Hunter

Az esőember agyát tanulmányozza a NASA

Az űrutazás agyra mért hatásainak vizsgálatához alkalmazott technikával tanulmányoznak a NASA kutatói egy autista tudóst, Kim Peeket, abban a reményben, hogy módszerük segít megmagyarázni az Esőember című filmet megihlető különös férfi mentális képességeit.

Peeket, aki a Dustin Hoffman által megformált karakter alapjául szolgált az 1988-as filmben, a kutatók egy kísérletsorozatnak vetették alá, melyben szerepelt többek között számítógépes és a mágneses rezonancián alapuló tomográfiai vizsgálat is, melyeket egybe olvasztva megalkotják agyszerkezetének háromdimenziós képét. A kutatók össze akarják vetni a mostani MRI-felvételeket az 1988-ban Dr. Dan Christensen, Peek pszichiátere által készítettekkel, hogy lássák mi változott azóta az agyában.


Kim Peek

Peek a közép-kaliforniai Rotary Clubban október végén tartott beszédével hívta fel magára a NASA Ames Kutatóközpont Bioinformatikai részlegének figyelmét. Nem csupán Peek agya és képességei egyedülállóak, nyilatkozott Richard D. Boyle, a vizsgálatokat végző központ igazgatója, de az a tény is meglepő, hogy az évek multával speciális területeken egyre okosabbá válik. Az 53 éves Peek a maga nemében elképesztő elme, 15 különböző tárgyban számítható zseninek, a történelemtől és az irodalomtól a földrajzon át, a számokig, sportokig, és dátumokig. Azonban más tekintetben súlyosan korlátozott, nem képes például megtalálni otthon az étkészletet tartalmazó fiókot, vagy egyedül felöltözni. "Célunk felmérni mi zajlik le Kim agyában, amikor kifejez dolgokat és rájuk gondol" - mondta édesapja, Frank Peek.

Amikor Kim megszületett az orvosok egy vízhólyagra bukkantak koponyája jobb oldalán, hasonlóra, mint a hidrocephalus, azaz a vízfejűség esetében. Később a tesztek kimutatták, hogy agyféltekéi nem váltak külön, hanem egyetlen hatalmas adattároló területet alkotnak. Valószínűleg ezért volt képes Peek közel 9000 könyv memorizálására. Más területeken azonban hiányosságokkal küzd, mozgási képességei jóval később alakultak ki, mint a vele egykorúaknál.


Baloldalt Kim Peek, középen Frank
Peek, jobbra Dustin Hoffman
Apjának, Frank Peeknek nincs szüksége a tanulmány eredményeire, hogy lássa mennyit változott fia az elmúlt 16 év során. Kevés társadalmi tapasztalattal rendelkező, szégyenlős fiatalember volt, amikor a film berepítette a köztudatba. Most azonban - miután az évek során több mint kétmillió emberrel beszélt - apja szerint nyugodtabbá és közvetlenebbé vált az emberekkel szemben. Ma már nem csupán a tudományos irodalmat olvassa, tette hozzá Frank, hanem gyakran belemerül a fikciókba is, mint például amit Stephen King könyvei nyújtanak, mivel már oly sok ember beszélt róluk.

Amikor utahi otthonában van, Peek délutánjait Salt Lake City könyvtárában tölti, a könyvek felett üldögélve, időnként a telefonkönyvet memorizálja. Bár Kim Peek volt a modellje Barrow Morrow eredeti Esőember kéziratának és forgatókönyvének, végül a filmben az eredeti történet csak egy egészen kis része jelent meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #39
    Késő... :( Úgy tűnik, már meggyógyúlt. :D
  • Tetsuo #38
    Menny L dokihoz.
  • dez #37
    A másik fülemmel nincs ilyesmi, tehát nem fülzsír. (És határozottan tudom, hogy a "baleset" óta van ez, illetve először nagyon erősen jelentkezett, és lassan múlik "elfele".)
  • fonak #36
    Elég debil feje van apucinak is:)
  • Tetsuo #35
    10-11éves koromban talán játék közben, nem tudom. Az orvos újságolta egy vizsgálat során hogy nincs dobhártyám és azért hallok rosszul, nem pedig gyulladás.. sztán megműtötték (saját izomból vékony hártyát beillesztettek, ami fél év múlva jó lett, több évre rá már majdnem tökéletes) Picit magasabb ezen a fülemen a minimum dB a teljes spektrumon és 16kHz fölött abszolút csend. Fejest nem szeretek ugrani ill 2m mélyen már szar a fülemnek, de amúgy okés.
    A térpozícionálás, a zajból kiválasztás, a zenei hallás mégis jobban megy mint ismerőseimnek..[szerény] :)

    Bár a fül ill a hallás alkalmazkodik az erős hanghoz (kvázi lehalkítja), a hangos zene, ill a zajban dolgozás nagyon káros! Csökkenthető a károsodás ha a zajhatás után legalább annyi időre csend van, a legjobb megoldás persze az egyedi füldugó. A recsegés lehet fülzsírtól is! :)
  • HUmanEmber41st #34
    Aztán mire jutottak a nagy tudós bácsik a sok CT meg MRI vizsgálatokkal?
    A lényeget (a zsenialitást)nem az agy formája határozza meg..szerintem
  • dez #33
    Sok volt a dB? ;)
    Egyébként ez miben jelentkezett? Mert nekem is "vacakol" az egyik fülem, mióta egy kissé túlvezérelt állat magassugárzó belecsicserget. Ha hangosan hallgatok zenét, néha minta a "felső bitek" eltűnnének, "recseg". :)
  • Dinosaur #32
    Ja, igaz!
  • Tetsuo #31
    Nekem is! Pont a fülem miatt: szétszakadt az 1ik dobhártyám, de már rendben.. engem is MRIvel vizsgáltak
  • dez #30
    (Az "I" is kell oda, mint Imaging (képalkotás), azaz MRI a teljes "neve"; a mágneses rezonancia az alapja, nem maga az eljárás.)