Berta Sándor

A nyugdíjasok és napjaink csúcstechnikája

A berlini egyetem szerint nem a nyugdíjasok nem szeretik a korszerű berendezéseket, hanem a gyártók nem figyelnek eléggé arra, hogy a termékeiket az idősebb korosztály tagjai is könnyen használni tudják.

Érdekes tanulmányt készített a nyugdíjasok és napjaink high-tech eszközeinek viszonyáról a berlini tudományegyetem. A legfontosabb megállapítás, hogy nem a nyugdíjasok nem szeretik a korszerű berendezéseket, hanem a gyártók nem figyelnek eléggé arra, hogy a termékeiket az idősebb korosztály tagjai is könnyen használni tudják. A terméktesztre a berlini tudományegyetemen került sor.

A kísérletben részt vevő legöregebb személy egy 91 éves nyugdíjas volt, míg a legfiatalabb "csupán" 55 éves. A tesztelt eszközök között megtalálható volt a mobiltelefon éppúgy, mint a fürdőkádakban használatos segédeszközök és ülőkék. Jó példa a mobiltelefon: nagyon sok unoka próbálta meg már - több-kevesebb sikerrel - elmagyarázni a nagymamájának vagy a nagypapájának, hogy hogyan is működik egy mobiltelefon. Nagyon sok kereskedő már mobiltelefon-használati kurzusokat is indít időseknek. A kutatók szerint azonban a sok magyarázat ellenére sem lesz könnyebben kezelhető az adott telefon az öregek számára.

Matthias Göbel, a berlini tudományegyetem munkagazdasági szakának mérnöke szerint egy mobiltelefon kezelése túl idegen ezeknek az embereknek, gyakran nem képesek követni a különböző menüket. A szakemberek azonban úgy vélik: megoldás erre a problémára is létezik. A gyártóknak csupán annyi dolguk lenne, hogy egyszerűsítenék a legfontosabb funkciókat és azokat egyetlen szintre zsúfolnák össze, illetve létrehoznának egy menekülő-billentyűt is. A cégeket azonban egyelőre nem érdekli a kutatók véleménye - Göbel szerint ez meglepő, ugyanis Németországban az állampolgárok több mint ötöde 60 éven felüli.

A nürnbergi GfK kutatási társaság tanulmányából kiderül: az idős emberek hajlandóak az átlagosnál többet áldozni egy termékért - az öregek több, mint 50 százaléka inkább vásárol, mintsem spórolna. Ezek után tehát könnyen definiálható, hogy az a mobiltelefon-gyártó fog "kaszálni" ezen a piacon, amelyik elkezd foglalkozni az idősek számára is könnyen kezelhető telefonok gyártásával. Ráadásul ezt a korosztályt napjaink csúcstechnológiái is igencsak érdeklik, így például egyharmaduk élénken érdeklődik az autókba építhető navigációs rendszerek iránt.

Kereken 60 nyugdijas vett részt a "Sentha - nyugdíjasokra optimalizált technikák a háztartásban" nevet viselő programban. A szociális és időskori kutatókkal együttműködve a kutatóknak azt kellett tapasztalniuk, hogy a tesztalanyok nem érezték túl jól magukat a high-tech háztartásban. "Nem szeretnék az életüket úgy leélni, hogy körülöttük minden távvezérléssel működik. Azt akarják, hogy igenis ők dönthessenek mindenben, s sokkal fontosabb a számukra egy ülőke a kádban - amelyben megkapaszkodhatnak fürdés közben - mint egy hipermodern ajtó. Szeretik érezni, hogy még nem magatehetetlenek, éppen ezért az sem túl jó dolog, ha átesünk a ló túlsó oldalára és mindent a végletekig leegyszerűsítünk a számukra." - nyilatkozta Matthias Göbel.

A számítógépek előtt ülő és éppen mobiltelefonáló nyugdíjasok tehát egyre inkább hozzátartoznak az életünkhöz. S valljuk be: azért jó belegondolni, hogy ha mi érjük el majd ezt a kort, nem kell magatehetetlenül ülnünk egy öregek otthonában, hanem ugyanúgy internetezhetünk és használhatjuk a jövő vivmányait, mint most.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #4
    Az en nagymamam koszoni szepen, de jol elvolt a 2110-esevel is :-)