Berta Sándor

Digitális vízjelet fejlesztett ki a Philips

Az új vízjel nemcsak a videók és a zenei fájlok másolásvédelmére, de az úgynevezett jogmenedzselési feladatok ellátására is alkalmas, ráadásul a Philips szerint a digitális vízjelet el sem lehet távolítani a multimédiás anyagokból.

A Philips közlése szerint a védelem nem kiszedhető, ezáltal a másolásvédelem gyakorlatilag feltörhetetlen. Az új eljárás során a videóknál a jelet a képpixelekbe szövik bele a kiegészítő információkkal együtt, míg a zenei fájloknál ugyanez egy később újra felismerhető zörejminta képében jelenik meg. Az azonosítás digitális jelátvitel segítségével történik, a digitális vízjellel kompatibilis készülékek ugyanis rendelkeznek az ehhez szükséges detektorral. Ráadásul a termék jogait birtokló magánszemély vagy vállalat a vízjel segítségével könnyen és egyszerűen megállapíthatja, hogy az adott videót vagy zenei fájlt használták (azaz másolták), avagy továbbküldték.

Az új módszer előnye, hogy egyaránt használható a különböző adattárolókon (például a CD-ken és a DVD-ken), valamint a világhálón keresztül történő digitális adatátvitelnél is. Így például egy úgynevezett Video on Demand-letöltés esetén a letöltést biztosító meghatározhatja, hogy egy adott személy milyen feltételek mellett (például milyen gyakran és milyen időközönként) tekintheti meg a letöltött filmet. Amennyiben ezt a korlátozást a felhasználó megpróbálja megkerülni, például az engedettnél többször, vagy a felhasználási idő lejárta után lejátszani a filmet, akkor a képernyő elsötétül.

Az új digitális vízjel - a Philips szerint - még a szakemberek számára is láthatatlan és az adott videó vagy zeneszám minőségét sem befolyásolja. A védelem túléli a többszöri lejátszást és a képernyő-felbontás változását is, ugyanúgy, ahogy a be- és a kitömörítést is. Amennyiben pedig valaki megpróbálja eltüntetni a másolásvédelmet, a teljes anyag megsemmisül. A digitális vízjel ráadásul az illegális másolatok és másolók nyomon követésére is alkalmas, mivel észben tartja, mikor és hány illegális másolat készült róla. A technológia már be is mutatkozott, mégpedig az idei Oscar-díj átadáson, ugyanis ezzel a vízjellel védték a zsűritagoknak átadott filmkópiákat. Később ugyan felbukkant Az utolsó szamuráj című film illegális másolata, ám a vízjel segítségével hamar megfogták az elkövetőt.

Mint kiderült, az egyik zsűritag volt a tettes. Az egyik fő gyanúsított, az Illinois államból származó Russell W. Sprague-nek április 12-én, hétfőn már meg is tartották a tárgyalását Los Angelesben. A férfit bűnösnek találták, mivel több mint 200 filmet, köztük Az utolsó szamurájt és a Kapitány és Katonát az illegális másolatok segítségével a világhálóról letölthetővé tette. A filmeket Carmine Cariditől kapta meg, aki az Oscar-zsűri egyik tagja volt. Sprague-t akár 3 évi börtönbüntetéssel is sújthatják, ráadásul komoly pénzbüntetésre is számíthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CoolStuff #50
    Nekem is kűggyé!
  • CoolStuff #49
    Ez geciség!
  • Pepito #47
    Re alacsony gyártási költség: Itt Shanghaiban a belépő árú DVD jatszók 384 RMB-be kerulnek. Ez olyan 10000 Ft. És ebben már a karaoke funkció is bele van építve, mert anélkül eladhatatlan.
    Ez a tömegtermelés eredménye, ugye.

    Magamnak a táblázat jobb feléről választottam, de az is csak 40 egységgel volt olcsóbb a legdrágábbnál, ami 720.
    Itt nincs országkód és minden létező lemezt lejátszik.

