Berta Sándor

Elkészült az első intelligens porszívó

Újabb termékkel gyarapodott az intelligens háztartási készülékek tábora. A sorból eddig hiányzott a porszívó, azonban egy vállalat nemrég már a világ első ilyen eszközét is megalkotta.

Már eddig is számos cég és kutatóprojekt foglalkozott világszerte intelligens háztartási berendezések fejlesztésével. Ennek köszönhetően készültek el az elmúlt hónapokban, években egyre-másra például a különleges funkciókkal rendelkező hűtőszekrények, mosógépek. Eddig is voltak olyan porszívók, amelyekre bárki ráragaszthatta a robot vagy a teljesen automata jelzőt, ám valamilyen okból kifolyólag ezek a készülékek eddig nem igazán nyűgözték le a vásárlókat.


Az Electrolux Trilobite nevű automata porszívója

Ez a tartózkodás azonban leginkább nem a felhasználóknak az új technikákkal szembeni szkepticizmusával, hanem a magas árakkal indokolható. Az Electrolux és a Ka:fer hasonló háztartási készülékei például ezer euró körüli összegbe kerülnek, ami még Nyugat-Európában is komoly összegnek számít, nemhogy Európa vagy a világ szegényebb országaiban.

Az amerikai iRobot korábban már próbálkozott egy valóban intelligens porszívó megalkotásával, ám a Roomba nevet viselő termék nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket, sem technikai, sem bevételi szempontokból. Az utódja, a nemes egyszerűséggel csak Roomba Pro Elite-nek nevezett porszívó esetében azonban szinte minden feltétel adott ahhoz, hogy valóban a világ első működőképes intelligens porszívója lehessen.




Roomba

S hogy miben különbözik az új modell az elődjétől? Nos, például a fejlesztők változtattak a takarítási-porszívási üzemmódokon, így az eszköz már kis helyeket is képes portalanítani, illetve már nem csak teljesen önállóan, de akár távirányítással is használható. Bekapcsolása után a porszívó a kiindulási ponttól körkörösen kezdi megtisztítani az adott területet, majd ha valahol akadályba, például egy bútorba ütközik, teljesen spontán módon folytatja a munkáját. A porszívó egyszerre legfeljebb egy 60 négyzetméteres szoba vagy lakás portalanítására képes. A port és koszt a készülék egy belső műanyag tárolóba gyűjti össze. Hangja körülbelül ugyanolyan, mint hagyományos társaié.


Roomba Pro Elite

Az eszközt az akkumulátor 90 percig képes működtetni. Mivel az iRobot Roomba Pro Elite magassága csupán nyolc centiméter, így elméletileg gond nélkül képes a különböző polcok, bútorok alatt is tisztítani. Amennyiben pedig azt szeretnénk, hogy a porszívó tényleg teljesen önállóan végezze a dolgát, akkor nyugodtan magára is hagyhatjuk. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy a gyártó szerint előtte célszerű minden törékeny tárgyat (például vázakat stb.) elpakolni a padlóról, a szőnyegekről, vagy a polcok és a bútorok elől.

Árat az iRobot ugyan még nem közölt, ám a cég tájékoztatása szerint a Roomba Pro Elite jóval olcsóbb lesz a konkurens cégek ezer euróba kerülő hasonló termékeinél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #27
    Egy valamirevaló porszívó legalább 1000 wattos. Mivelhogy ezt akkuról fenemód lehetetlen huzamosabb ideig biztosítani, valószínű, hogy ezek a cuccok legfeljebb olyan full parkettás, akadálymentes tereppel boldogulnak mint az első képen... Majd, ha olyan lesz ami "kiveszi a szőnyegbül a kutyaszőrt" akkor megvizsgáljuk újra a kérdést :P
  • Pet-R #26
    itt még vanegy pár, közük olyan is ami magától visszatér a dokkolóhoz ha merül az aksi vagy tele a porzsák és nagyobb is a porzsákja, no meg az ára is :(
  • HUmanEmber41st #25
    A méretéből is kitűnik, nem lehet nagyobb a teljesítménye, mint 1 morzsaporszívónak..bár biztosan rendesebben dolgozik, mint az utcaseprő
    c nemzetiségiek
  • fonak #24
    Nemtom de jobb ötlet lenne ha meg lehetne "tanítani" a lakást a robotnak, és attól fogva tudná a dolgát. Persze az útjába kerülő odébb helyezett székeket stb. ki kell tudja kerülni:)
    A képről úgy látom, nincs csöve, ez viszont mindenképpen hátrány hiszen így nem csak a pókhálót nem tudja leszedni a plafonról, de a szekrény alá vagy a bútor és a fal közötti résbe sem tud bemenni pl.
  • CSOCSO #23
    szarok ezek a cuccosok.. en kirpobaltam azt az irobotot ( a boltban par percig lestem mit csinal)
    1)uber lassu!
    2)uber gyenge!
    szal az ilyenek meg joideig nem fognak elterjedni
  • Cat #22
    a hír tárgya nem a trilobite, hanem a roomba továbbfejlesztése
  • AtisH #21
    Pár hónappal ezelőtt a pcworld stábja is hozzájutott egy ilyenhez (mámint a Trilobite-hoz). A lemezmellékleten múvi is volt róla.
  • AtisH #20
    Vazze, a porzsákot még mindig nekem kell üríteni!
  • Freddy TNT #19
    A lustaság viszi előre a világot...ha az ember nem lenne lusta sétálni, akkor nem lennének autók, bicajok....stb.
  • Jimmyke #18
    Jesszusom, az emberi lustaság egy újabb kitűnő példája... Annak örülök csak, hogy így legalább fejlődinek a robotok (ha bár vannak 1000X értelmesebb robotok is).