Spencer

Friss információk az Intel Tejasról

Habár az Intel egyelőre még a Prescott fejlesztési kódnevű vadonatúj processzorának fejlesztési munkálatait sem fejezte be teljesen, egyes források szerint a chipgyártó már a következető processzor generációba tartozó, jelenleg Tejas kódnevet viselő új chipek egyes korai tesztpéldányait is leszállította partnereihez.

Várakozások szerint az első Tejas processzorok valamikor a 2004-es esztendő második felében fognak bemutatkozni a piacon, és tudni lehet róluk, hogy a még az idén debütáló Prescott chipekhez hasonlóan 0,09 mikron lesz a csíkszélességük.

A Tejas esetében az Intel egyébként amint lehet, át fog állni a 0,065 mikronos gyártási technológiára, erre előreláthatólag 2005 végén, vagy 2006 elején kerül sor. A legfrissebb információk szerint az első generációs, tehát még "csak" 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező Tejas chipekben található mag felülete 120-140 négyzetmilliméter lesz, a 0,065 mikronos gyártási eljárásokra történő átállást követően pedig mintegy 80-100 négyzetmilliméterre zsugorodik a Tejas mag.

A Tejas teljesítménytöbblete elsősorban a kifinomult gyártási technológiák révén elérhető magas működési frekvenciának, másrészt pedig a relatíve nagy méretű gyorsítótáraknak lesz köszönhető. Ismeretes, hogy a Tejas processzorokban 24 kB méretű L1 cache kap helyet, míg a jelenleg forgalomban lévő Northwood magos Pentium 4 chipekben csak 8 kB-os L1 cache lelhető fel. A kereskedelmi forgalomban várhatóan az idei év vége felé megjelenő Prescott magos Intel processzorokban egyébként 16 kB méretű L1 cache lesz. Ugyancsak említésre méltó, hogy a Prescotthoz hasonlóan 1 MB másodszintű gyorsítótárral ellátott Tejasban jelentősen nagyobb méretű Trace Cache lesz, mint a jelenlegi Pentium 4 chipekben.

Különböző források szerint a 4,4 GHz-es kezdőfrekvenciájú Tejas processzorok esetében az Intel eleinte 800 MHz-es, illetve 1066 MHz-es rendszerbusz frekvenciát fog alkalmazni, idővel pedig átáll az 1200 MHz-es QPB-re (Quad Pumped Bus). Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Tejas, illetve a Prescott milyen típusjelzéssel kerül forgalomba, mindenesetre egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Intel esetükben szakítani fog a Pentium 4 elnevezéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)