    Szóljatok, ha kűggyek! :)
  • Ratty #43
    Sztem ennek z egésznek semmi érteme nincs...Nem tudom,h ogy miért a védelemmel sznvednek enyire..Inkáb azon kéne fáradozniuk, hogy hoyagn viszik le a gyártási technológiát, és hogyan juttaják el hozzánk olcsón. Amíg nekik ez nem érdekük addig költsenek csak milliókat a védelmi algoritmusokra, úgyis jön majd valaki és akkor feltöri. Sztem sokkal több hasznuk lenne, ha sikerülne elérni h mindenki eredeti anyagot vegyen. Ezt meg ugye ismét csak akkor lehet ha lejjeb viszik az árakat.
    Pont mint a BlueRay technológiánál...itt az Sg-van a cikk, hogy részben appírból csinálják...Ott is az a léyneg, hogy olcsóbbért állítják elő, de akor is drágább lesz, mint a Dvd-mert amíg a dvd-ben van pénz addig azt ki is használják.

    Jah és egy teljeen magányvélemény...Én simán megvenném a filmeket emg a cd-ket, ha nem kerülnének enyibe, és ma már a netről is lehet letölteni mp3-at legálisan, ami mondjuk közvetlen fel az i-pod-odra és tessék....
  • Pepito #40
    Arra mgondolt már valaha bárki, hogy MM állományokat nyilvános kulcsú titkosítással személyre szabottan lehet csak megszerezni, a lejátszáshoz kulcsot kell kérni (vásárolni), a kulcsba bele van kódolva, hogy hányszor lehet lejátszani, hogy hány másolatot lehet készíteni. És hogy a masolat tenyleg masolat, mert úgy adtak ki hozzá a kulcsot. A kulccsal a file el van kódolva, úgy hogy nem férni hozzá a tartalmához.

    Szóval kb. mindaz, amit itt leírtak.

    Azt nem írták le, hogy KULCSot kell szerezni a lejátszáshoz.

    A feltörés három helyen történhet.
    Az egyik gyakorlatilag nem járható, mert akkor megdől az egész nyilvános kulcsú titkosítási rendszer, meg minden, ami a prímszámelmélet jelenlegi állásából következik.

    A másik a dekódolt digitális jelfolyam megcsapolása, de az elég komoly reverse engineering task egy integrált áramkor belsejében.

    A harmadik a kulcs másolása.
    Ha a kulcs egy SSL csatornan érkezik közvetlenül a lejátszó hardverebe, akkor elég nehézkes. Ha van egy kulcstartó, akkor is elég reménytelen tud lenni egy spéci hardver meghackelése. Kiderülhet, hogy egyszerűen nem éri meg. No és ekkor a kulcsért már egyszer fizetett valaki.

    A pálya szabad.
  • Mike at home #38
    most mar nyilvanvalo miert:
    volt nekik erre sajat megoldasuk
  • Mike at home #37
    na igen, ez ok, de akkor mi derul ki belole? hogy a divx anmit nezel, vagy amit felirtal DVD-R-re az masolat. de hhez minek vizjel. ez most is nyilvanvalo
    bar a divx nem feltetlenul, mert ugye ott mar nem azt nezed, amit ok dvd-n kiadtak, ha van benne cizjel, ha nincs
  • [HUN]PAStheLoD #28
    egy 10*10-es fekete fehér gif-et is csináltathatsz vele de a mérete 700 Mega lesz ;>

    arra jó hogy .jpg-ként lehet feltenni dolgokat a netre aminek van valós tartalma is (valid JPEG header és némi jpeg data) .. de igazából nem jó semmire...
  • Tetsuo #22
    A Philipsnek 1 jó húzása volt, a CD.
    Csak olyan másolásvédelem működik frankón, amiről az összes szoftver, v hardver tud; de ez lehetetlen.
    Ezt a 'fejlesztést' csak etikai okok vezérlik, meg persze a reklám.
  • NasaTm #20
    Hat barki barmitis mond a Philips kizarolag jo dolgokat talalt fel es dobott piacra.
    Bar ettol fuggetlenul nekem is az a velemenyem,
    hogy ennek a digitalis vizjelnek is meglesz idovel az ellenszere.