64
  • napisten
    #64
    Igen, egy autószerelő sem mondja/mondhatja azt, hogy a dízelmotor, vagy a benzines a jobb. Neki mindegyikhez egyformán kell értenie egy bizonyos fokig. Ugyanígy van ez az informatikában is. Szerintem sem biztos, hogy azoknak a cégeknek, amelyek már évek óta Win-t használnak, megérni átállni, de ez fordítva is igaz(Linuxról Winre). Valamint egy most bővülő kis cégnek is lehetséges alternatívát jelenthet a nyílt rendszerek használata, azok bevezetése.
  • napisten
    #63
    OK, ma néztem a suli weblapját, államvizsgázni már mehetek, kíváncsi vagyok, hogy a védésemen milyen lesz a légkör...
  • Troppauer
    #62
    Ennek az irasnak a stilusa engem emlekeztet azokra a reklamokra, amikor del-amerikai vagy mexikoi orvos-professzor(kb 25-30 eves) gyozkod az adott fogyasztoszer hatasossagarol :)
  • Laci
    #61
    Ehh:)) Látom véletlenül egy felesleges "nem" szó került a hozzászólásodba:)) Engedd meg hogy javítsak:))
    "oké:) xar a nem windows :D" --> oké:) xar a windows :D
    Nah így már mingyárt jobb:))
  • Mice
    #60
    oké:) xar a nem windows :D
  • Benoke
    #59
    Próbáld ki aztán mesélj.
  • Benoke
    #58
    Hát nagyobb cégeknél nem egyenként telepitgeti a jó rendszer gizda bácsi a gépeket. Jól is néznéánk ki :) Van isten tudja hány fajta Image -es megoldás :)
    Linux -ra is meg Win -re is. Bár a tapasztalatom az hogy sok esetben a halom alkalmazás amit a cégek használnak oprendszer től függetlenül image -el sem épp gyors, csak egyszerre több is mehet :D
  • Mice
    #57
    "akkor vírusvédelem, mert windows alatt anélkül öngyilkosság létezni (10 perc konfigurálás nélkül)"

    na ne röhögtess már
  • Laci
    #56
    Ilyen jellemzőjű floppyt annak idején már sikerült egy másik topikban sem említett nevű gépen 19-20 éve kiadni. Csak szerencsére nem windóz hanem annál fényévekkel jobb rendszer volt rajta. Nameg nem pécés volt hanem teljesen más rendszerű és használható is volt. Akkor most mi is ez a nagy "fejlődés"?

    Steve Ballmer? Hehh:)) Pont abban az említett 19-20 évvel ezelőtti időszakban próbálta már akkor meggyőzni a népet hogy az ő winfospécéjüket kell megvenni. Akkor még sikertelenül (nem tudtak arra az időre még annyi mindent összelopkodni). De sajnos ami késett nem múlt. Most itt tartunk ilyen problémákkal és fenyegetettségben. De majd eljön újra az idő amikor valami jobb is lesz. Csak fogjuk már fel hogy akkor a gagyival nem kéne megelégedni...
    Lehet flame-t írni erre a hozzászólásra aki akar... :)
  • bulis
    #55
    Hello!
    Nem akarom szítani a hangulatot, de a windows telepítésről annyit, hogy ha egyszer elkészít valaki egy rendes telepítő floppyt, akkor 15 perc alatt fel van telepítve. A vállalatoknál nem fogják a rendszergazdák egyesével telepítgetni a gépeket. Én vettem részt olyan projektben ahol 2000 számítógépet állítottunk át NT-ről XP-re. 1 gép 10 perc, no CD, csak hálózat, driver + az összes alkalmazás. A microsoft biztosít technológiákat a gyors bevezetéshez csak egy kicsit érteni kell hozzá. Microsoftos szakember sincs ám olyan sok. Csak mert valaki háromszor végignyomkodta az összes varázsló összes next gombját, még nem lett guru.
    Laci MCSE
  • MrImy
    #54
    FTeR:
    "-felrakjuk az office-t (2-3 katt)"
    Már csak az regisztrációs kód 25 karakter, de ne szólj senkinek, crackelt cuccot tényleg 3 kattal lehet telepíteni, de most ÉN cégeknél kell ellássam a feladatokat, ott meg ugye szó sem lehet ilyesmiről, ráadásul a 2 GHz masina a max ami alatt az általad kitűzött idők teljesítésének lehetőségét nagyon nem tartom valószínűnek.
    ya:
    kb 100 vírus van Linux alá, amelyek nagy %-a csak biz. esetekben működőképes,
    a má$ik alá meg 100 000 ...
    Remélem, hogy ebben egyetértesz.
    Tudod Win alatt csak olyasmit lehet csinálni, amit programozunk, vagy létezik rá alkalmazás
    Linux alatt, meg úgy csavarhatjuk a dolgokat ahogy szeretnénk.
    és még egy nagyon fontos dolog:
    XForward,.... már ha mond ez valakinek valamit.
  • b2nary
    #53
    Szerintem felesleges vitazni arrol, hogy mi mennyi ideig tart 1ik masik rendszernel. Gyakorlott szakembernek mindket rendszert fel kell raknia hataros idon belul, es kesz.

