Spencer

Az Intel nem fog sietni a Prescott piaci bevezetésével

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Intel eredetileg azt tervezte, hogy még az idei esztendő harmadik negyedévében piacra dobja legújabb, immár Prescott magra épülő Pentium 4-es processzorait, illetve, hogy ezen chipek órajelét mihamarabb a lehető legmagasabbra tornázza fel.

A legfrissebb híradások viszont már másról szólnak, ugyanis a világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett vállalat állítólag csak akkor állítja majd hadrendbe a Prescott termékcsaládot, ha a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) vadonatúj Athlon 64 processzorai már túlzott veszélyt jelentenek a cég forgalomban lévő régebbi chipjeire. Ugyancsak friss hír, hogy az Intel vélhetően sokkal lassabban emeli majd a Prescott magos processzorok működési frekvenciáját, mint tette azt a közelmúltban a Northwood magos chipek esetében.

Különböző források tudni vélik, hogy az első Prescott magos processzorok csak valamikor az idei év legvégén kerülnek majd forgalomba, azt viszont egyelőre senki sem tudja, hogy esetükben az Intel kitart-e a Pentium 4 típusjelzés mellett. Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, az idei esztendőben csak egy 3,2 GHz-es, valamint egy 3,4 GHz-es frekvenciával rendelkező Prescott modell fog bemutatkozni, ami azt jelenti, hogy a 3,6 GHz-es frekvenciájú Prescottra egészen 2004-ig kell majd várnunk. Az előbb említett 3,2 GHz-es és 3,4 GHz-es új Intel processzorok egyébként sokak szerint legkorábban idén novemberben debütálnak majd, azonban addig még nagyon sok minden változhat, tehát egyelőre nehéz biztosat mondani az üggyel kapcsolatban.

A Prescott magos új Intel processzorok az eddig napvilágot látott összes Pentium 4 chiphez hasonlóan a már jól ismert NetBurst architektúrára fognak épülni, azonban számos tekintetben újat hoznak az eddigi Pentium 4-ekhez képest. A nagyobb teljesítmény elérését hivatott elősegíteni a Prescottokba integrált, megnövelt méretű elsőszintű, illetve másodszintű gyorsítótár, a korábbiaknál jelentősen hatékonyabb Hyper-Threading technológia, valamint a tizenhárom utasítást tartalmazó új utasításkészlet, a PNI (Prescott New Instructions). A 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező Prescott chipek egyébként körülbelül százmillió tranzisztort rejtenek majd magukban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)