Franczy

Intel Prescott és Madison információk

Az Intel Corporation munkatársai a napokban számos új információt árultak el a közeljövőben napvilágot látó új Intel processzorokkal kapcsolatban. Elsőként talán a Prescott magos új Pentium 4-es chipeket vegyük nagyító alá, melyek a gyártó ígéretei szerint valamikor a jövő év második felében kerülnek majd forgalomba. Ezen új Pentium 4-es processzorok már a második generációs Hyper-Threading technológiával lesznek ellátva és várhatóan kibővített utasításkészlettel is rendelkezni fognak. A világ legnagyobb chipgyártója a Prescott magos processzorokat fogja először 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével előállítani, és amennyiben minden jól megy, akkor ezen új chipek működési frekvenciája könnyedén elérheti, sőt akár meg is haladhatja az 5 GHz-et.

Különböző források szerint egyébként az Intel eggyel magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállás kapcsán, ami konkrétan annyit jelent, hogy a chipgyártó a jövő év második negyedévének legvégén minden huszadik processzorát már ezen új technológiák segítségével fogja előállítani. 2003 harmadik negyedévének végére már minden ötödik Intel processzor 0,09 mikronos csíkszélességgel fog rendelkezni, és az év végére ezen processzorok házon belüli részesedése várhatóan meg fogja haladni a negyven százalékot. 2004 második negyedévének végére tízből kilenc Intel processzor 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével fog készülni, ezt követően pedig az Intel szépen lassan át fog állni a 0,065 mikronos technológiákra.

Az Intel munkatársai a napokban a cég újgenerációs 64 bites mikroprocesszorairól is elejtettek néhány szót. Ezek szerint a közeljövőben debütáló, jelenleg Madison fejlesztési kódnevet viselő új IA-64 processzorok a jelenleg forgalomban lévő Itanium 2 chipeknél mintegy 30-50 százalékkal nagyobb teljesítményre lesznek képesek. Az Intel képviselői utaltak arra, hogy az Itanium 2 chipek jelenleg a világ leggyorsabb processzorai közé tartoznak, a Madison processzorok pedig nemes egyszerűséggel a világ legnagyobb teljesítményű processzorai lesznek. Azon pedig gondolom senki sem lepődik meg, hogy az Intel szerint a konkurens AMD Hammer processzorai eleve kudarcra vannak ítélve. Mit lehet erre mondani? Talán azt, hogy idővel várhatóan mindenre fény fog derülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #7
    Mi mást is nyilatkozhatna, mikor az órajelen kívül semmit nem tud felmutatni a konkurenciával szemben?
  • MuERTe #3
    Azt nem értem, hogy az intel miért nem integrálja a processzorait az alaplapjaira? Megspórolhatná a foglalat árát, ugysem lehet benne procit cserélni, mert nem kompatibilisek.
  • Yeti #2
    És mi az a számos új információ amit a napokban elárúltak?