompatibilis, hanem a program"

    Azért azt elmagyarázhatnád, hogy egy fájl hogyan legyen működésében kompatibilis bármivel is, mikor az csak egy halom adat...


    "Neptún: fele részben a M$ hibája (nem szabad szabványos elemek) fele részben meg azoké akiknek ez ellen lehetett volna tennie."

    #76
  • NEXUS6 #79
    És akkor még leírok egy dolgot a cikkhez kapcsolódóan is: hogy a francban van az hogy miközben az IT szektorban mindenkinek meg kell dolgoznia a pénzéért, ami ráadásul még a piacvezető cégeknek is egyre nehezebb, eközben az M$ folyamatosan dollár milliárdokat zsebel be, amiknek egy részét ráadásul olyan dolgokra szórja el mint az XBOX (még mindíg veszteséges!).

    Mint írtam a PC maga Warez kompjúter volt és az ma is. Az elterjedtség miatt olcsó a hardver aminek az árát az öldöklő verseny, meg a dzsunka ipar még lejjebb nyomják, így a gyártók örülnek, ha a termékre rárakott egy egy dollárral vissza tudják kapni a fejlesztési költségeket.
    Nos ha a M$ így dolgozna, akkor neki is max annyi profitja lenne, amivel a fejlesztéseit épp csak fedezné a jó pár ezres létszámű világcégére meg nem maradna semmi.
    Számoljunk csak: egy oprendszer kifejlesztése monnyuk bele kerül olyan 100 200 milkó dollárba. Évente ugye 100 milliós nagyságrendű PC fogy el, ha minden egyes PC-re OEM felrakom 1-2 dollárért akkor is visszajön a fejlesztési ár meg még jó pár száz milkó, igaz nem milliárdok, épp ezért BG barátunk nem is így csinálja.
    Nagylelkűen elnézi a warez winek által nyújtott ingyenrekrámot és jól megfogja a tökét a fizetős vásárlóknak, akikből nem 1-2 de nem is 10-20 hanem 100 dollárokat vasal ki példányonként. Tehát igaz hogy a megvásárolt winek száma kb egy nagyságrenddel kisebb az eladott gépeknél ( a többi meg a warez), viszont a winek ára két nagyságrenddel nagyobb annál mint amibe a józan ész szerint kéne, hogy kerüljenek!!! És voilá már is készen vannak a milliárdok.

    Ja és mégyszer mondom szeretem és tisztelem a programozókat, csakhogy őket a M$ aprópénzért már kifizette az alatt, amíg a progi készült, a termék elkészültekor a tulajdonjog meg a cégre szállt át. Szóval a warezolók nem a programozót lopják meg, ők már megkapták a maguk pénzét, csak éppen nem hajlandók még további milliárdokat rakni BG zsebébe.