Berta Sándor

Bemutatták a Windows XP Media Center Edition 2005-öt

A Microsoft ma mutatta be hivatalosan Los Angelesben a legújabb operációs rendszer-változatát, melyből a tervek szerint 2007-ig közel 17 millió darabot értékesítenek majd.

A célkitűzés korántsem irreális, mivel az amerikai vállalat a Windows XP "felturbózott multimédiás verziójának" is nevezett operációs rendszer első verziójából eddig egy millió példányt adott el világszerte. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy hivatalosan a Windows XP Media Center Edition nevű operációs rendszereket csak és kizárólag számítógépekkel együtt lehet eladni, a szoftvereket tehát a kereskedők külön nem értékesíthetik.

Eddig a nagy számítógépgyártók közül a Hewlett-Packard, a Dell és a Gateway jelezte, hogy piacra fog dobni az új operációs rendszerrel ellátott PC-ket. A Hewlett-Packard négy számítógépet és két DVD-lejátszóra hasonlító, Hi-Fi-kbe is beépíthető készüléket jelentett be. Mindegyik termék, az új operációs rendszerhez hasonlóan idén karácsonykor kerül a boltokba.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Windows XP Media Center Edition 2005 - amelynek a kódneve Symphony - támogatja akár két tv-tunerkártya egyidejűleg történő használatát, a segítségével DVD-ket is lehet írni és foghatók a HDTV-, kábeltelevíziós, valamint a műholdas adások is. A Microsoft ezenkívül jelentős mértékben átdolgozta a kezelői felületet is. Az egyik legfőbb újdonság a Windows Media Extender nevű funkció, amellyel egyszerre akár öt televíziót is kezelhetünk és irányíthatunk - vezeték nélküli technológiák segítségével. Ráadásul a tv-készülékeken megjeleníthetők az MSN üzenetek is, sőt a televíziókat előre is programozhatjuk.

A redmondi cég egyébként jelentősen enyhített a hardverkövetelményeken és újdonság az is, hogy már az úgynevezett noname vállalatok is piacra dobhatják a Windows XP Media Center Edition 2005-ös verzióval ellátott számítógépeiket. A korábbi Windows XP Media Center Edition 2004 operációs rendszerek tulajdonosai számára lehetőség van frissítésre, ám csak a számítógép gyártóján keresztül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Microsoft nem titkolja, hogy az új operációs rendszerrel a felhasználók érdeklődését igyekszik fenntartani a Windows XP operációs rendszer utódjául szánt Longhorn megérkezéséig. A szoftveróriás az új operációs rendszeren kívül ma mutatja be a Windows Media Player 10 Mobile médialejátszó szoftvert is, amelyet elsősorban Windows Smartphone-okon és Windows PDA-kon való használatra terveztek. A lejátszó szerves részét képezi a Janus nevű digitális másolásvédelem is.

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #46
    Nem hiszem. Én legalábbis egy viszonylag gyors gépet is lassúnak, pontosabban nehezen reagálónak érzek Win alatt. Egyes oprendszerek emulációban is kezesebbek..
  • arty #45
    persze, megy a DScalerrel is.
  • Laci #44
    "...mert a sok csorónak nem tellik normális gápet venni!"

Azt hiszem valaki megfogta itt a lényeget! Bizony bizony azért terjedt el ez az "olcsó" és idejétmúlt architektúra is (amire ez az m$ féle szédítés is épül: x86-pécé) mert sajnos nekünk "fejlődő" és "szegény" ország(ok)ban élőknek ez jut a fizetésből és az államháztartásból adódóan is. Ami jó lett volna az túl drága nekünk is, mi nem vagyunk olyan ország ahol mindenkinek telik Machintoshra vagy high-end szórakoztatóközpontra ezért ilyen helyen különösen eladhatónak tűnik az m$-nek ez a semmi újítást, hanem inkább további butításokat hozó sivár pécé alapú csalogatása. Én már ezekután sohasem venném meg, mert tudom hogy kb. mire számíthatnék viszonylag sok pénzért:

Szóval én nem irigylem ezt a cuccot:) csak éppen nem dobnék ki már semmi pénzt ilyen x86+m$ alapú multimédiásnak hazudott kacatokra, mert több éves tapasztalatom valahogy ezt súgja nekem.
  • Microcosmos #43
    Szerény véleményem hogy itt is azért megy a fikázás, mert a sok csorónak nem tellik normális gápet venni! Örülnek neki hogy hesszelgetni tudják a fórumot!
  • bandia #42
    Jó lesz ez a sok hülye amerikainak:) Nembaj szivjanak csak vele hehe:)
  • vegallomas #41
    Hát bocsi de SP2-es ami után van a 22 hiba, minden XP ugyan az, a biztonsági hibák is, így ebbe 222 akkor a többibe is. erről ennyit...
  • formatuq #40
    Újabb 22 biztonsági résre figyelmeztet a Microsoft
    2004. október 13. 12:50, Szerda - Gyurkity Péter

A Microsoft keddi közleménye újabb 22 biztonsági hibára hívja fel a felhasználók, valamint a rendszergazdák figyelmét, amelyek a vállalat számos szoftverének működését befolyásolják.

ebbe meg lesz 222 alapbol.
  • dez #39
    Ja, ha semmi más terhelőbb program nem fut mellette... Kivéve, ha real-time-ra állítod a prioritását, de akkor meg más akadozik erősen. A memória-kezelése is érdekes a Win-nek, bizonyos műveleteknél pillanatokra teljesen elveszi a procit szinte mindentől.
  • dez #38
    Tudod, sem itt, sem ott nem egyformák az emberek.. Ott sem a 0-ások írják a szoftvert.

Mellesleg gondolom nem hallottál a Graphisoft-ról, és a többi magyar cégről...
  • asysoft #37
    "botladozó ingatag, csúszós/instabil stb. video- és multimédiamegjelenítést"??? Mi csúszik/mi instabil? Nem kell mindenféle codecpackot felrakni, és nem lesz ilyen probléma...