Berta Sándor

BMW-vízió: ház és autó hálózatra kötve

Könnyebbséget jelenthet, ha már az autóból előmelegíthetjük a sütőnket, így, mire hazaérünk, már csak be kell tennünk a sütnivaló ételt - ez az álom a BMW jóvoltából elérhető közelségbe került.

"Milyen megkönnyebbülés lehet, ha már az autóból előmelegíthetjük a sütőnket, így, mire hazaérünk, már csak be kell tennünk a sütnivaló ételt? Pláne a karácsonykor és az ünnepek alkalmával jön ez a jól." E szavakkal harangozta be Daniel Steiner, a Futurelife-ház lakója a nem mindennapi elképzelést, amelynek része már - egyetlen nagy hálózat tagjaként - az autó és a ház.


A tesztelés 2002 májusa és 2003 novembere között zajlott a ConnectedDrive nevű program keretében és az volt a célja, hogy a BMW megvizsgálhassa, miként lehetséges egy 7-es sorozatú BMW-ből működtetni a háztartási készülékeket. A házban lakó személyek például a járműbe épített internet-hozzáférés segítségével beizzíthatták a sütőt, de szabályozhatták a világítást is. A német cég szakemberei mindenesetre elégedettek a látottakkal: a tervekből valóság lett, a hálózat problémamentesen működött. A lakók plusz kényelmi szolgáltatásként hamar megszokták a gépkocsiból távirányítható otthont.


A BMW a második tesztidőszakban bővíteni akarja a hálózatba integrált háztartási készülékek számát. Így bekötik "a netre" a mosó- és a mosogatógépet is. Különösen érdekes lesz a házból való távozás előtt ruhával megtölteni a mosógépet, majd az autóból úgy irányítani a mosási folyamatot, hogy pont akkorra készüljön el a tiszta ruha, amikorra hazaérkeznek a lakók. De a német vállalat a biztonságra is gondol. A házban felszerelt webkamerák képét ugyanis nyomon lehet majd követni a járműből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #10
    Hehe! Csak ki ne vidd terepre, mert hirtelen már csak a világ leggyorsabban és a legtöbb pénzért elakadó autója lesz :)
  • b #5
    nem tudom, ki hogy van vele, de én személy szerint az x5-öset amúgy is világ legjobb autójának tartom, de így mostmár biztos vagyok benne, hogy még az univerzumban sem akad párja. beleértve a párhuzamos univerzumok lehetőségét is. :)
  • papabear #3
    Ezekhez elég egy mobiltelefon, vagy igényesebbeknek egy palm, vagy laptop.
    Nem mintha bajom lenne a BMW-vel, de nemtom mi ebben a bejelentésben a fenenagy dolog. (A reklámértéken kívül)
  • Darth Sith #2
    elég fura, de biztos nem rossz, cska ha ellopják az autódat akkor már a lakásban sem leszel biztosnágban.. :D
  • [HUN]PAStheLoD #1
    mindenesetre érdekes