Franczy

Már folyik a Prescott próbagyártása?

Különböző források szerint az Intel nemrégiben megkezdte újgenerációs Pentium 4 processzorának, a Prescottnak a próbagyártását.

Ezen források tudni vélik, hogy az Intel által jelenleg gyártott processzorok még nem tekinthetők véglegesnek, vagyis a kereskedelmi forgalomban valamikor az idei év második felében debütáló chipeken az Intel még kisebb-nagyobb fejlesztéseket kíván végrehajtani. Tudni lehet, hogy az Intel már az év második negyedévében le kívánja szállítani partnereihez az első 0,09 mikronos csíkszélességű processzorait, melyek már hellyel-közzel véglegesnek lesznek tekinthetők, ily módon pedig hihetőnek tűnik, hogy a chipgyártónál már most is folyik az új Pentium 4-es chipek kísérleti gyártása.

A jelenleg használatos 0,13 mikronos helyett immár 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő Prescott magos újgenerációs Pentium 4 chipekről jelen pillanatban többek közt annyi információnk van, hogy 800 MHz-es (Quad Pumped Bus) rendszerbusz frekvenciával fognak rendelkezni, másodszintű gyorsítótáruk mérete pedig a Northwood magban alkalmazott cache duplája, vagyis 1 MB lesz. Ugyancsak tudni lehet, hogy a Prescott magos Pentium 4 chipek már második generációs Hyper-Threading technológiával lesznek felvértezve, valamint, hogy egy új utasításkészlettel is rendelkezni fognak. Utóbbi utasításkészletet az Intel jelenleg PNI-nek (Prescott New Instructions) nevezi, azonban szinte biztosra vehető, hogy a chipgyártó később már más néven, talán SSE3-ként fog hivatkozni erre a készletre.
Az Intel ütemterveiből eddig az derült ki, hogy a Prescott magos Pentium 4 processzorok idén várhatóan csak egy változatban, 3,4 GHz-es működési frekvenciával kerülnek majd forgalomba, a 3,6 GHz-es modellekre pedig egészen a jövő év első negyedévéig kell majd várnunk. Ezzel szemben Intelhez közel álló források most azt állítják, hogy az Intel eggyel magasabb sebességi fokozatba kíván kapcsolni, és amennyiben minden jól megy, akkor még ebben az évben meg fogja kezdeni a 3,6 GHz-es, valamint a 3,8 GHz-es új Pentium 4-es chipek forgalmazását. Előbbi modell idei bemutatkozására komoly esély mutatkozik, azonban a 3,8 GHz-es verzió sokkal inkább 2004 elején várható, mintsem idén. Egyelőre kérdéses, hogy a konkurencia, vagyis az AMD mit tud minderre válaszolni, azt mindesetre a múlt hét óta tudni lehet, hogy az egyelőre 0,13 mikronos csíkszélességű Athlon 64 az eredeti tervekhez képest később, várhatóan csak szeptemberben fog bemutatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #1
    Hmmm... remélem egy Yamhill magos P4 is napvilágot lát előbb-utóbb, mert bár nagyon szép a HT2 és a 90 nanométeres csíkszél-technika, de mindezt egy 32 bites processzorra fecsérelni egyenesen vétek...