Rónai György

2048 processzoros szuper­számítógépet épít az SGI

A Silicon Graphics bejelentette, hogy megrendelést kapott a Japán Atomenergia Kutatóintézettől (JAERI) egy Altix 3700 Bx2 szuperszámítógép megépítésére. A gépben 2048db Itanium 2 processzor, és több mint 13 Tbyte memória lesz, ami a világon a jelenleg legnagyobb memóriakapacitás.

A cég szerint a gépet a Tokai és a Naka fúziós kutatóközpontokban építik meg 2005 márciusáig. Fő feladata a szimuláció lesz, méghozzá nukleáris és fúziós energia-kísérletekhez.

Az SGI ugyan nem árult el részleteket a gép teljesítményéről, de a JAERI számításai szerint a Linux-alapú rendszer tizszer gyorsabb lesz a jelenlegi berendezésüknél. Az SGI Altix 3700 Bx2 nemrég a NASA Columbia szuperszámítógépe révén vált ismertté, amely a legelőkelőbb helyek egyikét foglalja el az 500 leggyorsabb szuperszámítógép között. A Columbiában 10240 db - még be sem jelentett - Itanium 2 9M processzor dolgozik, amelyek 20 db, egyenként 512 processzoros Altix rendszerbe vannak kötve. A NASA szerint a rendszer nagyjából 42,7 Tflop teljesítményre is képes.

A világ leggyorsabb szuperszámítógépe a hivatalos adatok alapján jelenleg a NEC féle Earth Simulator, ami 35,9 Tflop teljesítményt ér el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #37
    nem, nem ugyan az.
    a Flop és a Flops mást jelent. teljesen mást, és nem szabad keverni.
  • gz8 #36
    Egy kissé a blogol/bloggol, illetve spamel/spammel kettősségre emlékeztet a dolog, ti. mindkettő elfogadott, és igazából még nem dőlt el, hogyan tovább :x
  • gz8 #35
    Tudom, ott is megvan a kétféle megközelítés... %-)
  • mir #34
    cask a rend kedvéért, új nodeokat fűtött be a blude gene / l, így 70 teraFlops teljesítményével nem csak a jelenlegi, hanem a teljes kiépítettségű columbiát is lenyomta.
  • dez #33
    (általad)
  • dez #32
    Őőő, nézd csak meg újra a belinkelt oldalt... :)
  • dez #31
    A válaszoló bizonyára a MIPS helyett is MIP-et ír. Hibásan. Az, hogy ismerjük az angol nyelvtant, még nem jelenti azt, hogy minden S végződést a többes szám jelének értelmezzünk, nem árt megnézni, mi is az valójában. Feltéve, ha van egy kis műszaki érzékünk, és értjük a különbséget az alapmértékegység (FLOP) és a belőle képzett sebesség (FLOPS) között. Ez kb. olyan, mintha azt írnánk: "35 km-rel megyek"...
  • Commandante #30
    Anyám... Most akkor melyikőtök is a Grécsi tanárúr? ;D
  • mir #29
    igen, a flop az lebegőpontos utasítás. de a flops az sebesség, nem maga az utasítás, mégegyszer:
    FLOP : Floating Point OPeration
    FLOPS: Floating Point Operation Per Second
    az OP nem ugyan azt jelenti.
  • gz8 #28
    Érdekes, itt viszont flopnak írja, és én jobban bízok az ott válaszolóban, mint holmi Magyar Rádió-s cuccban.