    Amugy meg, erdekes a cikk temaja, csak megkerdojelezheto, mint minden amit M$ tamogat, de lehet h ez csak rossz beidegzodes
  • dez
    #52
    Ez botrányos...
  • Benoke
    #51
    Hát az a helyzet hogy igen.
    Illetve ennél sokkal kisebb dolgok miatt is lezúzzák a dipiket egyes helyeken. Bár ugye alapból sok múlik a birálón, hogy szimpi -e a neved? Összeveszett -e othon a családjával :) Ne adj isten betörtek hozájuk, vagy csak egyszerűen nincs kedve olvasni :)
    Ha netán MS elfogult, és Linux -al kapcsolato s dipid, akkor felejtsd el hogy a témában megkapod a pépert amiért éveken át tanultál :( Ne adj isten még fizettél is. Sajna nem egy ilyen van az ismeretségi körömben. 2 esetben a Linux Win ellentét is benne volt a dologban.
  • Benoke
    #50
    Ha mindezt 1 óra alat abszolvájod fizetek neked egy sört :p.
    A 2 ujra inditás már a win telepitésnél elfogy nem hogy az összetevőknél :D Átlagban 2-2,5 óra és akkor semmi galiba nem volt.
    A Win tűzfalat meg hagyjuk :) Kipróbáltam, csak úgy üresen lógott a gép a neten, egyszer se nyitottam meg a böngészőt 3 féreg és egy virus az eredmény.
    Tehát normális tűzfalat is kell telepíteni :)
    Annélkül Win -én a netre ki nem engedek.

    Szerintem te raktál már régen win -t :)
  • napisten
    #49
    Olvasván a cikket, két dolog vetődött fel bennem. Az egyik: milyen jogon minősíti Steve Ballmer azt a terméket, ami nem a saját cége, illetve az ő agyszüleménye? A másik: ha teszem fel, egy államvizsgázó informatikus-hallgató - mondjuk én - a diplomadolgzatában a szabad szoftvereket, mint egy lehetséges alternatívát említi a kötött forráskódú cégek termékei MELLETT(NEM VELÜK SZEMBEN), akkor abban az esetben, ha kifog egy M$ termékeket tökéletesen, de a nyílt forráskódú szoftvereket nem, vagy csak nagyon felületesen ismerő bírálót, vagy esetleg - már az államvizsga-bizottság előtt - egy ilyen ismeretekkel rendelkező vizsgáztató tanárt, aki, mondjuk esetleg még netalántán M$ rendszermérnök is, tehát garantáltan a fenti monopólium által fejébe húzott sisakot viseli, akkor mi a szitu? Lehúzzák a diplomámat?
  • napisten
    #48
    Ez a megoldás! Nem kell elzárkózni az új dolgok megismerésétől!
  • asysoft
    #47
    Ez könnyen lehet:) De majd legközelebb (10.1:)) felrakom, s addig szenvedek, míg tökéletes nem lesz:)
  • dez
    #46
    Nálam teljesen jól működik az Audigy SuSE 9.1 alatt.
  • dez
    #45
    És itt a hivatalos válasz:
    http://www.szt.hu/hirek_hir.php?id=36374
  • Piscator
    #44
    Ott egyetértek, jelenleg oktatásügyileg jobban a MS-re vannak kihegyezve az emberek, lásd az IHM kiadványait.
    Tehát kormányzati oldalról is MS-termékeket oktatnak , bár pár mondatban már megemlítik az alternatíva lehetőségét.
  • h4x0r
    #43
    "A kritikus olyan nyomorek, aki futni tanit."

