Franczy

Jelentős változások az Intel terveiben

A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel a napokban módosított korábbi ütemtervein, melynek értelmében az eredetileg a jövő év harmadik negyedévére ígért, immár 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező Prescott magos Pentium 4-es processzorok csak a jövő év utolsó negyedévében fognak napvilágot látni. Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi állhat ezen döntés hátterében, azonban egyes források tudni vélik, hogy az Intel számára különböző litográfiai berendezéseket szállító partnercégeknek adódtak bizonyos technológiai problémái, és a Santa Clara-i székhelyű chipgyártó ezért kényszerül elhalasztani a Prescott bemutatkozását. Szakértők szerint mindez azt eredményezheti, hogy az Intel nem fogja tudni tartani magát azon elhatározásához, mely szerint 2004 végére tízből kilenc Intel processzor már 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével fog készülni.


Ugyancsak változást jelent a korábbi Intel ütemtervekhez képest, hogy a chipgyártó már 2003 második negyedévében be kívánja vezetni a piacra a 800 MHz-es (Quad Pumped Bus) rendszerbusz frekvenciájú új processzorait, valamint hogy a jövő év tavaszának végére már csak olyan Pentium 4-es chipek lesznek forgalomban, melyek Hyper-Threading támogatással rendelkeznek. Ezek szerint az Intel 2003 második negyedévében meg fogja kezdeni a 800 MHz-es Quad Pumped Bus-szal és Hyper-Threading támogatással rendelkező 2,4, 2,6, 3, illetve 3,2 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4-es chipek forgalmazását, majd valamivel később egy 3,4 GHz-es frekvenciájú modellt is csatarendbe kíván állítani az akkortájt bemutatkozó AMD Clawhammer, vagyis Athlon 64 processzorok ellen.

A fentiekből már kikövetkeztethető, hogy az Intel a korábban ígért 667 MHz-es rendszerbusz frekvenciát mind processzorai, mind chipsetei esetében át fogja lépni, és az 533 MHz-et már a 800 MHz fogja követni. A közeljövőben bemutatkozó Springdale PE és CanterWood chipkészletek egyébként a 800 MHz-es rendszerbusz frekvencia mellett már a DDR400-as SDRAM memóriákat is támogatni fogják. Végül pedig említésre méltó, hogy az 1066 MHz-es Quad Pumped Bus-szal rendelkező Tejas fejlesztési kódnevű processzor, valamint a vele kompatibilis Tumwater chipset várhatóan 2004 második felében fog bemutatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)