JohnnyCage

A Shift gombbal feltörhető az új CD másolásvédelmi technológia

A Princeton-i Egyetem egyik hallgatója megdöbbentően egyszerű lépéseket közölt arról, miként lehet megkerülni a Bertelsmann Music Group (BMG) legújabb audió CD másolásvédelmi technológiáját.

John Halderman, a Princeton-i Egyetem hallgatója a napokban hozta nyilvánosságra saját weboldalán azt a módszert, amellyel néhány másodperc alatt hatástalanította az általa megvásárolt, és a BMG kiadásában megjelent Anthony Hamilton CD másolásvédelmét.

Halderman elmondása szerint a másolásvédelmet biztosító szoftver automatikusan betöltődik Windows alatt, amikor a felhasználó beteszi a CD meghajtóba a lemezt. A szoftver ezután megakadályozza, hogy bármilyen program leolvassa a lemezen található zenei adatokat. Mint a hallgató azonban rámutatott, a szoftver a Windows hagyományos AutoRun szolgáltatására épül, és amennyiben a felhasználó a CD behelyezése után nyomva tartja a Shift gombot, a szoftver nem fut le, így nem is fejti ki hatását, a zene pedig szabadon leolvasható a lemezről.

A lemezt kiadó BMG, valamint a technológiát kifejlesztő SunnComm Technologies a jelentés kapcsán megerősítette a megoldás eredményességét. A társaságok azonban hangsúlyozták, a szoftver célja annak megakadályozása, hogy az átlagfelhasználó jogtalanul lemásolja a zenét a lemezről, erre pedig a megoldás megfelelő lehet.

"Ezt a módszert mi is ismerjük" - mondta Nathaniel Brown, a BMG egyik szóvivője. "A szoftver célja az, hogy nehezebbé, körülményesebbé tegye a zenék számítógépre másolását, és ezáltal arra késztesse az alkalmi felhasználót, hogy nem másolja le a zeneszámokat. A lemez lejátszhatósága, és kompatibilitása miatt ezt az áldozatot meg kellett hoznunk" - tette hozzá Brown.

Az új megoldást tartalmazó lemezeken egyébként számítógépes fájlként is megtalálhatóak a zeneszámok. Az alkalmazott WMA formátum meghatározott számú CD-re írást, illetve hordozható készülékre való felmásolást tesz lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikike #29
    hát ez már hihetetlen

    Perrel fenyegetik a shiftes CD-törőt
    Index
    2003. október 10., péntek 17:11
    Három nappal azután, hogy Alex Halderman weblapján közzétette, hogyan lehet kijátszani egyetlen gombnyomással a SunnComm Technologies CD-másolásvédelmi rendszerét, a cég bejelentette, hogy beperli a princetoni diákot. Egyes információk szerint a SunComm elnöke még aznap este visszakozott.
    ...
    http://index.hu/tech/mp3/shift1010/
  • Aspyrin #27
    Miért gondolom vajon azt, hogy a SunnComm Technologies nevét nem sokszor fogjuk hallani a közeljövöben ? :-))))
  • SirBubu #25
    remélhjetöleg ennek a forradalmi másolásvédelmi eljárásnak a csillagászati ára be van épitve a CDkbe jól. legalább lesz aki kifizeti, igy gond 1 szál se. "A mütét sikerült - a beteg meghalt".
  • Diver #24
    Az átlagfelhasználó másolt CD-t vesz a nem átlagfelhasználóktól. Szerintem.
  • [HUN]PAStheLoD #23
    ide ezek után a legmegfelelőbb: NO COMMENT :DDDD
  • Csatti #21
    Inkább fogjátok fel pozitívan. A BMG nem akarta elszarni a cd minőségét egy kretén másolásvédelemmel inkább probálkoztak vmi középút szerűséggel. Bár nem igazán jött be. :)
  • Pheel #20
    Az átlagusernek vannak átlag feletti user ismerősei, akik elmondják neki :)
  • HuAn82 #18
    Hát ez égő!!!
  • Wilddog #14
    Ez nagyon gagyi megoldás... harmatgyenge. Visszalépés történt a másolásvédelmek fejlesztésében? Ettől sokkal durvábbakkal is találkoztam. Jahh... és mi van, ha le van nálam tiltva az autorun...
  • Laalee #13
    amugy nem jogsértő a tudtom nélkül programot futtatni a gépemen? a virus is ezt csinálja.