    Nem tudom, mikor lattal vagy telepitettel linuxot, de a Debian oskoraban volt ez igy (marmint a sok config). Hardverrol annyit, hogy ha nagyjabol atlag cuccaid vannak, akkor az alapbol telepitett kernelbe bele lesz forditva minden.
  • DW
    #42
    Nekem jól szólt a Live Madrake és Red Hat alatt is. Szerintem te nem értesz eléggé hozzá:)
    Net is ment mindkettőn, igaz, cable, nem dsl.
  • asysoft
    #41
    Na igen, szerintem a Linuxoknál a telepítésnél lenne mit javítani. Mostani reinstallnál felraktam SuSE 9.1-et. Minden szép, jó, megy a net, de a hang nem. Na azt nagy nehezen megcsináltam (hogy miképpen, jó kérdés...), de csak torz hangot sikerült előcsalogatnom a hangkártyából (ami SB Audigy, tehát nem olyan noname vacak). Ezután format-okulva az előző évek tapasztalataiból, a windowsok még teljesen szüzek voltak, csak 1-1 VIA Hyperion pihent fent. UHU fel. Itt meg a net nem ment (ADSL). Volt vmi konfig, ami csak root-ként való bejelentkezéskor működött, de a SuSE-féle egyszerű megoldásnak nyomát sem láttam. Megnézegettem a beépített "teafőző" programot, mosolyogtam, majd reinstall-Linux nélkül.
    Legközelebb majd a SuSE 10.1-nél fogok Linuxot felrakni, remélem folytatódik a tendencia - 7.1 fel sem ment, 8.1 folyton lefagyott ha a képernyő beállításaihoz nyúltam (státuszjelző LED-ek villogása, elvileg ez a "kővé fagyás jele Pingvinen) mostaninál meg a hang volt torz...
  • FTeR
    #40
    #37:
    látom régen telepítettél már wint :)
    plusz kifelejtetted, hogy miután minden jót feltelepítetél (ami össz nem több fél óránál) egyből használhatod. Ellentétben a linuxal, aminél a következő 1-2 napot a konfigurálással, meg driverek beszerzésével töltesz.
    win telepítést:
    -cd be
    -megkérdezi mit szeretnél telepíteni vagy javítani, mondod telepíteni
    -megkérdezi hova szeretnéd megmondod neki, hogy oda
    -itt elindul az automatikus dolog legközelebb 1 újraindítás után (amihez nem kellesz) mekérdezi, hogy jók-e a területi beállítások (naptár, bill, nyelv) mivel álltalában megfelelnek a beállítások ez a rész 3 katt erejéig tart
    -kis töltés után bejön a win, a hw legtöbbje már működik (a hangkártyáról egyből meggyőződhetünk)
    -megadjuk a felhasználói fiókunkat (amit ő szépen elkészít)
    -felajánlja a net csatlakozás beállítását, ami kimerül a felhasználói adatok megadásában (semi extra TCP/IP vagy akármi más beállításával nem kell foglakozni)
    -ezután felrakjuk a vidikártya driverét (egyébként a vin jelzi is hogy jó lenne felrakni 1et) 1 újraindítás és kész.
    -felrakjuk az office-t (2-3 katt)
    -felrakunk tűzfalat vírusírtót kedvünk szerint (ha sp2vel van a cucc akkor már azt se kell, mivel a korábbi beépített tűzfallal szemben az új tényleg jó az IE is kap egykis védelmet)
    Készen is vagyunk minden jó, max 1 órát töltöttünk el vele és 2x indítottuk újra

