Berta Sándor

Megvizsgálná a Windowst az USA igazságügyi minisztériuma

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium ellenőrizni akarja, hogy a Microsoft betartja-e a 2002-es kartelleljárás során elfogadott megállapodást. Az ügyben a redmondi cég és a hivatalnokok februárban fognak találkozni.

A 2002-es egyezmény kimondja, hogy a felhasználóknak mindenfajta nehézség nélkül, könnyen kell tudniuk alkalmazni egy másik cég programjait (például internetes böngészőt, médialejátszó szoftvert) a Windows operációs rendszereken. Amennyiben bebizonyosodik, hogy ez nem így van, a szoftveróriás komoly büntetésekre számíthat. A dolog az amerikai kormány műszaki bizottságának közleménye miatt érdekes, miszerint a Windows XP operációs rendszerekhez kiadott 2-es szervizcsomag nem felel meg a megállapodásnak és az abban rögzített követelményeknek.

A testület nem a levegőbe beszél, ugyanis korábban több száz alkalmazással tesztelték a rendszert és a 2-es szervizcsomag korántsem volt képes minden termékkel problémamentesen együttműködni. A Microsoft ugyan próbálta menteni a menthetőt és magyarázatokat adott a problémákra, ám a bizottság még vizsgálja, hogy elfogadhatók-e ezek a kifogások. A tisztviselők ezenkívül nehezményezték azt a módot is, ahogy a vállalat hozzáférhetővé tette a 2002-es megállapodásban felsorolt szoftverrészleteket (például forráskódok stb.) is.

Véleményük szerint nem érhető el minden kért információ, amelyek pedig igen, azokhoz csak és kizárólag egy formátumban lehet hozzáférni. Emellett ezeket a dokumentumokat csak az Internet Explorerrel lehet megnyitni és nem fűzhetők hozzájuk például kiegészítések vagy megjegyzések sem. A Microsoft végül kénytelen volt engedni és közölte, hogy minden dokumentum PDF formátumban is elérhető lesz.

Az igazságügyi minisztérium bejelentette azt is, hogy nem csak azt vizsgálják meg, hogy a Windows XP 2-es szervizcsomagja megfelel-e a 2002-es megállapodásban leírtaknak, hanem azt is, hogy a Microsoft még fejlesztés alatt álló operációs rendszere, a Windows XP-t felváltó Longhorn is megfelel-e az egyezmény követelményeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #29
    Windows kompatibilitással kapcsolatban : http://weblogs.asp.net/oldnewthing/archive/2005/01.aspx
  • smv #28
    Tökjó. Írok 1 progit ami nem megy, és beperelem M$. :)
    Én nem védeni akarom, de így gyakorlatilag mindenbe bele lehet kötni. Egyáltalán minek jár Winnel alapba egy adag program He? Ez hátrányos helyzetbe hozza azokat, akik írtak egy Paintot, vagy Notepad klónt, hisz így az alap user nem azt fogja használni és a Win is alapértelmezésben a sajátját használja. Hát ez tiszta szemétség nemde?
  • FTeR #27
    itt nem a driverekről volt szó...
  • mir #26
    az mar nem user. a kernelbe nem olyan konnyu csak ugy belepancsolni.
  • whitehawk #25
    Ez így csak részben igaz, a user lehet, hogy nem ír kódot, de magának megpatchlheti a kernelt, hogy egyes eszközökhöz drivere legyen, mert az nem része a vanilla (hivatalos) kernelnek.
  • mir #24
    hat ha ilyen mennyisegben talaljak a bugokat, akkor mondd meg nekik, hogy a 2.paratlan.valamennyi alaku verzioju kernelek helyett a 2.PAROS.valamennyi alaku verzioszamuakat hasznaljak, mert azokban ,,sima'' (azaz nem rendszer) programozaskor nem szoktak hibakat talalni
  • dez #23
    Egyszeri user nem, de mások igen. (Több Linux-programozót ismerek, aki - céges projektben - megtette.) Mellesleg itt nem csak a kernelről van szó. Az adott program készítői is könnyebben utánajárhatnak, mi a probléma. És vagy maguk oldják meg, vagy jelzik az adott Linux-összetevő, stb. készítőinek. Van erre egy külön jól kidolgozott bugreport rendszer.
  • FTeR #22
    biztos lehetsz benne, hogy egy júzer nem akar belepiszkálni a kernelbe, mert a kedvenc akármilye nem indul el.
    ha nem megy valamelyik win alatt egy program amit nagyon akarok, akkor azt a wint használom amin megy... a te példádnál maradva
  • FTeR #21
    pontosan, ez a lényeg
  • mir #20
    csak ugy hobbibol nem tiltanak fuggvenyeket.
    el kell olvasni a kedven OSunk, kedvenc APInk doksijat, es nem kell olyan programot irnunk, ami kihasznalja valamely fuggveny/metodus nem-dokumentalt mukodeset, es akkor nem kell aggodni a kompatibilitas maitt, az lesz. csak a manual sok programozo kepessegeit meghaladja, ezek teszik indokoltta a ,,windows * compatible'' mondatokat(kiveve persze driverek, de ez mas teszta)