Spencer

Intel Prescott és Tejas információk

Egy japán weboldalnak hála több új információ került napfényre a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel közeljövőbeli terveivel, hamarosan megjelenő processzoraival kapcsolatban.

Ezek szerint immár biztosra vehető, hogy az Intel az idei év negyedik negyedévében kívánja megkezdeni a jelenlegi Pentium 4-es processzorok utódainak, a jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő chipeknek a forgalmazását. Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyelőre korántsem biztos, hogy az Intel a Prescott esetében tovább kívánja vinni a Pentium 4 márkajelzést, ugyanis a Prescott túl sok újdonságot tartalmaz ahhoz, hogy megtartsa a régi elnevezést.

A 0,09 mikronos chipgyártási technológiák segítségével készülő Prescott processzorok 109 négyzetmilliméter felületű maggal rendelkeznek, integrált elsőszintű, valamint másodszintű gyorsítótáruk mérete pedig 16 kB, illetve 1 MB lesz. Az Intel a Prescott esetében a jelenlegi Pentium 4 csúcsmodellek esetében alkalmazott Hyper-Threading technológia továbbfejlesztett, jelentősen hatékonyabb változatát kívánja alkalmazni, valamint azt az új PNI (Prescott New Instructions) utasításkészletet, mely tizenhárom új utasításból tevődik össze. Ezen új utasítások közül egy a video enkódolással, kettő a végrehajtási szálak szinkronizációjával, a többi pedig egyéb komplex aritmetikai, lebegőpontos és SIMD műveletekkel lesz kapcsolatos. A Prescott processzorok a korábbi pletykáknak megfelelően új, Socket T (LGA 775) tokozást fognak kapni, kezdeti 3,4 GHz-es órajelük pedig szépen lassan 5 GHz-ig fog növekedni.

Az Intel következő nagy dobása a jelenleg Tejas fejlesztési kódnevű processzor lesz, mely újdonság valamikor a jövő esztendőben fog forgalomba kerülni. Az eleinte 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő Tejas processzorok magmérete 120-140 négyzetmilliméter lesz, majd ezen magméret a 0,065 mikronos gyártási technológiákra történő átállást követően 80-100 négyzetmilliméterre fog csökkenni. A Tejas chipek esetében a Prescott továbbfejlesztett Hyper-Threading technológiájával, valamint egy nyolc utasításból álló új utasításkészlettel, a TNI-vel (Tejas New Instructions) találkozhatunk majd. A 4,4 GHz-es kezdő órajelű Tejas processzorok a Prescott chipekhez hasonlóan Socket T tokozásban kerülnek majd forgalomba, rendszerbusz-frekvenciájuk pedig a kezdetekben 800, majd később 1066 MHz lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Poki #4
    Én csak az árakat csekkolom, mivel most vagyok gépvásárlás előtt. Mivel már 3 hónapja skubizom, hogy mi-hogy változik, én is csak AMD prockót veszek. P4 lehet gyorsabb ebben abban, de nem tök mindegy, ha kib***ott drága? (Már az az én fizumhoz képest :)) Szal AMD olcsó, és még olcsóbb lesz. Kiváncsi leszek az Athlon 64-re is mit fog ráverni az Intelre. Bízom benne, hogy a kis fekete báránynak indult AMD lenyomja a nagymellényű Intel-t.