Spencer

Új notebook processzorok az Inteltől

Tajvani notebook gyártó cégek jelentése szerint az Intel a napokban megkezdte első úgynevezett "portability", vagyis hordozható processzorainak, a Mobile Pentium 4 chipeknek kisebb mennyiségben történő szállítását, az első nagyobb szállítmányok pedig várhatóan a jövő hónapban hagyják majd el a cég kapuit.

A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel jelen pillanatban számos különböző Pentium processzort szállít a notebook gyártók számára. Itt van mindjárt az idén március elején debütált Pentium M processzor, mely a Centrino platform szerves részét képezi, vagy az eddig talán legnagyobb sikereket elért Pentium 4-M chip, melyet a gyártó elsősorban a "vékony és könnyű" notebookok piacára szán. Most pedig felbukkant a piacon a Mobile Pentium 4 termékcsalád, mely termékcsalád tagjainak érkezéséről néhány héttel ezelőtt már lehetett különböző pletykákat hallani.

Az Intel hivatalosan úgy fogalmaz, hogy az új Mobile Pentium 4 processzoroknak a transportable, vagyis hordozható számítógépek piacán kell versenyre kelniük a konkurens megoldásokkal. A tajvani gyártók elmondása szerint az Intel jelenleg 2,4 GHz-es, 2,66 GHz-es, 2,8 GHz-es, valamint 3,06 GHz-es működési frekvenciával rendelkező változatokban gyártja a Mobile Pentium 4 processzorokat, melyek egyébként a legfejlettebb 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével készülnek, 533 MHz-es (QPB) rendszerbuszt tudhatnak magukénak, viszont sajnos nem kompatibilisek az Intel által az asztali számítógépek piacán nemrégiben bevezetett Hyper-Threading technológiával.

Az Intel az év hátralévő részében sem fog pihenni a notebook szegmensben, ugyanis különböző források jelentése szerint a chipgyártó az idei esztendő negyedik negyedévében megkezdi annak a 3,2 GHz-es frekvencián ketyegő új Mobile Pentium 4 processzornak a forgalmazását, mely asztali társaihoz hasonlóan Hyper-Threading támogatással fog rendelkezni. Ezen források ezenkívül azt is tudni vélik, hogy az Intel legújabb mobil Celeron processzorai az év harmadik negyedévében jelennek majd meg a piacon.

Az Intel első Prescott magos, tehát immár 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező notebook processzora 2004 legelején fog debütálni, és tudni lehet róla, hogy 1 MB-os másodszintű gyorsítótárat és továbbfejlesztett Hyper-Threading technológiát fog tartalmazni, igaz rendszerbusz frekvenciája "csak" 533 MHz lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!