Berta Sándor

Új szenzorrendszer intelligens házakhoz

A Drezdai Műszaki Egyetem által kifejlesztett rendszer egy olyan platform, amellyel megtervezhetők és tesztelhetők az intelligens házakhoz szánt vezeték nélküli szenzorhálózatok.

A Spider-NET hálózatot először a február 22-e és 24-e között Nürnbergben megrendezett Embedded world 2005 nevű kiállításon mutatják be. Maga a Spider-NET több kisebb, egyszerű felépítésű, elemmel működő érzékelőből és egy központi állomásból áll. A mozaikszó a "sensor platform for intelligent ad-hoc wireless relaying NETwork", azaz a vezetéknélküli intelligens ad-hoc hálózatok érzékelőplatformja fogalom angol rövidítéséből származik.

A rendszer részét képező különböző szenzorok az általuk mért adatokat és információkat, amelyek például a hőmérsékletre, a fényességre, a levegő pára- és nedvességtartalmára vonatkoznak, elküldik a központi állomásnak, amely rendszerezi és feldolgozza ezeket. Ezeket az adatokat felhasználva a bázisállomás már képessé válik olyan egyszerű parancsok kivitelezésére, mint például "Fényt ki!", "Ablakot bezárni!" vagy "Fűtést bekapcsolni!". A különböző parancsok végrehajtása az érzékelők adataiból könnyen visszaellenőrizhetők. A felhasználó a hálózat által feldolgozott vagy éppen beérkező minden adatot az interneten keresztül is lekérdezhet, illetve az érzékelők mérési értékei is módosíthatók, de akár irányíthatók is.

Azért, hogy a szenzorok elemei hosszú élettartamúak legyenek, a szakemberek kis adási teljesítménnyel is megelégedtek. Ennek a módszernek azonban hátránya, hogy így előfordulhat hogy egy-egy szenzorral a központi állomás egész egyszerűen elveszíti a kapcsolatot. A problémára a kutatók ad-hoc hálózat alkalmazásával találtak megoldást, azaz a kieső szenzoroktól beérkező adatokat más érzékelők segítségével továbbítják a bázisállomásnak. A Spider-NET hálózat előnyei közé tartozik, hogy gyakorlatilag nincs szüksége semmilyen karbantartásra, illetve, hogy az egész rendszer egyszerűen és könnyen összeszerelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PSAV #5
    Hát nekem tuti nem kéne ilyen kütyü! 1x minden elromlik....
  • Tetsuo #4
    Amcsiban nagy divat az intelligens ház, a távolkelet egyes területein meg már általános..
    ilyen vezetéknélküli szarságok is vannak már, csak napelemforrással.
  • TH448 #3
    hát, megnézem én, hogy ehez hasonló technológiák mikor lesznek elterjedve széles körben...
    Drága bonyolult...
    Kicsit több vezetékkel meg pár egyszerűbb vezérlővel is ugyanazt meg lehetne oldani, nekem pl. mind1 lenne, hogy a falban megy a vezeték, wireless-szel... :)
  • Troll #2
    Én meg az egyszerű villanykapcsolót szeretem. Azt ,ég én is ki tudom cserélni, ha elromlik, az pedig ritkán fordul elő.
  • p00h #1
    nekem okkal feelingsebb a tapsos villany le-fel kapcsolás :D