    nézzük a linuxot
    -....ua.
    -....ua.
    -....ua.
    -....ua.
    (leszámítva, hogy közben feltesz pár halandó ember számára érthetetlen kérdést, de becsületére legyen mondva néhány disztribúciónak, hogy már a telepítés elején beállíthatjuk a felbontást)
    -kiválasztjuk a telepíteni kivánt szoftverek listáját (megjegyzem ha a win telepítésénél már egyből települne az office akkor egyből beperelnék őket)
    -feltelepül X idő után (már nem emléxem, sry)
    -újraindúl, fél óra alatt betölti magát
    -és itt jön a legjobb, még sehol sem vagyunk
    -szépen minden szarhoz felrakjuk a drivert (jobb esetben már valamilyen adathordozón már megvannak vagy egyáltalán léteznek)
    -sorban mindegyiket bekonfiguráljuk, hogy egyáltalán használható legyen és itt még nem tartunk a saját képünkre re való formálásnál, csak az alap működéshez szükséges beállításoknál
    -a net bekonfigurálása a régi időked idézi, ahol még szükség volt a müködéshez elengethetetlen protokolok ismeretéhez és helyes konfigurálásához
    -mostmár használható állapotban vagyunk, jöhet az otimizálás, hogy jól is fusson.
    -közben lement a nap és már fel is kelt...

    szóljatok ha vmit kihagytam
  • GulaSoft
    #39
    Csak kevés cég van tudatában a valós költségeknek. A 14-ből csupán ötnél vezettek részletes mérőszámokat - és ennek az öt cégnek mindegyike úgy találta, hogy a Linux 5-20%-kal drágább, mint jelenlegi Microsoft környezetük.

    Mi a drága benne? Terméktámogatás winfosnál a következő volt mikor utoljára kértem: hát igen, ez valóban nem megy.
    Garancia? Semmiféle garanciát nem vállalnak.
    Egyébiránt csak úgy lehet olcsóbb a winfos hogy ők sem vették hanem lopták :-)
  • nenad
    #38
    sztem az hogy menni ideig telepul egy oprendszer nem mervado. 17 perc alatt megy fel windowsxp nalam, a drivek keznel vannak, max 10 perc mig fenn van minden(video, chipset-minden,egy ket dolog meg). De ennek semmi koze az egeszhez.
  • MrImy
    #37
    ...hosszú haj rövid ész! Rövid haj...még rövidebb...

    Ez egy baromság! 1000 rendszergazda az egész világra kiterjedően (legalább 500 ezren lehetünk). Gondolom ez az ezer ember még csak nem is látta a Linux konzolját. hanem tepelítettem eccer és azóta guru-nak érzem magam.
    Nem hiszem hogy ezt így kellene nézni. Én szerintem egy egészségesen konfigurált Linux szerveren 1-2 év alatt lehet beszámolni egy nem tervezett leállásról, a má$ik esetében azt hiszem nem tekinthetünk ilyen nagy távlatokba.
    Mondjuk ha Steve Ballmer akkora közgazdász akkor miért nem veszi észre, hogy a piacon fellelhető Linuxos szolgáltatások azért drágábbak, mert hiánycikkről beszélhetünk a mikroökonómia pedig az első oldalakon tárgyalja, hogy egy dolgot nem annyiért kell eladni, amennyi az értéke, hanem amennyiért el lehet.
    De azt mondhatom, hogy hamarosan megjelennek szerintem az olcsóbb Linux szolgáltatások a piacon, és akkor mit fog érni a fent elkészített független tanulmány, melyet nem tudni egészen pontosan hogy ki is finanszírozott.
    Telepítsünk Linux-ot:
    - CD be
    - csomag kiválaszt (Office, Mozilla, Gimp...)
    - Start
    - jelszót, +1 felhasználót megad
    - használ
    ez kb 1 óra 2000-es gépen (sebesség) - 1 újraindítás

    Telepítsünk Windows-t:
    - CD be
    - wintelepítés (csak OS)
    eddig kb 45 perc, ha az új hardverek konfigurálását is belevesszük akár 1 óráig is elmehetünk és vagy 5x újraindítottuk a gépet
    - és akkor most kell az Office (ez sem ingyen term. 15 perc)
    - akkor vírusvédelem, mert windows alatt anélkül öngyilkosság létezni (10 perc konfigurálás nélkül)
    - akkor egyéb szoftverek, (valamii free a képnézegetésre, tömörítésre, lejátszásra, mert nem feltétlenül szeretjük a "rendelkezésre állókat")
    ...hol is tartunk?

