Alex

Ballmer összehasonlította a Linuxot és a Windowst

Manapság a világ minden részén felmerül a kérdés: Hosszú távon nyílt forráskódú platform alkalmazása valóban költségmegtakarítást jelent a Windowshoz képest? Ballmer szerint természetesen nem.

Ballmer szerint az ügyfelek tényszerű tájékoztatást kívánnak kapni a költségekre vonatkozó kérdésekben, hogy a lehető legjobb döntést hozhassák, ezért levelet irt a főbb üzleti döntéshozóknak és informatikai szakembereknek, hogy megosszon velük néhány adatot.

Körülbelül egy évvel ezelőtt létrejött egy vezetői munkacsoport a Microsoftnál, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne segíteni a vásárlókat a Linux/nyílt forráskódú rendszerek és az egyedi UNIX-rendszerek kiértékelésénél. A munkacsoport számos elemző céggel működött együtt, amelyek független, külső jelentéseket készítettek a beszerzési költségekről, a birtoklási összköltségről, a biztonságról és a kártérítési garanciáról. Egyes tanulmányok a Microsoft megbízásából készültek, míg másokat maguk az elemzők kezdeményezték és finanszírozták.

A Yankee Group egy 1000 rendszergazdából és informatikai vezetőből álló mintán végzett független, nem külső finanszírozású, az egész világra kiterjedő tanulmányában megállapította a Linux, a UNIX és a Windows birtoklási összköltségével kapcsolatban, hogy a dolgok mindig azok, aminek látszanak: "Az összes jelentős Linux-szállító és -forgalmazó (köztük a Hewlett-Packard, az IBM, a Novell [SUSE és Ximian] és a Red Hat) jelentős díjakat kezd felszámítani olyan nélkülözhetetlen dolgokért, mint a technikai támogatás, a termékgarancia és a licencekhez kapcsolódó jóvátételi garancia." A Yankee tanulmányának végkövetkeztetése, hogy nagyvállalatoknál egy jelentős méretű Linux-bevezetés, illetve a teljes átállás Windowsról Linuxra három-négyszer olyan drága - és végrehajtása háromszor annyi ideig tart -, mint a Windows verziók frissítése. 10-ből kilenc vállalati ügyfél pedig úgy véli, hogy az ilyen jellegű váltás nem hoz semmilyen kézzelfogható üzleti előnyt.

Egy másik átfogó, nem külső finanszírozású tanulmány, amelyet a Forrester készített "A nyílt forráskód költségei és kockázatai" (The Costs and Risks of Open Source) címmel, hasonló következtetésre jutott: "Az ingyenes szoftver csábítása gyorsítja a nyílt forráskódú platformok bevezetését, de a nyílt forráskód nem ingyenes, és valójában növelheti a pénzügyi és üzleti kockázatokat." A Forrester 2004 elején a valós költségek felmérése céljából mélyinterjúkat készített 14 olyan vállalkozással, amelyek egy évnél hosszabb ideje használnak Linux platformot. Több visszatérő téma felmerült:

  • Csak kevés cég van tudatában a valós költségeknek. A 14-ből csupán ötnél vezettek részletes mérőszámokat - és ennek az öt cégnek mindegyike úgy találta, hogy a Linux 5-20%-kal drágább, mint jelenlegi Microsoft környezetük.
  • A Linux előkészületi és tervezési tevékenységeinek időigénye 5-25%-kal nagyobb volt a Windowshoz képest.
  • A linuxos informatikusok képzése jóval (átlagosan 15%-kal) többe került, mint a Windows rendszer esetében. Ennek okai: nehezebben lehet oktatóanyagokat beszerezni, a cégek Linuxszal kapcsolatos ismereteik pótlása érdekében többet költöttek oktatásra.
  • Mind a 14 cég szerint linuxos projektjeik támogatásához nehéz képzett Linux-szakembereket találni a munkaerőpiacon. Amikor sikerült külső segítséget találniuk, kevesebb mozgásterük volt az óradíjak tárgyalásánál, mint a Windows tanácsadói szolgáltatások esetében.

    Steve Ballmer levele szerint a vállalat három évvel ezelőtt a szoftverek biztonságát a legfontosabb céllá emelte, és azóta rengeteg pénzt költöttek a szoftverek minőségbiztosítási és fejlesztési folyamatainak javítására. Célul tűzték ki, hogy a felhasználók számára jelentkező kockázatot oktatással és útmutatással, iparági együttműködéssel és jogi érdekérvényesítés útján is csökkentsék.

