Spencer

Eladóak egy Mac alapú szuperszámítógép elemei

A Virginia Tech alig néhány hónapja állította üzembe azokat a high-end kategóriás Macintosh számítógépeket, melyek segítségével létrehozták a világ egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, és amelyek közül most sokat feleslegesnek tartanak és áruba bocsátanak.

Történt ugyanis, hogy az egyetem munkatársai januárban bejelentették: a Big Mac névre keresztelt szuperszámítógépet az Apple Computer legújabb rack-alapú szerver megoldásával, az Xserve-vel kívánják továbbfejleszteni. Az X néven is ismert nagy teljesítményű rendszert eredetileg az Xserve-nél jóval testesebb Power Mac G5-ös gépekre építették. Mint ismeretes, a Power Mac G5-öt sokkal inkább asztali számítógépes, semmint szuperszámítógépes felhasználásra tervezték, tehát az egyetem döntése több mint logikus.


Amikor a Virginia Tech elkezdte a szuperszámítógép összeállítását, az Apple Computer a G5-ös processzort még csak a Power Mac termékcsalád részeként forgalmazta, vagyis akkoriban az Xserve megoldásokban még a régebbi G4-es chipek teljesítettek szolgálatot. Ezt követően az Apple Computer a múlt hónapban bejelentette a G5-ös processzorral szerelt legújabb Xserve kiszolgálókat, az egyetem pedig kapva kapott az alkalmon, hogy végre lecserélheti "régi" számítógépeit. A Virginia Tech felfrissített, immár Xserve alapokon nyugvó szuperszámítógépe jelentősen kevesebb helyet foglal és jóval kisebb a fogyasztása, mint régen.


A G5-ös Xserve gépek üzembehelyezésével párhuzamosan a Big Mac-et a szuperszámítógépes Top 500-as lista rendkívül előkelő harmadik helyére juttató Power Mac számítógépek egy részére a továbbiakban már nincs szükség, így azokat az egyetem a MacMall online kereskedésen keresztül áruba bocsátja. A MacMall egyik hirdetése szerint a Virginia Tech-féle Power Mac-eket vásárlók a számítástechnikai történelem egy-egy értékes darabjára tehetnek szert. Az Apple Computer által felújított és 2799 dolláros áron kínált Power Mac-ekben többek közt két darab 2 GHz-es processzor, 1 GB memória, egy 160 GB kapacitású merevlemez, valamint egy SuperDrive meghajtó található. Egy hasonlóképp konfigurált, azonban csak 512 MB memóriával szerelt vadonatúj Power Mac jelenleg 2999 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #10
    Az olcsóbb egy felújított gép, a drágább viszont vadi új.
  • mir #9
    én egy powermac G4essel(sajna csak 1 CPU) "dolgoztam" (na jó, cask pár óráig próbálgattam) panther oprendszerrel(nemtudom annak mennyi a verziószáma) és 3-4 óráig keményen gyűrtem, írtam neki végtelen-ciklust is, meg ilyesmit, de nem döglött le egyszer sem...
  • Yfel #8
    Fagy a X is kemenyen csak hasznald rendesen (foleg kulso eszkozokkel, abba belehal parszor :o) )

    Y
  • Darth Sith #7
    láttam már párat, legalább is amit multkor láttam az kb 900ezerbe került, és ment is elég rendesen. :)
  • atinz #5
    Sith: Ugye nem a MacOS 9.x verzioira gondoltal, mert az bizon fagy rendesen...
  • Darth Sith #4
    jók a MAC -ek mert sohasem fagynak le, meg megbízhatóak, de cserébe kurva drágák...
  • Inquisitor #3
    "két darab 2 GHz-es processzor,..."
    Ez ha jól sejtem összesen 4 procimag?
  • fluga #1
    drágább a kevesebb memóriás? vagy csak én vagyok hülye?