    Nem ragozom. Az egyetlen! Érv, ami miatt az otthoni felhasználók nem linux-ot használnak az a játék! (legalábbis mindig itt bukott meg a dolog)
    :-)
  • Razgon
    #36
    "A linuxos informatikusok képzése jóval (átlagosan 15%-kal) többe került, mint a Windows rendszer esetében. Ennek okai: nehezebben lehet oktatóanyagokat beszerezni, a cégek Linuxszal kapcsolatos ismereteik pótlása érdekében többet költöttek oktatásra."

    Ez ultraLOL...
  • crx
    #35
    Ezt hívják kampánynak csak nem biztos hogy mindenki futva veszi a winfost. Ahogy ezt ök képzelik.
  • Mice
    #34
    amúgy grat a sok betüért :)
  • Mice
    #33
    "10-ből kilenc vállalati ügyfél pedig úgy véli, hogy az ilyen jellegű váltás nem hoz semmilyen kézzelfogható üzleti előnyt."

    rövid v hosszú távon?
  • Mice
    #32
    "Körülbelül egy évvel ezelőtt létrejött egy vezetői munkacsoport a Microsoftnál, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne segíteni a vásárlókat a Linux/nyílt forráskódú rendszerek és az egyedi UNIX-rendszerek kiértékelésénél. A munkacsoport számos elemző céggel működött együtt, amelyek független, külső jelentéseket készítettek a beszerzési költségekről, a birtoklási összköltségről, a biztonságról és a kártérítési garanciáról. Egyes tanulmányok a Microsoft megbízásából készültek, míg másokat maguk az elemzők kezdeményezték és finanszírozták. "

    feltételezem ezek mind 1-1ig objektívak voltak :D
  • mir
    #31
    na igen... nem mindegy, hogy egy rosszul bekonfigurált PHPszerveren és egy puffertúlcsorduláson keresztül kell a nem kívánt kódot a memóriába csempészned, vagy elég egy nem szabványos IP csomag(ala Blaster) :)
  • nenad
    #30
    a biztonsagi hibak szamaban egyetertek, szerintem tutko linux ugyanolyan sebezheto mint windows.
    Viszont azok akik ezeket ismerik/hasznalni tudjak joval kevesebben vannak, ugy 1/100, 1/1000 lehet a windowshoz hasonlitva ezert a potencialis veszely is kb ennyivel kisebb.
  • Yv@n
    #29
    "Egyre gyakrabban halljuk ügyfeleinktől, hogy a számítástechnikai platform megválasztásában a kártérítési garancia is megjelenik tényezőként."

    Ez elég loller, mikoris az általam olvasott összes license szerződés keményen leszögezi, hogy garanciát semmi módon nem vállalnak a szoftver használata során felmerülő károkra...legyen ez felhasználói program, vagy operációs renszer.
  • Benoke
    #28
    " illetve a teljes átállás Windowsról Linuxra három-négyszer olyan drága - és végrehajtása háromszor annyi ideig tart -, mint a Windows verziók frissítése." De az ért ez se piskóta.
    Mert ha Linuxról váltanak az emberek Win -re az már biztos ingyé van.
  • DW
    #27
    Már megint Ballmer kolléga?:D Minden hétre egy ilyen hír:D Sok ideje van:)
  • Benoke
    #26
    Ha még is netán valaki ilyennel élne az valszleg nem nagyon birná a per költségeket, az MS felsorakoztatná a Jogász hadát és tessék.
    Éveken át húzódna a per. Ez már kicsit túl megy a kamuzások határán.
    Onnan kezdve, hogy ha jól emlékszem a licenszben amit telepítéskor el klell olvasni, szerepel egy olyan rész, hogy csak 30 napig válallnak garanciát, ha nem fogadja el a felhasználó, akkor illegálisan használja a win -t :D Ezt annó a Magyar NT telepítésekor ütötte meg a szemem.
    Az új verzióknál még nem volt kedvem végignyálazni :) De gondolom hasonlóan kedves tartalmú lehet :D
  • Benoke
    #25
    Már a címe is sokat mondó.
    "Ballmer összehasonlította a Linuxot és a Windowst"
    Már ebből tudtam a végeredményt, a cikket sem kellet elolvasnom.