    A Linuxot gyakran kiáltják ki biztonságosabb platformnak, ennek a Microsoft vezérigazgatója szerint részben az az oka, hogy a nyílt forráskódú szoftverek "több szem többet lát" vezérigéje szerint a kódot vizsgáló fejlesztők száma, illetve a megtalált és kijavított szoftverhibák száma között összefüggés van. Bár elismeri, hogy ebben van valami, a biztonságos szoftverek fejlesztésénél mégsem ezt, hanem a strukturált szoftverfejlesztési folyamatokat tartja a legtöbbre, kiegészítve persze az alapos teszteléssel.

    Levele szerint számos külső fél által készített jelentés megkérdőjelezi, hogy valójában mennyire biztonságos a Linux platform. Például a Forrester nemrégiben "A Linux biztonságosabb, mint a Windows?" (Is Linux More Secure than Windows?) címmel készített független tanulmányában hangsúlyozza, hogy a négy fő Linux-disztribúciónál gyakrabban fordulnak elő és súlyosabbak a biztonsági rések, továbbá nagyobb késleltetéssel jelentetik meg a biztonsági frissítéseket, mint a Microsoft. Mint azt a Yankee Group megjegyezte a Linux, a UNIX és a Windows birtoklási összköltségét összevető vizsgálatában, "a Linux-specifikus férgek és vírusok minden szempontból legalább olyan ártalmasak, mint UNIX- és Windows-megfelelőik - sok esetben azonban sokkal jobban rejtőzködnek."

    "Egyre gyakrabban halljuk ügyfeleinktől, hogy a számítástechnikai platform megválasztásában a kártérítési garancia is megjelenik tényezőként. 2003-ban megvizsgáltuk mennyiségi licencszerződéseinket, hogyan tudnánk fokozni vásárlóink elégedettségét, és azt találtuk, hogy a leggyakrabban felmerülő kérdés a szabadalmi kártérítések problémája volt, amely akkoriban arra az összegre korlátozódott, amelyet a vásárló a szoftverért kifizetett. Éppen ezért megszüntettük az összegkorlátozást a mennyiségi licencet alkalmazó vásárlóink számára, akik legnagyobb eséllyel válhatnak szellemi tulajdonjogi perek célpontjává." - irja Ballmer. A Linux szemére veti, hogy amögött jelenleg egyetlen szállító sem áll teljes szellemi tulajdonjogi kártérítési garanciával, és igazából az is ritka, hogy egyáltalán bármiféle kártérítési garanciát tartalmazzon a nyílt forráskódú szoftver.

    A BET.com, a Viacom egyik leányvállalata, a BET Networks által létrehozott internetes portál részletes összehasonlítást végzett a Red Hat Linux és a Windows Server System között. Arra a megállapításra jutottak, hogy a Windows birtoklási összköltsége 30%-kal alacsonyabb, biztonságosabb és megbízhatóbb, valamint rövidebb termékfejlesztési ciklust tesz lehetővé. A BET.com műszaki vezetője, Navarrow Wright a következőt mondta: "Amikor megvizsgáltam az összes költséget, nem csupán magának a szoftvernek az árát, a Windows Server System alapú megoldás pénzügyileg ésszerűbbnek bizonyult, mint kitartani a meglévő Sun és Oracle alapú környezet mellett, vagy áttérni Linuxra. Úgy döntöttünk, hogy a különböző szállítók szoftvereiről a teljes vállalatnál áttérünk, és a Microsoft megoldásaival szabványosítjuk összes szoftverünket."

    A Windows Server 2003, a Windows XP Professional, az Office Professional Edition 2003, az Exchange Server 2003, a Content Management Server 2003 és a Visual Studio .NET 2003 bevezetésével a BET.com szerint óvatos számítással is 25-30 százalékkal javul a munkaerő hatékonysága, ugyanakkor jelentősen csökkennek a licencelési és újrafejlesztési költségek.

