Gyurkity Péter

Elkészült a Microsoft Virtual Server 2005

A redmondi cég várhatóan a jövő hét elején jelenti be, hogy elkészült a Virtual Server 2005, amely technológia lehetővé teszi, hogy a szerverek több különböző operációs rendszert futtassanak egy időben.

A vállalat képviselője elmondta, hogy a fejlesztési munkálatok már lezárultak, és a szoftver végleges változata várhatóan október elsejétől lesz elérhető. A Microsoft véleménye szerint a vállalatok általában gazdaságtalanul használják ki szervereiket, és a szoftver fő célkitűzése, hogy némileg kiegyenlítse a névleges kapacitás, és a valós kihasználtság közötti különbségeket.

A szoftveróriás elsősorban azon cégeknek ajánlja a technológiát, amelyek ragaszkodnak a korábbi operációs rendszerekhez készült alkalmazásokhoz, és mindeddig nem akartak a Microsoft legújabb termékére, a Windows Server 2003 operációs rendszerre váltani. A Virtual Server révén ugyanis megoszthatjuk a rendszer erőforrásait az új, és a régi operációs rendszerek között, és a mai szerverek nagy teljesítményének köszönhetően ez nem okoz semmiféle fennakadást.

A szoftver iránt egyelőre lanyha az érdeklődés, de a vállalat vezetése szerint a program óriási segítséget nyújthat a teszteléssel és fejlesztéssel foglalkozó cégeknek, mivel a fejlesztés alatt álló alkalmazásokat általában több operációs rendszeren is letesztelik. Egyes elemzők szerint ugyanakkor a Microsoft ingoványos talajra lépett a Virtual Serverrel, ahol a már jól bevált alkalmazások - mint például a VMware - uralma megkérdőjelezhetetlen.

A VMware népszerűsége töretlen, és az anyacég - az EMC - szerint az alkalmazásból származó bevételek idén megduplázódnak. Ennek ellenére a Microsoft nagy reményeket fűz a Virtual Server 2005 sikeréhez, amit a szoftver kedvező árával igyekeznek biztosítani. Az alap változat - amely legfeljebb négy processzort támogat - szerverenként 500 dollárba kerül, míg a nagyvállalatoknak szánt verzió - legfeljebb 32 processzor támogatásával - 1000 dollárt kóstál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #8
    Itt szerverről van szó, nem gagyipécéről (milyen gépet veszel 100e-ből ?..). Azt pedig nem kapsz 500 dolcsiért. 1000-ért se.
  • asdasdasd #7
    500 dollalrert inkabb veszek egy masik gepet...
  • Pheel #6
    Régebben is létezett ez a program, akkor Virtual PC volt a neve és nem az MS készítette. Aztán felvásárolta a céget és azóta más néven adja/fejleszti az MS. Hasonló, mint a VMWare, igen.
  • joschy #5
    Én ezt csak úgy tudom elképzelni, mint a vmwaret, ha olyan lesz akkor az jó lesz, de akkor már megin hazavág valakiket a M$? Fúj!
  • Laci #4
    "Mi lenne, ha a változatosság kedvéért inkább írnának végre egy oprendszert is!"

    Ezt most komolyan kérdezted?:))) Akkor az lenne, hogy lenne egy normális oprendszer és nem lehetne az abban az esetben teljesen felesleges, de jelen esetben saját magukkal is inkompatibilis oprendszerek között hidat képező új programot rátukbmálni a cégekre, így kisebb lenne a bevételük. Ez lenne! Így már NEKIK van ennek valami profitnövelő értelme. Mások számára nemcsak hogy nincs értelme, de az egész folyamat nagyon káros is.

    Mindent a felhasználókért:):((

    "A Microsoft véleménye szerint a vállalatok általában gazdaságtalanul használják ki szervereiket, és a szoftver fő célkitűzése, hogy némileg kiegyenlítse a névleges kapacitás, és a valós kihasználtság közötti különbségeket."

    Jujj ki papol az erőforráskihasználtságról. A win95 előtt el sem tudtam képzelni, hogy az informatikában lehet ilyen alacsony erőforráskihasználtság, mint manapság. Azóta megváltoztatták ezt a tapasztalati felfogásomat:):((

    "a mai szerverek nagy teljesítményének köszönhetően ez nem okoz semmiféle fennakadást."

    Így van. A szerver sz@r (nameg természetesen a user), ha valaminek a teljesítménye nem elég! Jó egy ürügy ez is. Sokan egyébként szivesen reagálnak így még az ilyenekre is:. Úgyhogy ez a magatartás is sokszor bejött már eddig is nekik.

    "ahol a már jól bevált alkalmazások - mint például a VMware - uralma megkérdőjelezhetetlen."

    Na majd itt is lesz egy nemes elsődleges cél (Mint az iPod-nál): a konkurencia lehetetlenné tétele. Így már ezzel sem lesz gond, ha eltették őket az útból.
  • NEXUS6 #3
    Van ennek valami értelme?

    Mi lenne, ha a változatosság kedvéért inkább írnának végre egy oprendszert is!

  • [HUN]PAStheLoD #2
    most építik bele a hibákat hogy lehessen köv. verzió ;]
  • SuD #1
    "A vállalat képviselője elmondta, hogy a fejlesztési munkálatok már lezárultak, és a szoftver végleges változata várhatóan október elsejétől lesz elérhető."

    ezek szerint 75% kész, 25% bug :D