    Ballmer szerint a Microsoft megközelítését a szoftverekhez az integrált platform koncepciója és előnyei emelik ki. Közlése szerint "a Windows platform ár/érték aránya, az alkalmazások elérhetősége, egyszerűsége, biztonsága és hatékonysága jelenleg egyedülálló." Levelét azzal zárja, hogy a vállalat egésze arra törekszik, "hogy a kiszolgálói és ügyféloldali operációs rendszerek zökkenőmentesen nyújtsanak nagyszerű használhatósági és felügyelhetőségi funkciókat, vonzó alkalmazási lehetőségeket kiszolgáló alkalmazásokat, valamint olyan eszközöket, amelyek használatával a fejlesztők és a független szoftvercégek egyszerűen és gyorsan készíthetnek a platformra új alkalmazásokat."
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • napisten #64
      Igen, egy autószerelő sem mondja/mondhatja azt, hogy a dízelmotor, vagy a benzines a jobb. Neki mindegyikhez egyformán kell értenie egy bizonyos fokig. Ugyanígy van ez az informatikában is. Szerintem sem biztos, hogy azoknak a cégeknek, amelyek már évek óta Win-t használnak, megérni átállni, de ez fordítva is igaz(Linuxról Winre). Valamint egy most bővülő kis cégnek is lehetséges alternatívát jelenthet a nyílt rendszerek használata, azok bevezetése.
    • napisten #63
      OK, ma néztem a suli weblapját, államvizsgázni már mehetek, kíváncsi vagyok, hogy a védésemen milyen lesz a légkör...
    • Troppauer #62
      Ennek az irasnak a stilusa engem emlekeztet azokra a reklamokra, amikor del-amerikai vagy mexikoi orvos-professzor(kb 25-30 eves) gyozkod az adott fogyasztoszer hatasossagarol :)
    • Laci #61
      Ehh:)) Látom véletlenül egy felesleges "nem" szó került a hozzászólásodba:)) Engedd meg hogy javítsak:))
      "oké:) xar a nem windows :D" --> oké:) xar a windows :D
      Nah így már mingyárt jobb:))
    • Mice #60
      oké:) xar a nem windows :D
    • Benoke #59
      Próbáld ki aztán mesélj.
    • Benoke #58
      Hát nagyobb cégeknél nem egyenként telepitgeti a jó rendszer gizda bácsi a gépeket. Jól is néznéánk ki :) Van isten tudja hány fajta Image -es megoldás :)
      Linux -ra is meg Win -re is. Bár a tapasztalatom az hogy sok esetben a halom alkalmazás amit a cégek használnak oprendszer től függetlenül image -el sem épp gyors, csak egyszerre több is mehet :D
    • Mice #57
      "akkor vírusvédelem, mert windows alatt anélkül öngyilkosság létezni (10 perc konfigurálás nélkül)"

      na ne röhögtess már
    • Laci #56
      Ilyen jellemzőjű floppyt annak idején már sikerült egy másik topikban sem említett nevű gépen 19-20 éve kiadni. Csak szerencsére nem windóz hanem annál fényévekkel jobb rendszer volt rajta. Nameg nem pécés volt hanem teljesen más rendszerű és használható is volt. Akkor most mi is ez a nagy "fejlődés"?

      Steve Ballmer? Hehh:)) Pont abban az említett 19-20 évvel ezelőtti időszakban próbálta már akkor meggyőzni a népet hogy az ő winfospécéjüket kell megvenni. Akkor még sikertelenül (nem tudtak arra az időre még annyi mindent összelopkodni). De sajnos ami késett nem múlt. Most itt tartunk ilyen problémákkal és fenyegetettségben. De majd eljön újra az idő amikor valami jobb is lesz. Csak fogjuk már fel hogy akkor a gagyival nem kéne megelégedni...
      Lehet flame-t írni erre a hozzászólásra aki akar... :)
    • bulis #55
      Hello!
      Nem akarom szítani a hangulatot, de a windows telepítésről annyit, hogy ha egyszer elkészít valaki egy rendes telepítő floppyt, akkor 15 perc alatt fel van telepítve. A vállalatoknál nem fogják a rendszergazdák egyesével telepítgetni a gépeket. Én vettem részt olyan projektben ahol 2000 számítógépet állítottunk át NT-ről XP-re. 1 gép 10 perc, no CD, csak hálózat, driver + az összes alkalmazás. A microsoft biztosít technológiákat a gyors bevezetéshez csak egy kicsit érteni kell hozzá. Microsoftos szakember sincs ám olyan sok. Csak mert valaki háromszor végignyomkodta az összes varázsló összes next gombját, még nem lett guru.
      Laci MCSE